Snabbsök

Läs
som en bok:

Start
Juni
Juli
Aug 1
Aug 2
Sept 1
Sept 2

Okt 1
Okt 2

Nov 1
Nov 2

Dec 1
Dec 2

Jan 1
Jan 2

Feb 1

Feb 2

Mars 1

Mars 2

April 1
April 2

Maj 1
Maj 2

 


 

 

Må 16/8 Bakning, Dagen började med en rivstart. 70 st smörgåsar beställda. SvenErik kom med råvaror. Skivad ost, rökt skivad skinka och halvgräddade baguetter. Jag lade bröden på plåtar och stoppade in i ugnen för att värma och färgsätta dem. Robert gick och började med det övriga som skulle vara på mackorna, isbergsallat, skivad tomat och skivad gurka.

Varken Marcus eller Jessica kom i dag så Thomas hjälpte oss för att vi skulle hinna göra klart dem för de skulle hämtas på morronen. Vi hann göra dem klara till frukost och gjorde likadana till oss själva. Det blev riktigt matiga mackor.

Vid frukosten var det ägg som vanligt i två bunkar med lösa och hårda. Robert var fundersam vilka som var vilka och jag visade honom att om man kan snurra ett ägg stående på topp så är det hårdkokt. Jag fick inget ägg att stå upp och snurra ??? Jag tog ett ägg och gick in i matsalen, knackade toppen av det, och det var okokt. Hur hade det gått till?

Efter frukosten sade Thomas att vi inte hade rondellen utan bakning idag och i morron har vi praktiskt matlagningsprov. Bakningen började med vitt matbröd och vi rullade franskor typ limpa.

Det var även kanelbullar på beställning idag och vi började skyndsamt med degen 4xdegsats. Degen skulle jäsa i 40 minuter och vi tog en tidig lunch för att jobba på hela dagen sedan.

 

Vad mycket kanelbullar det blev! När vi var klara med bullarna gjorde vi en varsin sockerkaka som fick bra färg och konsistens men vi hade lite för mycket smet i formarna så de blev lite för höga. Sedan gjorde vi deg till småkakor som Robert plastade in och lade i kylen.

Ti 17/8 Sovmorron, provdag för de andra, Gjorde småkakor i dag.

 

On 18/8 Rondellen, Kassan. När vi skulle räkna kassan så var det nästa dubbelt med pengar på kvittoremsan jämfört med de som låg i kassalådan. Men det löste sig, det var inte nollat från dagen före :-)

 

 

To 19/8 Rondellen, Kassan, gjorde sallader, hjälpte till m biff a la lindström, Besökte restaurang Fyrvalla på eftermiddan i dag

 

Fr 20/8 Rondellen, Kassan, hjälpte till med att panera och steka snitzel från morronen innan restaurangen öppnade.

 

 

Må 23/8 Praktik, Jag hade med mig byxor, skor och mössa. Kocken letade fram en jacka i min storlek och ett förkläde. Jag fick förtroendet att göra en vegetarisk quornsås till pasta till de vegetarianer som äter på de två restaurangerna.

Det stod några fulla backar med kycklingfile i köket och Peter som kocken heter sa till mig att välja en lämplig kniv. Det fanns många knivar att välja på stora och små och konstiga modeller.

Jag gick runt och kände på dem men de flesta var så slöa så det var ingen skillnad på upp eller eggsidan.

Jag frågade kocken var det fanns ett knivstål och efter någon minut var han tillbaka med ett. Han berättade att han aldrig lärt sig att ståla knivar och blev förvånad hur vassa knivarna blev. De använder inte knivarna så mycket här.

Nu fick jag glänsa lite med mina lärdomar från tiden då jag var charkuterist, med mångårig träning av att vässa knivar. Han överlämnade efter en stund delningen av kycklingfile i grytbitar till mig.

 

 


Ti 24/8 Började dagen med att göra en vegetarisk gryta på wokgrönsaker och Quorn. Peter har tinat några backar med benfria kotletter som jag får skära ned till pyttbitar. Under tiden som jag gör det kommer ett studiebesök från skolan. Det är Thomas och det nya gänget som ska börja på restauranglinjen, fem elever.

Kocken är så förkyld så han känner ingen smak utan jag får fria händer att krydda allt. Nu fick jag tänka till, i stället för teskedar med salt och peppar får man nu räkna mängden för 50 eller 100 kg mat!

Det har blivit mycket kokt potatis över också, och jag klyftade dem för stekning.

 

 

 

On 25/8 Lade fryst blomkål i bleck och körde dem några minuter i ugnen, sedan hällde jag på bechamelsås som jag kokat och blandade ned strimlad skinka. Innan jag blandade ned skinkan tog jag undan lite till en vegetabilisk Blomkålsgratäng där jag blandade ned paprikabitar.

Sedan sa Peter till mig att göra Lammbiffar, det låg färdig färs i backar och jag blandade som vanlig köttfärs. Sedan strök jag ut färsen i hela bleck för att skära skivor efter stekningen.

Jag travade kebab-biffar i bleck och sen diskade jag en steamer som hade ett lager av fastbränd gröt efter frukosten. Jag hade inget att göra just då och kunde lika gärna göra det. Sedan lade ärter i blöt i steamern till ärtsoppan i morron.

Till lunchen i dag skulle det vara stekt klyftpotatis och jag lade potatisen som jag klyftat i bleck och kryddade dem med rosmarin och olja och salt och peppar förstås.

Kokgrytorna de har är avancerade, jag lärde mig hur man gör i dag. På en tryckknappsmeny kan man fylla på vatten, det antal liter man vill ha, och ställa temperaturen upp till 121° med mera.

 

 

To 26/8 Lite att göra i dag, färdigstekta pannkakor som skulle läggas i bleck för att värmas. Kokade 120 liter ärtsoppa och marinerade och kryddade 240 kycklingkvartar. Sedan kokade jag tomatsås till kycklingen och lade upp 2 bleck med ris till i morron.

Jag fick förtroendet att titta om kycklingen var färdigstekt, det var den och jag lade blecken på en vagn och drog ut den till värmeriet i matsalen.

När vi skulle äta lunch fick jag mycket beröm för den saftiga och välkryddade kycklingen av tjejerna i servisen :-) Det var väl på gränsen att den var lite rosa inne vid benet, men den var i alla fall inte överstekt :)

 

 

Fr 27/8 Lade färdigpanerad fisk i bleck och kokade potatis till potatismos och värmde varmkorv i bleck. Jag blev lite förvånad över tillbehören som de ställde fram. De tog fram majonnässåser i stället för senap och ketchup. Jag frågade Peter och han sa att militärerna äter allt.

Tillbehören är viktiga för mig. På flera ställen när de serverar ärtsoppa så har de inte skivad ost. Det vet ju alla att det ska vara ostmackor och senap till ärtsoppa, annars är inte rätten fullständig.

Kocken blir mer och mer förkylt och hostar och nyser hela tiden. Även jag börjar känna av i halsen och hostar på morronen.

 

 

Lö 28/8 Jag frös och svettades i natt och har fått en rejäl förkylning med feber :-(.

 

Fortsätt läsa September här >>>


 


Smörgåsar
Franska potatisar
Fransk Fisk

Goda Såsgrunder
Salladsbuffé

Steka
Grilla

Recept


Lunchlådor

Duka till fest

Drycker


Fra-Sve
Sve-Fra
Sve-Eng


Omvandlings-tabell