Snabbsök

Läs
som en bok:

Start
Juni
Juli
Aug 1
Aug 2

Sept 1
Sept 2

Okt 1
Okt 2

Nov 1
Nov 2

Dec 1
Dec 2

Jan 1
Jan 2

Feb 1
Feb 2

Mars 1

Mars 2

April 1
April 2

Maj 1
Maj 2

 


 

 

 

 

Meny Guldtuppen

Förrätter

ChèvreToast
Rostat bröd med gratinerad getost, honung, valnötter, cayennepeppar

 

Joppes Räksallad
Förslag 1

 

Joppes Räksallad
Förslag 2

 

Varmrätter

Laxfärsfylld Regnbågsrulle med Limehollandaise och pressad potatis

 

Dubbelmarinerad Rostbiff med lingon och två såser

 

Efterätter

Chokladtårta
med blåbärsmelba och grädde

 

Jordgubbstartlett

 

 

Ti 1/2 Sista veckan på Mosippan för mig har börjat. Nästa vecka är Markus här istället.

Det är lättlagad mat till barnen i dag, korv med mos, de flesta i alla fall. Några ska ha korv utan fläskkött, några ska inte ha mjölk i maten och några ska inte ha kött.

Vanligtvis får barnen som inte ska äta fläskkött en korv med bara nötkött. Men för att variera så har Marit köpt hem kycklingkorv. Eftersom jag jobbat med prissättning tidigare så blev jag nyfiken på vad grejorna kostar.

Jag lånade pärmen med fakturor och letade reda på korvarna. Nötkorv och kycklingkorv kostar ungefär lika men de är ca tio kronor dyrare per kilo än vanlig falukorv, nu vet jag det :-)

 

Marit sa till mig: I dag har vi gott om tid så då kan du baka. Själv så tog hon hand om salladen och gjorde rivna morötter.

Jag

bläddrade i receptpärmen och hittade flera intressanta recept.

 

Men det kanske är bättre att träna in ett par sorter som man blir säker på, att få till bra.

Jag gjorde "Latmajas limpor" en gång till men varierade receptet. Jag tog lingonsylt i stället för sirap.

 

Form och konsistens blev bra och de smakade jättegott. Som mjöl tog jag hälften 'fyra sädesslag' och hälften vetemjöl special.

Och så använde jag olja i stället för margarin, för att få det laktosfritt.

Det behövdes inga extra brödkryddor för mjölblandningen gav mycket smak. Men solrosfröna och gourmetsaltet som jag hade på topp bara rasade av, de satt inte alls fast.

Det som man lägger på brukar fastna i jäsningen, men den här limpan är lite speciell då den sätts in ojäst i kall ugn och ytan torkar fortare. Jag får nog limma med vatten eller ägg nästa gång om jag ska ha något uppepå.

Till barnen som skulle ha mjölkfri mat kokade jag potatis. Sedan pressade jag den och tillsatte äggula, salt och peppar och mjölkfritt margarin samt lite vatten.

Med elvispens hjälp vispade jag moset till rätt konsistens. Det blev bra och gick inte att skilja från äkta pulvermos:-) det blev som pommes mousseline i konsistensen.

Korven då? Ja, Kycklingkorv ska man inte ha tillsammans med vanlig korv i ugnen. Den lättnar mycket snabbt och det blir små hårda puckar av den. Men i mikron går det snabbt att tillaga nya om det är få portioner, he he :-)

 

 

On 2/1 Efter frukosten så gick jag igenom Marits pärmar med recept, nu hade hon tagit med sig en ny. Sedan talade hon om att det skulle vara ett personalmöte på torsdag kväll och de skulle få smörgåstårtor och att jag skulle få göra dem.

Det var fiskbullar och potatis på matsedeln i dag så jag satte igång att koka mjölk till såsen. Det var inga glutenbarn idag så jag toppredde såsen med vetemjöl. För att barnen ska få näringsriktig mat så vispade jag ner bregottmargarin för de fettlösliga vitaminernas skull, som är så viktiga för barn. Men inte så mycket fett som en bottenredning skulle tillfört såsen, ungefär hälften.

Efter lunchen så hjälpte jag som vanligt Kristin med diskningen. Det blir en hel del efter varje måltid. Det känns skönt att hjälpa till och vara till nytta.

Sedan var det dax att göra 'mise an place' på smörgåstårtorna. Jag gick igenom kylar och frysar och beställde det som fattades med Marit. Och jag gjorde ett par röror som skulle vara till fyllning.

 

 

 

To 3/2 Jag åkte till Mosippan tidigare idag för Marit skulle till tandläkaren på morronen. Hon hade redan kokat ägg till barnen när jag kom och det var bara för mig att lämna ut vagnarna till avdelningarna. Jag kokade en kastrull med mannagrynsgröt om det skulle vara någon som inte åt ägg.

Efter frukosten var det dax att börja med tårtorna. Marit sade att det är en överraskning till personalen så jag får jobba utan att någon misstänker något.

Jag kollade att jag fått alla grejor och började förbereda garnityret.

Marit hade kokat extra många ägg och jag fick en bunke av dem. Brödet som jag fått var av typen hönökakor men tjockare. Spännande! jag har inte använt sådant bröd till någon smörgåstårta tidigare. Det blir lätt att man fastnar i något gammalt favoritrecept, men nu hade jag chansen att ta till mig Marits idéer och prova nya smaker.

I stället för att chansa när jag ska göra två stora tårtor så gjorde jag en halv tårta på prov.

Kött i ena änden och fisk och ägg i andra änden. Jag flyttade garneringen tills jag var nöjd med utseendet.

Det var värst vad många i personalen som sprang in i köket i dag och de tittade sig omkring och letade efter något. Men jag stod vid diskbänken och hade tårterna nere i hon och dekorerade så de såg ingenting, de trodde nog att jag stog och handdiskade :-)

Då var det dax för lunch. Kristin gillade kött på tårtan och började i ena ändan och Marit tog en bit från andra ändan.

Jag tog bitar från alla fyllningar. Det smakade bra men några justeringar måste göras.

 

Eftersom brödet var relativt tjockt kokade jag grönsaksbuljong som jag penslade på brödbitarna innan jag lade på fyllningen.

Basen till fyllningen var Keso som jag blandat ut med tärnad,skalad gurka för att få en lätt tårta med volym. Sen delade jag fyllningen i fyra som jag smaksatte olika.

 

Fyllningen fick en bra konsistens som var lätt att heltäcka med och som fyllde ut håligheterna mellan brödskivorna.

Jämna och fina tårtor. En med köttfyllning med pepparrotsmak och en med rökt fisk och kaviar.

 

Jag hade på smörgåstårtan med kött, grillad karre med konserverade mandarinklyftor som smakbrytare.

Täckning av kanterna blev dill som passade bra till både pepparrotsmaken och karren.

 

Till ägg & räksmörgåstårta med kaviar hade jag krossad ananas som smakbrytare.

För att inte smörgåstårtorna ska smaka lika genom hela tårtbiten försöker jag ge en ny upplevelse för varje tugga :-)

 

 

Fr 4/2 Sista dagen på Mosippan. Alla i personalen kom en och en och tackade för de goda smörgåstårtorna och de sa att de var jättegoda. Det var skojigt! Jag antar att hela upplevelsen var bra, överraskningen att de fick tårta, dessutom var det imponerande storlek på tårtorna och att det smakade gott, och serveringen rätt tid på eftermiddan, när de var hungriga :-)

 

 

 

Må 7/2 Åkte ut till skolan till frukost. Gjorde några rostbiffmackor och tog ett löskokt ägg. Ägget rann ut på tallriken, det var knappt uppvärmt!

Efter frukosten bytte jag om och gick till demosalen för att höra vad de skulle göra i à la carten i dag. Jobben fördelades och en provtallrik skulle vara klar klockan 12.

Kiko hjälpte till i à la carten och lagade rätten Gös à la Soto Mayor.

 

Lotte frågade om jag ville hjälpa till och då hjälpte jag henne med ceasarsallad som är på menyn i Guldtuppen i veckan.

 

Efter det gick jag runt och tittade, Ullis och Anna tränade på spätta Walewska

 

Det var nyheter på menyn denna vecka, hasselbackpotatis till sweizerschnitzel. Den blev dock för mycket brunt på tallriken och får göras om i morron med någon annan potatis.

Sedan var det också något som Björn säger heta 'pommes pai'(pailles). Det är finstrimlad potatis, grova som halmstrån som friteras.

Den strimlade potatisen ser ut så här innan fritering. Jag hann inte provsmaka men jag kan tänka mig att den var knaprig och god.

Den serverades till oxfilén.

 

"Filetto alla Rossini",
Oxfilé med en skiva gåslevermousse uppepå och tryffelsås

De övriga rätterna såg spännande ut, jag tog en sked av kardemummapuddingen som Jessica gjorde med Simins starka sås, och det var en riktig höjdare, en glad överraskning.

Kardemummapudding med chilijordgubbsås

 

Crème caramel

 

Punchparfait

 

Ceasarsallad

 

Canapéer

 

Räksoppa

 

Läs resten av Februari Klicka här >>>>


 

 


Smörgåsar
Franska potatisar
Fransk Fisk

Goda Såsgrunder
Salladsbuffé

Steka
Grilla

Recept


Lunchlådor

Duka till fest

Drycker


Fra-Sve
Sve-Fra
Sve-Eng


Omvandlings-tabell


 
 
 
 

 

minu