Snabbsök

Läs
som en bok:

Start
Juni
Juli
Augsti
September
Oktober
November
December
Januari
Februari

Mars

April
Maj

 


 

 

Se de nyaste, hetaste kokböckerna, klicka här

 

On 1/12 Salladsbuffé, Jag håller mig mest till de traditionella salladblandningar som har funnits i många år när jag gör buffé. I alla fall så gjorde jag salladsbuffen och förberedde till morrondagen, skalade morötter och lade i vatten och kokade en vinägrett till pizzasallad.

Björn kom och sa att fisken måste in i ugnen. Jag vet inte vem som ansvarade för den rätten i dag men jag lade laxfileér på en bädd av grovsalt, kryddade med citronpeppar. Sedan in i ugnen och ut till lunchbuffén.

Det var många matgäster i dag och Somai kom med en tom salladsskål och vi hjälptes åt att snabbt hacka och fylla en ny skål med tomat och rödlök.

Jag kastade ju min telefon i går och det kändes lite tomt när jag kom hem, tittade där telefonen hade stått förut och där var ett hål i inredningen.

Jag hittade en hemsida som tillhandahåller tjänsten webtelefon. Jag blev medlem och köpte samtalstid för $ 25 med mitt visakort. Det kostar ungefär 35 öre per minut att ringa till fasta telefoner ca 2,50kr per minut att ringa mobiler och ingen abonnemangskostnad. Jag laddade hem programmet.

Jag letade fram en mikrofon och vred på högtalarna. -Sedan var det dags att prova. Jag ringde fem samtal efter varandra. Jag inledde samtalen med: Hej, Det är jag, jag ringer från USA via satellit !!!

De blev lite förvirrade och trodde mig nästan. Det blir nämligen ett par sekunders fördröjning av ljudet som man kan höra på nyheterna i bland när någon reporter är på plats någonstans och rapporterar. Men det fungerar alldeles utmärkt.


To 2/12 I dag var det jag som lagade dagens rätt.

Jag gjorde svensk köttgryta. Det blev mycket knivträning då köttet skulle tärnas, löken hackas och morötter och kålrötter skäras till slantar. Jag skar köttet och hällde det i steamern. Sedan hackade jag löken och lät det puttra tillsammans medan jag färdigställde det andra som ingick. Jag fick beröm för grytan, det kändes bra:-).  

 

Det var även falukorv med stuvade makaroner och Jessica kokade makaroner och en bechamelsås som hon blandade med makaroner efter hand det tog slut. Marcus som är köksmästare denna vecka hjälper till överallt där det behövs.

Somai gjorde thailändsk soppa i dag, det blev en likadan kulturkrock som när svenskarna skulle lära sig att äta potatis. Många restauranggäster tog av soppan och fick en chock när de tog första skeden. Den var superstark.

I thailand berättar Somai, äter man lite av soppan med mycket ris, en sked, inte som i Sverige nästan som en dryck.

 

Det pågår en livsmedelskurs just nu. På kursen får vi lära oss vad som är rätt och fel i kök och kylar. Och naturligtvis hade Björn lagt ut fällor för oss elever i köket i dag.

Kvarlämnad städutrustning på kökets golvFisk i mejerikylenNöjd Björn har placerat ut sina fällor för felJägarna

 

Det är jag som är köksmästare nästa vecka, och jag har lämnat in en matsedel som jag komponerat ihop i dag och räknat ut hur mycket råvaror som ska beställas hem.

Annki har gått igenom frysen och ställt några saker på en vagn, och dessa är då en första grund till matsedeln.

Sedan är det bara Marcus, Jessica och jag i köket så det får inte bli för tidsödande maträtter.

På måndag när vi har teori så lagar det nya gänget mat och det får inte heller bli tidskrävande då det inte är förberett något under gårdagen när det är helg. Falukorv i ugn med senap, ost och tomat är gott och snabblagat.

 

Det är full fart på restaurangerna på stan med julbord på menyn.


Julskinka, pressylta, rullsylta, rökt lammfiol, leverpastej, kalvsylta, rödbetsallad, såser

 

 

Fr 3/12 Jag var i disken i dag, det är rätt så bra. Diskmaskinen med rullbanor fungerade inte på morron. Jag plockade isär och satte ihop den två gånger. För varje gång diskade den tre backar med disk.

Björn ringde reparatören som var där i går och han sade att en brytare behövde justeras. Han hade inte provkört den nog innan han gjorde kväll i går. Sedan fungerade maskinen bra.


Örtkryddad varmrökt lax

 

Må 6/12 Teoridag i dag. Vi gick igenom olika sorters druvor och druvdistrikt. Och vi fick ca 100 tre-alternativsfrågor att svara på om vinodling. Vi fick även se en bra videofilm om öltillverkning ute i Europa och olika tillverkningsmetoder.

 

Sedan var det lunch. Nu fick jag lära mig något nytt. När jag gjorde matsedeln för denna vecka hade jag en bild i mitt huvud av hur maträtterna ser ut och smakar. -Falukorven som serverades i dag var något helt annat än vad jag hade tänkt mig.

Jag tog för givet att denna rätt var känd och lika överallt, men det var fel. -Det är därför viktigt att beskriva och gå i genom med de som lagar till maten hur man har tänkt sig den.

Men falukorven smakade bra i alla fall:-)

Sen sade Annki att det var hon som ändrat rätten för att det som blir kvar efter lunchen ska gå använda och ändra till en annan maträtt en annan dag, då blir det inget svinn.

Jag tog till mig det hela på en gång, naturligtvis, så är det, inga udda kryddor :-) Till exempel om man har en maträtt med curry så smakar det curry hur än man gör om man skaanvända till en annan maträtt, så med neutral kryddning blir det mindre svinn och bättre ekonomi.


 

 

Efter lunch var det dax för vinprovning. Vi fick börja med att smaka på och avgöra utseende, doft och smak på vita och röda viner.

Sedan fick vi prova samma viner tillsammans med ananas och sedan äpple, ölkorv, tomat, citron och honung. Vissa saker höjer vinets smak och vissa saker skall man inte blanda med vissa viner då det inte alls passar ihop.

Men efter en stund märktes det att fler elever hade missat viktig information, spotta ut vinet när ni har smakat på det. En dam i gruppen sa: Har jag fått chansen att dricka dyrt gratis vin så inte fan spottar jag ut det!!.

 

 

 

Patrik med cateringsfirma ringde till mig på eftermiddan och undrade om jag ville komma och jobba, han har mycket jobb just nu. Jag lovade att fråga i morron bitti och höra av mig, men eftersom vi bara är tre i köket så blir det nog svårt.


Leverpastej och kalvsylta på en bädd av gurka och tomat och timjan över

 

 

Ti 7/12 I dag hade vi rimmad bräckt oxbringa med stuvad skånsk potatis och fläskpannkaka som lunchrätter, och Quornbeef stroganoff med ris som vegetarisk rätt, och en soppa som jag just nu inte kommer ihåg vad den hette.

Jag är köksmästare denna vecka och fördelade arbetsuppgifterna mellan mej, Marcus och Jessica. Vi började så i alla fall, men eftersom vi är bara tre så hjälper vi varandra.

Det kändes som vi hade gott om tid i dag för att laga mat, det var en skön känsla som var väldigt flyktig och försvann snabbt.

Jag låste upp köttkylen och kände genast att något inte stämde, det var för varmt. Jag tittade på termometern och skyndade mig att rapportera till Björn. Köttet var fortfarande kallt i kylen och jag flyttade allt till en annan kyl. ( det var nog Björn som saboterade kylan för att testa mej om jag kontrollerade temperaturen, de gör såna här sabotage hela tiden för att trimma in oss att kontrollera allting).

Sedan kom en låda med lax som jag drog in i fiskrenseriet. Jag filéade några laxar till laxburgarna i morron och skulle lägga in dem i fiskkylen, och nu tittade jag först på termometern. Det var för varmt även i denna kyl och jag rapporterade till Björn än en gång.

Fläskpannkakan var populär bland gästerna när vi öppnade för dagen. Men sen kom det stora köttätargänget, och oxbringan tog slut på en gång. Jag ställde mig vid stekbordet, Marcus skar rökt skinka på skärmaskinen och jag stekte skinkan.

Då hade vi åtminstone en maträtt som liknade den bräckta oxbringan och jag tror det var en bra ersättare.

Att oxbringan tog slut så snabbt beror nog mycket på att jag satte maten i fel ordning i disken. Björn sade att potatisen måste komma först och sen köttet, och jag gjorde tvärtom.

Klockan ett när restaurangen stängde tog vi oss en kort lunch. Vi tog alla tre av Jessicas fläskpannkaka och lingonsylt. Det var jättegott!

Sedan stekte jag kyckling som skall användas i Risotto i morron. Jag lade kycklingarna i svalen för en snabb nedkylning och för att plocka dem benfria i morron.

 

I morron öppnar restaurang Guldtuppen igen. Nu är det Maria, Johan, Annica och Lotta som ska laga mat à la carte. I dag har de provlagat sina rätter och finjusterar smaker och garnityr, om det behövs tills i morron.

Björn, Thomas och Annki delar med sig av sina erfarenheter av dessa maträtter. Det är bra för många rätter har vi aldrig smakat förut och kunderna förväntar sig att känna igen smaken på dem.


Rökt lammfiol i skivor

 

On 8/12 Jag var ensam idag, åtminstone från morronen. Vad gör man, jag ändrade menyn för att hinna med. Jag bytte ut Minestronesoppan mot en färdig spenatsoppa som vi gjort tidigare och fryst ned.

Sedan tog jag bort Laxburgare med bröd från menyn och tog fram ost och skinkpaj som var färdigjord i stället. Somai kom och jag satte henne i renseriet att börja med salladsbuffén och började själv med att bena ur kycklingen som jag stekte i går.

Räddningen kom, Thomas kom och erbjöd sig att hjälpa till, och han gjorde klar salladsbuffén. Somai skalade och hackade lök till Kyckling-risotton.

Annki som började senare kom och när jag sa till henne att jag strukit laxburgarna så erbjöd hon sig att göra dem. När Björn vandrade förbi frågade jag om han kunde ordna frukosten, och det gjorde han :-)

Vi blev klara precis tills restaurangen öppnade.

Vad åt gästerna, Laxburgarna var väldigt populära och ost- och skinkpajen likaså och vi fick kvar av kycklingrisotton. Jag åt den själv till lunch med currysås, och det var ingen höjdare, mat för att fylla magen. Nästa gång byter jag namn på rätten och även ingredienser så det blir lite sting i den.

(Kom: för att matgästerna inte ska bara äta fyllningen i pajen så kan man, i stället för att klä blecken med pajdeg- lägga hela pajdegen uppe på fyllningen. Grädda äggstanning och fyllning en stund först så att degen går att lägga uppepå och inte sjunker, sedan grädda pajskalet så det får vacker färg.)

 

De på à la carte i Guldtuppen fick en rejäl rivstart första dagen. Många gäster, och de lagar mycket god mat. Thomas och Björn fick rycka in även där för att hålla undan beställningarna. Den som skrivet menýn för veckan hade nog lyckats locka många kunder.

 


Ägghalvor med majonnäs och räkor, pelare med rökta korvar och till höger olika sillar

 

To 9/12 Marcus och jag på dagens i dag. Jag hade en hink med alldeles för salt sill och jag gjorde sillbullar med korintsås. Jag har alldrig ätit det, men rätten var populär för några generationer sedan. Det var inte många gäster som åt av den rätten så jag tror inte att jag bemödar mig att skriva ned det receptet. Det var nog brännvinet som kunderna ville ha till maten.

Marcus plommonspäckade fläskkarren som ska serveras i morron och vi ugnstekte den på eftermiddan. Vi ställde in karren i ugnen på eftermiddagen och när vi skulle gå hem var karrén ännu inte klar- Björn sa: -Ja, ja, jag jobbar väl över tills den är klar. Tack Björn!

 

 

 

Fr 10/12 I dag har vi fläskkarre med stekt klyftpotatis och gräddsås till lunch. Jag skivade karren tunnt, stekte potatis och gjorde gräddsås. Och Marcus gjorde en god rödbetsoppa som serverades med en klick créme fraige.

Marcus besöker sina praktikplatser i dag och åkte mitt på dagen, jag borde också göra det men det får bli nästa vecka kanske.

Matgästerna åt mycket gräddsås i dag och jag fick koka ytterligare en kantin. Jag nämde det för Björn och han sa att det var säkert för att såsen var god. ( eller försvann såsen som ett stresstest? 8 liter sås kan ju inte bli uppätet så snabbt). Karren tog också slut och jag lagade till pannbiff och köttbullar till de sista gästerna. Pannbiffen tog slut och nästan alla köttbullar.

Jag hade inte ätit än och funderade på att äta bara potatis och sås men Johan i à la carten kom och frågade om jag ville äta lunch, de hade kvar lite råvaror som inte gick spara till måndag. -Tack, det blir gott :-), sa jag.

Entrecotê, bearnaise, friterade lökringar med stekt potatis.

Till efterrätt fick jag toast skagen.

Tackar så mycket! Johan :)

Johan och Lotta lagar lunch till mig och dem. Det smakade mycket bra:-)  

 

Lö 11/12 Det är bra med Internet. Jag jobbade med projektarbetet nästan hela dan och ska emajla till Marcus och Jessica. Sedan läste jag näringslära, man läser och glömmer och läser igen :).

 

Må 13/12 I dag gjorde jag provet i näringslära, Jag klarade det, 27 av 30 maxpoäng, jag blev godkänd :-)). Det var med stor lättnad jag lämnade lokalen, jag har gruvat mej för detta då jag blev underkänd första gången. Marcus gjorde yrkesekonomiprovet och blev godkänd. Jessica gjorde inget prov i dag hon vill läsa lite mer.

Vi fick ingen frukost idag, julstressen har börjat, det bakades lussebullar för fullt i bageriet och ingen hade tid att göra frukost. Sedan kom lucia med tärnor och stjärngossar.

Nu var det dax för tillverkning av det som ingår på julbord. Årets största smörgåsbord. Björn samlade oss i demosalen och vi fick ett varsitt häfte med recept. Sedan gav han oss olika saker att tillverka.

Jag, Lotta, Johan och Maria skulle bara griljera julskinka. Vi blev klara på en gång och Johan och jag frågade Björn om mera jobb.

Jo det fanns 40 kg köttfärs att göra köttbullar av. Det blir ca 60 kg köttbullesmet. Eller 5000 köttbullar a 12 gram. - Jag tänkte för mig själv att 'Om man då håller på i en halv minut med varje köttbulle så tar det 41,5 timmar att få dem klara !!!' :-).
Blandare

 

 

 

 

 

 

 

Jag tittade på receptet som jag hade fått (det såg lite annorlunda ut, hemgjort?!!, det vågade jag inte använda, det kunde vara helt oprovat och då förstörs maträtten) och frågade genast Björn om jag fick ta ett annat, det gick bra, sade han. Så det blev ett vanligt recept ur konsums 'vår kokbok', de recepten är provlagade i provkök. Johan ville prova att minska äggmängden för att få saftigare köttbullar, och det gjorde vi. Vi provstekte, och det smakade bra :-)

Jessica som skulle åka tidigare kom och frågade mig om jag kunde hjälpa henne starta bilen, hon hade slut på ström i batteriet. Hon fick hjälp så klart, man ska alltid ha startkablar med sig.

Vi spritsade köttbullarna, det gick snabbt och elegant och lika stora blev dom på ett ungefär. Johan och jag fick hjälp av de andra med köttbullarna, så när vi gick hem var hälften klart.

 

Miguel och Rita steker fulla stekbord med köttbullar.  

 

 

Ti 14/12 Praktikdelen av utbildningen, första dan. I går pratade jag med Patrik på 'Service Catering' om praktik. Thomas färdigställde avtalen som jag skulle ha med till praktikplatsen på en gång, och idag började jag.

 

 

Jag fick börja med att dekorera två smörgåstårtor som skulle levereras i dag, och plastade sedan in dem noga. Sedan fick jag göra 50 jultallrikar.

Jultallriken är den moderna varianten av svenskt smörgåsbord där allt som ingår på julbordet förväntas finnas med.

Jultallrikarna innehöll sallad, kalvsylta, choritzo, leverpastej, saltgurka, pressylta, salami, ägghalva med majonnäs och räkor, konjaksmedwurst, julskinka med en senapsklick, löksill, senapsill, källarrökt nötinnanlår, rödbetsallad, sillsallad, gravad lax, gravlaxsås, sviskon, brieost, rullad skiva edamer och en körsbärstomat.

Det är många arbetsmoment innan själva tallriken är klar och sedan skall det vara småvarmt till, janzons, prinskorv, köttbullar, revben och smör och bröd.

Sedan var det dax att levera beställningar på stan och jag följde med och samtidigt hämtade vi mer bröd att arbeta med.

Vi var även till fryshuset och hämtade stekar och revben som ska tinas till morrondagen.

2 kineser hade förirrat sig in på slakteriområdet med tunga skidfodral, de skulle till skidstadion och delta i skidskytte-VM. Patrik som är bra på språk försökte tala med dem och visa vägen men de talade bara kinesiska.

 

När vi kommit tillbaka sa Patrik att nu skulle jag få använda min fantasi och tänka själv. Jag skulle göra jullandgångar medan han gjorde småvarmt till jultallrikarna.

Han blev nöjd med dem och jag fick beröm:-) Han satte kronan på verket genom att fästa en blå druva längst fram på landgångarna.

 

 

 

 

 

Sedan skar jag en plastback grillade revben benfria och delade i portionsbitar medan Patrik packade småvarmt i lådor. Efter det var det bara att diska och städa.

När det var klart och dax att gå hem sa Patrik att jag kan äta jultallrik till middag i dag, han hade gjort en extra som reserv. Tack, sa jag:-)

Jag tittade ut och det var redan mörkt, det är korta dagar den här årstiden. Dagen hade gått fort.

 

 

On 15/12 I dag gjorde jag fyllda ägghalvor och mera jultallrikar på förmiddan. Och färdigställde ett julbord på fat som packades i plastbackar. Sen åkte vi och levererade beställningar utanför stan på två ställen och centralt inne i stan och samtidigt hämtade tillbaka en värmebox och fat på campus.


Event värmebox med plats för 4 st GN 1/1. Lämplig för varmhållning av mat vid transport eller förvaring. Stapelbar. Reglerbar temperatur från 50 - 90 grader. Digital inställning av temperatur och digital termometer.

Patrik bjöd på lunch på ett populärt ställe, de har lunchbuffé och varmrätterna är placerade på en hylla ovanför tillbehören som bröd,sallad mm.

Mycket praktiskt då man håller tallriken något nedanför och då spiller man ingenting. Annica från serveringen var där och jobbade. Sedan åkte vi 2 mil med en leverans och på tillbakavägen stannade vi och hämtade värmeboxen som vi lämnat tidigare.

 

 

När vi kom tillbaka så gjorde jag såser. Romsås, salsa, dragonsås och pesto. Sedan var det dax att förbereda morrondagen. Jag delade 100 ägg i halvor och benade ur och delade grillade revben i bitar medan Patrik skar upp syltor och pastejer och det andra.

Vi städade i hop och jag ställde fram 100 tallrikar på bord som vi ska börja med i morron bitti.

 

 

To 16/12 När jag kom klockan 7 i morse var jultallrikarna redan påbörjade med salladsblad och kalvsylta. Jag frågade Patrik om han hade jobbat ett par timmar redan, -Nää, sa han, en liten stund bara. (han måste ha kommit tidigt!! eller är han så snabb??)

Jag gjorde klart de 100 jultallrikarna och sedan kom en kille som Patrik hade lejt in. Han tog nästa 100 jultallrikar tillsammans med Patrik och jag fick ett annat uppdrag. Jag fick ta hand om en beställning på 75 jullandgångar.

Först breda brödet med mjukost och sedan lägga på grön sallad med volym, julskinka, rödbetsallad, 3 köttbullar, bakad pastej, 2 inlagda gurkskivor, en rullad ostskiva, gravad lax, 3 äggskivor med majonnäs toppade med räkor, löksill längst fram och en tomatklyfta mellan salladen och julskinkan.

En landgång från hav till land och jord :-)

Jag har engångshandskar hela tiden när jag arbetar och lägger på saker och det är skönt att ta av dem emellanåt och lufta händerna.

Jag plastade in landgångarna noga och packade i kartonger, det tog resten av dagen att göra klart. Vi städade och sedan och jag gick hem. Patrik hade som vanligt ett par timmars jobb kvar, han har långa dagar han.

Fr 17/12 I dag ska du få använda din fantasi och vara kreativ, sa Patrik till mig på morronen, och visade mig några lådor som han tagit fram.

Det ska bli en exotisk buffé för 35 personer och det är första gången de här kunderna beställer en sådan så de vet inte hur den ser ut, sa Patrik.

 

Jag började fundera, och kom inte fram till någonting. Min fantasi var noll just nu. Jag började med att skiva tjälaknul och kassler.

Sedan lade jag upp på fat och dekorerade, det såg ju riktigt gott ut. Nu lossnade fantasin lite :-)

 

 

 

Sedan tog jag ananasen och skar skivor på längden och försökte arrangera så det blev volym i det hela genom att klämma fast varannan skiva lite högre, druvorna gjorde sig själva i hela klasar.

Honungsmelonen skar jag också i tunna skivor, och klämde även där fast varannan skiva, men nu åt andra hållet. Kivifrukterna passade bra så här.

 

 

Patrik lade upp detta fat. Han var i närheten hela tiden och visade mig hur man skär till nya garnityr :-)

 

 

 

 

 

Plötsligt tog råvarorna slut, och den exotiska buffén var klar. Det blev många fat och när jag tittade på dem såg detväldigt exotiskt ut.
   

Allting inplastat och klart och dagen var nästan slut. Lunchen hade vi glömt bort och jag åt en jullandgång med julmust medan Patrik var ute och levererade varorna på eftermiddan.

 

 

Må 20/12 I dag var det inventering och julstädning på skolans restaurang. Vi samlades i lektionsalen och Björn delade ut olika kylar och förråd till oss. Jag och Ulrika fick inventeringslistan för mejerikylen. Det gick snabbt att inventera och städa för oss så vi gick till Björn och fick mer arbete. Jag fick fiskkylen och hjälpte Maria med diverseförrådet.

Jessica, Lotta, Markus och Marcus fick frysen att inventera.

Efter inventeringen samlades vi i demosalen och Björn och Annki påminde oss om våra projektarbeten och vår checklista som vi ska arbeta med. Marcus skrev ned de råvaror som han, jag och Jessica behöver till både checklistan och projektet och beställde med Thomas.

Vi fick förresten mycket goda köttbullar till lunch i dag med stuvade makaroner :-)
( De var gjorda av köttbullesmeten som jag och Johan blandat ihop he,he,he)

 

 

Ti 21/12 Jag började i dag med att fylla tre bleck med revben och kryddade dem för att sedan steka dem i ugnen. Jag tittade mig omkring och det såg ovanligt tomt ut på hyllor och bänkar. Jag frågade Patrik om han hade julstädat i helgen.

Han förklarade då att ett annat företag skulle dela kök med honom och därför hade han plockat ihop sina grejor för att allting inte skulle blandas ihop.

När jag hade satt in revbenen i ugnen så gjorde jag 24 jullandgångar och 13 jultallrikar. Patrik åkte under tiden iväg med en leverans. Jag plastade och lade i lådor och satte de färdigstekta revbenen på kylning. Sedan var det dax för nästa leverans och jag följde med som bärhjälp och vi åkte till fyra leveransställen.

Patrik utvecklar och förbättrar hela tiden sina produkter. Han säger att precis till jul är han nöjd med utseendet på dem. I stället för skivad saltgurka blev det idag en klyfta gurka. Sillsalladen och rödbetsalladen på jultallriken flyttades för att inte missfärga tex ägget.

När vi levererat så bjöd Patrik på lunch på en krog. De hade stekta revben med grönpepparsås och kokt potatis på dagens. Det var nog de bästa stekta revben som jag ätit, det var nästan så de ramlade isär när jag tittade på dem.

Efter lunch gjorde jag en liten beställning på tre jultallrikar som kunden själv hämtade. Sedan gjorde jag två smörgåstårtor à 15 portioner per tårta. Jag frågade Patrik hur jag skulle garnera dem och de blev ungefär som de jag gjorde förut, det är nog Patriks stil på tårtorna som han brukar göra.

Patrik blev fundersam när han tittade på de 24 landgångarna, han ringde till beställaren och kollade, och det skulle vara 26 st så han gjorde två till. Han hade det på känn, sa han.

Svenskt julbord

Julskinka, Senapsgriljering, Inlagd sill, Tomatmarinerad sill , Glasmästarsill , Sillsallad , Currysill , Vitlökssill , Senapssill , Inkokt strömming , Laxmousse , Gravad lax , Inkokt lax , Revbenspjäll , Kalvsylta , Pressylta , Rullsylta , Leverpastej , Brittas julkorv , Legymsallad , Romsås , Rödkål , Grönkål, Halländsk långkål, Gravlaxsås , Mimosasallad , Janzons , Köttbullar , Äggstanning, Risgrynsgröt,

´

 

On 22/12 Jag började halv åtta i dag och det var snöstorm ute. Jag gjorde jultallrikar till klockan 10 och sedan var det dax att leverera varor. Det var skojigt då de som fick levererat blev så otroligt glada över julmaten som kom. (sann Julglädje :-)).

Som sista leveransställe denna dag åkte vi och lämnade de 26 landgångarna. Matsalen hade julstängt, men folk jobbade ju i lokalerna, och idag åt de jullandgångar.

Patrik bjöd på kaffe och kaka och pratade lite med Thomas och Björn. Sedan åkte vi tillbaka till Jobbet och jag gjorde 28 jultallrikar till med småvarmt som skulle levereras som tillbehör dvs prinskorv, köttbullar, revben, janzons och potatis.

De som delar kök med Patrik ville bjuda oss på lunch och vi gick in i deras servering. De hade porterstek med potatisgratäng och det var gott. Det blev en långlunch i dag, vi tog nästan en halvtimme och det var skönt att bara sitta en stund och koppla av.

Efter den sena lunchen skalade jag 41 ägg som jag ska göra landgångar av i morron. Sen städade vi ihop och gick hem.

 

 

 

To 23/12 Jag började dagen med att fylla några bleck med frysta stekar och satte dem på lågtemperaturstekning i ugnen. Det ska bli norrländsk tjälaknul av dem. Sedan fortsatte jag med att göra 27 jullandgångar och Patrik gjorde klart en julbuffé som han förberett i går.

Patrik var mycket nöjd, han hade färdigställt sista beställningen och det var slut på julråvaror, sista julskinkan och kalvsyltan hade en restaurang köpt.

Det är viktigt att typiska julvaror som sillsallad, rödbetsallad med mera används upp. Om inte så är det bara att kasta dem då ingen beställer julmat efter jul.

Det blev två ägg över och vi gjorde varsin macka med ägg och sill till lunch, det smakade bra.

Jag gjorde saltlake 10%-ig och lade ner stekarna och sen städade vi.

Nu är det dax för dig att göra helg, sa Patrik till mig. Och så fick jag en jullåda som han ställt i ordning till mig. Tack så hemskt mycke, sa jag :-)

Jag åkte hem och tittade på den fina jultallriken som jag själv hade gjort. Det här måste vara framtidens sätt att äta julmat tror jag, i stället för att stressa och laga till allt själv.

Det är värt att komma i håg.

 

Jag plockade fram min brevvåg och satte i gång: 1/20 salladshuvud, 15 g brieost, 30 g julskinka, 20 g källarrökt innanlår, 45 g sillsallad och så vidare.

Sedan gjorde jag klart en kalkyl i Excel på jultallriken, utan priser tills vidare. Men om det blir aktuellt att jag gör och säljer jultallrikar så vet jag vad den kostar i råvaror.

Jag noterade att det är inte bara råvarorna som kostar olika hos olika leverantörer. En del saker som man lägger på jultallriken till exempel hårdost tar lång tid att lägga på om man väljer fel fabrikat. Då kanske det är bättre att välja en dyrare sort som är lättare att lägga på för att spara tid.

Sedan stoppade jag kalkylen bland mina bra att ha, och veta saker för framtida bruk.

Så här ser jultallriken ut näringsmässigt på ett ungefär:

Detalj

Isbergsallad
Kalvsylta
Bakad leverpastej 24%
Inlagd gurka utan lag
Pressylta
Salami 33% svensk
Konjaksmedwurst
Rökt nötkött
Skinka kokt 4,5% fett
Senap svensk
Gravad lax
Hovmästarsås
Hårdost 28%
Brieost
Rödbetsallad
Sillsallad
Senapssill
Löksill
Ägghalva
Majonnäs
Räkor
Dill
Tomat
Sviskon
Revben grillade

Totalt

Vikt g

20
25
25
5
8
10
10
20
30
3
25
2
10
15
45
45
15
15
28
2
2
0
10
10
20

400 g
kj

9
105
298
8
102
147
128
89
162
20
187
70
154
206
243
185
166
143
171
66
9
0
9
99
238

3014
kcal

2
25
71
2
24
35
31
21
39
5
45
17
37
49
58
44
39
34
41
16
2
0
2
24
57

720
Protein

0,2
3,0
3,0
0
1,4
1,5
1,3
4,0
6,6
0,2
5,3
0
2,8
3,0
0,5
2,4
1,8
1,8
3,5
0
0,5
0
0,1
0,3
5,2

48,4 g
Fett

0
1,4
5,9
0
2,1
3,3
2,8
0,6
1,4
0,2
2,3
1,7
2,8
4,2
4,0
2,0
2,4
1,9
2,8
1,8
0
0
0
0,1
4,0

47,7 g
Kolhydrat

0,2
0,1
1,8
0,4
0
0,1
0,1
0
0
0,6
0,7
0,4
0,2
0
5,0
4,0
2,6
2,5
0,4
0
0
0
0,4
5,4
0

24,9 g
Fiber

0,2
0
0
0,1
0
0
0
0
0
0,1
0
0
0
0
0,9
0,5
0
0
0
0
0
0
0,1
0,9
0

2,8 g
C-vitamin

1
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
3
1
0
0
0
0
0
0
2
0
0

7 mg
Järn

0
0
2
0
0
0
0
1
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
1
0
0
0
0
0
0

4mg
Kalcium

5
2
7
1
0
2
2
2
3
3
7
2
74
90
11
13
3
3
14
1
2
0
1
5
3

256 mg

Sen tillkommer ju bröd och smör, småvarmt i form av potatis, rödkål, prinskorv, köttbullar, revben och janzons om man vill. Val av dryck till tallriken påverkar också hela måltidens näringsvärden. Värt att nämna är att en stor normalportion väger 450 g, sen mår man illa om man äter mer.

 

 

25/12 Jag studerar matproduktion, jag har det provet kvar. Jag har radion på när jag läser och på nyheterna säger de:

Det är inte så farligt att äta fet mat som tidigare undersökningar visat. När det gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Om de som äter fet mat äter grönsaker och motionerar.

De nämde ingen källa till det hela på nyheterna och jag tar det hela med en grov nypa salt. Men ett sådant uttalande i massmedia påverkar många personer, kanske hela matkulturen i Sverige förändras något. Jag väntar spänt på fortsättningen på det hela.

Så här ser jullandgången ut på ett ungefär:

Detalj

Formbröd landgång
Smältost
Isbergsallad
Tomat
Skinka kokt 4,5% fett
Senap svensk
Rödbetsallad
Köttbullar
Bakad leverpastej 24%
Inlagd gurka utan lag
Hårdost 28%
Gravad lax
Ägg
Majonnäs
Räkor
Dill
Löksill

Totalt

Vikt g

60
30
30
10
30
3
45
36
25
5
10
25
14
2
2
0
15

342 g
kj

649
318
13
9
162
20
243
337
298
8
154
187
86
66
9
0
143

2702
kcal

155
76
3
2
39
5
58
81
71
2
37
45
20
16
2
0
34

646
Protein

5,3
5,1
0,3
0,1
6,6
0,2
0,5
5,8
3
0
2,8
5,3
1,8
0
0,5
0
1,8

39,1 g
Fett

1,7
6,2
0,1
0
1,4
0,2
4
4,3
5,9
0
2,8
2,3
1,4
1,8
0
0
1,9

34,0 g
Kolhydrat

29,1
0,1
0,3
0,4
0
0,6
5
4,7
1,8
0,4
0,2
0,7
0,2
0
0
0
2,5

46,0 g
Fiber

2,1
0
0,3
0,1
0
0,1
0,9
0
0
0,1
0
0
0
0
0
0
0

3,6 g
C-vitamin

0
0
1
2
0
0
3
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0

6 mg
Järn

0
0
0
0
0
0
0
1
2
0
0
0
0
0
0
0
0

3 mg
Kalcium

48
189
7
1
3
3
11
30
7
1
74
7
7
1
2
0
3

394 mg

 

Sö 26/12 Vaknade, det var kyligt inomhus. Jag tittade på termometern och det var -16°C ute. Jag pluggar produktionsteori hela dagen i dag, jag tänker göra prov i morron.

 

 

Må 27/12 Vaknade på morronen och började fundera, inte kan det vara möjligt att vi ska börja klockan sju i dag. Så jag åkte ut till restaurangen till klockan nio och konstaterade snabbt att de andra hade börjat sju och gjort teoretiska prov. Jag får göra provet nästa måndag i stället, då hinner jag läsa några dagar till.

 

Resten av dagen satt jag i datasalen och arbetade med vårt projektarbete. Matsalen var stängd men vi fick lunch av Torbjörn och hans kompisar som tränade á la carte till slutprovet, de har bara en vecka kvar. Vi fick spätta walevska till lunch.
  Torbjörn som gör sista veckan delar med sig av sina erfarenheter till Andreas som tillhör senaste gruppen och går grundutbildningen.

 

 

Ti 28/12 Jag stannade hemma i dag och jobbade, jag har bättre datorutrustning hemma och alla böcker. Projektarbetet börjar ta form, jag har skrivit 20 sidor.

 

On 29/12 Jag åkte till Skolan och träffade och Marcus och Jessica där. De har så långt att åka så vi har delat upp projektet och jobbar på varsitt håll. Vi gick igenom materialet som vi hade och färdigställde de delar som inte var klara.

 

To 30/12 I dag stannade jag hemma och skannade in Jessicas ritning som hon gjorde i går. Sedan behandlade jag den i programmet Photoshop för att få den professionellt utförd. Sedan renskrev jag arbetet och mejlade det till Marcus och Jessica, det blev 32 sidor.

Det kan vara bra att ha uppsatsen kvar då det står vilka tillstånd som behövs för att starta en restaurang. Vilka bidrag man kan söka och vilka myndigheter som skall kontaktas.

 

Fr 31/12 Nyårsafton !! Ledig. Härligt, Åker och pimpelfiskar med mina kompisar och grillar korv :)

Fortsätt läsa Januari här >>>

 

 Smörgåsar
Franska potatisar
Fransk Fisk

Goda Såsgrunder
Salladsbuffé

Steka
Grilla

Recept


Lunchlådor

Duka till fest

Drycker


Fra-Sve
Sve-Fra
Sve-Eng


Omvandlings-tabell


Cuban Crafters Cigars