Snabbsök

Läs
som en bok:

Start
Juni
Juli
Aug 1
Aug 2

Sept 1
Sept 2

Okt 1
Okt 2

Nov 1
Nov 2

Dec 1
Dec 2

Jan 1
Jan 2

Feb 1

Feb 2

Mars 1

Mars 2

April 1
April 2

Maj 1
Maj 2

 


 

 

Se de nyaste, hetaste kokböckerna, klicka här

 

On 1/12 Salladsbuffé, Jag håller mig mest till de traditionella salladblandningar som har funnits i många år när jag gör buffé. I alla fall så gjorde jag salladsbuffen och förberedde till morrondagen, skalade morötter och lade i vatten och kokade en vinägrett till pizzasallad.

Björn kom och sa att fisken måste in i ugnen. Jag vet inte vem som ansvarade för den rätten i dag men jag lade laxfileér på en bädd av grovsalt, kryddade med citronpeppar. Sedan in i ugnen och ut till lunchbuffén.

Det var många matgäster i dag och Somai kom med en tom salladsskål och vi hjälptes åt att snabbt hacka och fylla en ny skål med tomat och rödlök.

Jag kastade ju min telefon i går och det kändes lite tomt när jag kom hem, tittade där telefonen hade stått förut och där var ett hål i inredningen.

Jag hittade en hemsida som tillhandahåller tjänsten webtelefon. Jag blev medlem och köpte samtalstid för $ 25 med mitt visakort. Det kostar ungefär 35 öre per minut att ringa till fasta telefoner ca 2,50kr per minut att ringa mobiler och ingen abonnemangskostnad. Jag laddade hem programmet.

Jag letade fram en mikrofon och vred på högtalarna. -Sedan var det dags att prova. Jag ringde fem samtal efter varandra. Jag inledde samtalen med: Hej, Det är Jag, Sigge, jag ringer från USA via satellit !!!

De blev lite förvirrade och trodde mig nästan. Det blir nämligen ett par sekunders fördröjning av ljudet som man kan höra på nyheterna i bland när någon reporter är på plats någonstans och rapporterar. Men det fungerar alldeles utmärkt.


To 2/12 I dag var det jag som lagade dagens rätt.

Jag gjorde svensk köttgryta. Det blev mycket knivträning då köttet skulle tärnas, löken hackas och morötter och kålrötter skäras till slantar. Jag skar köttet och hällde det i steamgrytan. Sedan hackade jag löken och lät det puttra tillsammans medan jag färdigställde det andra som ingick. Jag hittade lite majs som jag tyckte skulle passa och blandade även ned den. Jag fick beröm för grytan, det kändes bra:-).  

 

Det var även falukorv med stuvade makaroner och Jessica kokade makaroner och en bechamelsås som hon blandade med makaroner efter hand det tog slut. Marcus som är köksmästare denna vecka hjälper till överallt där det behövs.

Somai gjorde thailändsk soppa i dag, det blev en likadan kulturkrock som när svenskarna skulle lära sig att äta potatis. Många restauranggäster tog av soppan och fick en chock när de tog första skeden. Den var superstark.

I thailand berättar Somai, äter man lite av soppan med mycket ris, en sked, inte som i Sverige nästan som en dryck.

 

Det pågår en livsmedelskurs just nu. På kursen får vi lära oss vad som är rätt och fel i kök och kylar. Och naturligtvis hade Björn lagt ut fällor för oss elever i köket i dag.

Kvarlämnad städutrustning på kökets golvFisk i mejerikylenNöjd Björn har placerat ut sina fällor för felJägarna

 

Det är jag som är köksmästare nästa vecka, och jag har lämnat in en matsedel som jag komponerat ihop i dag och räknat ut hur mycket råvaror som ska beställas hem.

Annki har gått igenom frysen och ställt några saker på en vagn, och dessa är då en första grund till matsedeln.

Sedan är det bara Marcus, Jessica och jag i köket så det får inte bli för tidsödande maträtter.

På måndag när vi har teori så lagar det nya gänget mat och det får inte heller bli tidskrävande då det inte är förberett något under gårdagen när det är helg. Falukorv i ugn med senap, ost och tomat är gott och snabblagat.

 

Det är full fart på restaurangerna på stan med julbord på menyn.


Julskinka, pressylta, rullsylta, rökt lammfiol, leverpastej, kalvsylta, rödbetsallad, såser

 

 

Fr 3/12 Jag var i disken i dag, det är rätt så bra. Diskmaskinen med rullbanor fungerade inte på morron. Jag plockade isär och satte ihop den två gånger. För varje gång diskade den tre backar med disk.

Björn ringde reparatören som var där i går och han sade att en brytare behövde justeras. Han hade inte provkört den nog innan han gjorde kväll i går. Sedan fungerade maskinen bra.


Örtkryddad varmrökt lax

 

Må 6/12 Teoridag i dag. Vi gick igenom olika sorters druvor och druvdistrikt. Och vi fick ca 100 tre-alternativsfrågor att svara på om vinodling. Vi fick även se en bra videofilm om öltillverkning ute i Europa och olika tillverkningsmetoder.

 

Sedan var det lunch. Nu fick jag lära mig något nytt. När jag gjorde matsedeln för denna vecka hade jag en bild i mitt huvud av hur maträtterna ser ut och smakar. -Falukorven som serverades i dag var något helt annat än vad jag hade tänkt mig.

Jag tog för givet att denna rätt var känd och lika överallt, men det var fel. -Det är därför viktigt att beskriva och gå i genom med de som lagar till maten hur man har tänkt sig den.

Men falukorven smakade bra i alla fall:-)

Sen sade Annki att det var hon som ändrat rätten för att det som blir kvar efter lunchen ska gå använda och ändra till en annan maträtt en annan dag, då blir det inget svinn.

Jag tog till mig det hela på en gång, naturligtvis, så är det, inga udda kryddor :-)


 

 

Efter lunch var det dax för vinprovning. Vi fick börja med att smaka på och avgöra utseende, doft och smak på vita och röda viner.

Sedan fick vi prova samma viner tillsammans med ananas och sedan äpple, ölkorv, tomat, citron och honung. Vissa saker höjer vinets smak och vissa saker skall man inte blanda med vissa viner då det inte alls passar ihop.

Men efter en stund märktes det att fler elever hade missat viktig information, spotta ut vinet när ni har smakat på det.

 

 

 

Patrik med cateringsfirma ringde till mig på eftermiddan och undrade om jag ville komma och jobba, han har mycket jobb just nu. Jag lovade att fråga i morron bitti och höra av mig, men eftersom vi bara är tre i köket så blir det nog svårt.


Leverpastej och kalvsylta på en bädd av gurka och tomat och timjan över

 

 

Ti 7/12 I dag hade vi rimmad bräckt oxbringa med stuvad skånsk potatis och fläskpannkaka som lunchrätter, och Quornbeef stroganoff med ris som vegetarisk rätt, och en soppa som jag just nu inte kommer ihåg vad den hette.

Jag är köksmästare denna vecka och fördelade arbetsuppgifterna mellan mej, Marcus och Jessica. Vi började så i alla fall, men eftersom vi är bara tre så hjälper vi varandra.

Det kändes som vi hade gott om tid i dag för att laga mat, det var en skön känsla som var väldigt flyktig och försvann snabbt.

Jag låste upp köttkylen och kände genast att något inte stämde, det var för varmt. Jag tittade på termometern och skyndade mig att rapportera till Björn. Köttet var fortfarande kallt i kylen och jag flyttade allt till en annan kyl.

Sedan kom en låda med lax som jag drog in i fiskrenseriet. Jag filéade några laxar till laxburgarna i morron och skulle lägga in dem i fiskkylen, och nu tittade jag först på termometern. Det var för varmt även i denna kyl och jag rapporterade till Björn än en gång.

Fläskpannkakan var populär bland gästerna när vi öppnade för dagen. Men sen kom det stora köttätargänget, och oxbringan tog slut på en gång. Jag ställde mig vid stekbordet, Marcus skar rökt skinka på skärmaskinen och jag stekte skinkan.

Då hade vi åtminstone en maträtt som liknade den bräckta oxbringan och jag tror det var en bra ersättare.

Att oxbringan tog slut så snabbt beror nog mycket på att jag satte maten i fel ordning i disken. Björn sade att potatisen måste komma först och sen köttet, och jag gjorde tvärtom.

Klockan ett när restaurangen stängde tog vi oss en kort lunch. Vi tog alla tre av Jessicas fläskpannkaka och lingonsylt. Det var jättegott!

Sedan stekte jag kyckling som skall användas till Risotto i morron. Jag lade kycklingarna i svalen för en snabb nedkylning och för att plocka dem benfria i morron.

 

I morron öppnar restaurang Guldtuppen igen. Nu är det Maria, Johan, Annica och Lotta som ska laga mat à la carte. I dag har de provlagat sina rätter och finjusterar eventuellt smak och garnityr, om det behövs tills i morron.

Björn, Thomas och Annki delar med sig av sina erfarenheter av dessa maträtter.


Rökt lammfiol i skivor

 

On 8/12 Jag var ensam idag, åtminstone från morronen. Vad gör man, jag ändrade menyn för att hinna med. Jag bytte ut Minestronesoppan mot en färdig spenatsoppa som vi gjort tidigare och fryst ned.

Sedan tog jag bort Laxburgare med bröd från menyn och tog fram ost och skinkpaj som var färdigjord i stället. Somai kom och jag satte henne i renseriet att börja med salladsbuffén och började själv med att bena ur kycklingen som jag stekte i går.

Räddningen kom, Thomas kom och erbjöd sig att hjälpa till, och han gjorde klar salladsbuffén. Somai skalade och hackade lök till Kyckling-risotton.

Annki som började senare kom och när jag sa till henne att jag strukit laxburgarna så erbjöd hon sig att göra dem. När Björn vandrade förbi frågade jag om han kunde ordna frukosten, och det gjorde han :-)

Vi blev klara precis tills restaurangen öppnade.

Vad åt gästerna, Laxburgarna var väldigt populära och ost- och skinkpajen likaså och vi fick kvar av kycklingrisotton. Jag åt den själv till lunch med currysås, och det var ingen höjdare, mat för att fylla magen. Nästa gång byter jag namn på rätten och även ingredienser så det blir lite sting i den.

(Kom: för att matgästerna inte ska bara äta fyllningen i pajen så kan man, i stället för att klä blecken med pajdeg- lägga hela pajdegen uppe på fyllningen. Grädda äggstanning och fyllning en stund först så att degen går att lägga uppepå och inte sjunker, sedan grädda pajskalet så det får vacker färg.)

 

De på à la carte i Guldtuppen fick en rejäl rivstart första dagen. Många gäster, och de lagar mycket god mat. Thomas och Björn fick rycka in även där för att hålla undan beställningarna.

 


Ägghalvor med majonnäs och räkor, pelare med rökta korvar och till höger olika sillar

 

To 9/12 Marcus och jag på dagens i dag. Jag hade en hink men alldeles för salt sill och jag gjorde sillbullar med korintsås. Jag hade alldrig ätit det, men rätten var populär för några generationer sedan. Det var inte många gäster som åt av den rätten så jag tror inte att jag bemödar mig att skriva ned det receptet.

Marcus plommonspäckade fläskkarren som ska serveras i morron och vi ugnstekte den på eftermiddan.

 

 

 

Fr 10/12 I dag har vi fläskkarre med stekt klyftpotatis och gräddsås till lunch. Jag skivade karren tunnt, stekte potatis och gjorde gräddsås. Och Marcus gjorde en god rödbetsoppa som serverades med en klick créme fraige.

Marcus besöker sina praktikplatser i dag och åkte mitt på dagen, jag borde också göra det men det får bli nästa vecka kanske.

Matgästerna åt mycket gräddsås i dag och jag fick koka ytterligare en kantin. Jag nämde det för Björn och han sa att det var säkert för att såsen var god. Karren tog också slut och jag lagade till pannbiff och köttbullar till de sista gästerna. Pannbiffen tog slut och nästan alla köttbullar.

Jag hade inte ätit än och funderade på att äta bara potatis och sås men Johan i à la carten kom och frågade om jag ville äta lunch, de hade kvar lite råvaror som inte gick spara till måndag. -Tack, det blir gott :-), sa jag.

Entrecotê, bearnaise, friterade lökringar med stekt potatis.

Till efterrätt fick jag toast skagen.

Johan och Lotta lagar lunch till mig och dem. Det smakade mycket bra:-)  

 

Lö 11/12 Det är bra med Internet. Jag jobbade med projektarbetet nästan hela dan och ska emajla till Marcus och Jessica. Sedan läste jag näringslära.

 

Fortsätt läsa December här >>>

 Smörgåsar
Franska potatisar
Fransk Fisk

Goda Såsgrunder
Salladsbuffé

Steka
Grilla

Recept


Lunchlådor

Duka till fest

Drycker


Fra-Sve
Sve-Fra
Sve-Eng


Omvandlings-tabell


Cuban Crafters Cigars