Snabbsök

Läs
som en bok:

Start
Juni
Juli
Aug 1
Aug 2

Sept 1
Sept 2

Okt 1
Okt 2

Nov 1
Nov 2

Dec 1
Dec 2

Jan 1
Jan 2

Feb 1

Feb 2

Mars 1

Mars 2

April 1
April 2

Maj 1
Maj 2

 


 

 

GRILLAT

Bra att veta om olika grillar

Träkolsgrillen: Det är viktigt att alltid använda riktigt grillkol för att få den riktiga grillsmaken. Om du ska stå och grilla en längre stund är det mer praktiskt att använda grillbriketter eftersom glöden och värmen då räcker i ca en timme. Lägg aluminiumfolie i botten på lådan så blir rengöringen av grillen enklare efteråt.

Häll på 0,5-1 dl tändvätska på kolen och låt den dra in några minuter innan du tänder.

Det tar ca 20-30 minuter att få en jämn glödbädd som är grå till färgen innan grillningen kan börja.

Gasolgrill med lavakol: Är utmärkt för dig som vill komma i gång snabbt, men ändå grilla över en kolbädd. Lavastenarna ger en bra "grillsmak" åt det som grillas och kan användas om och om igen. Grillen är uppvärmd efter bara ca 5 minuter och grillningen kan därefter börja.

Elgrill: Fungerar som en vanlig ugn men finns i olika utseenden och storlekar. Om grillen är godkänd för utomhusbruk kan den tas med ut på balkongen eller uteplatsen. Det som grillas med elgrill är lätt att få perfekt men den typiska "träkolssmaken" saknas.

Använd grilltång för att inte sticka hål på köttet så köttsaften rinner ut. Arbetshandskar är bra att ha till hands och skyddar mot värmen.

Vattenflaska är bra om det börjar brinna men tänk på att om du har vatten på kolen där det brinner så kyls det bara ned och börjar brinna igen efter en stund.

Det är ofta bättre att flytta köttet från elden och låta fettet eller grilloljan som hamnat på kolen brinna upp.

Goda råd när du grillar

1. Välj bra råvaror. Kött till grillning ska vara mört och inte för magert. Kött som legat i marinad blir mörare.

2. Rumstempererat kött. Köttet får då bästa grillytan. Använd inte halvtinat eller snabbtinat kött.

3. Om du har haft köttet i kylen fram till grillningen så får du räkna med 1-2 minuter längre grilltid vid skivat kött.

4. Snitta fettkanten några gånger (tex kotletter) så inte köttbitarna kupar sig under grillningen.

5.Om du använder en träkolsgrill så är den lättare att rengöra om du lägger aluminiumfolie under grillkolen.

6.Det är inte bara maten som är färdiggrillad som gör den perfekta middagen. Strö gärna lite finhackad vitlök eller färska kryddor på glöden, timjan, rosmarin eller enbär. Det doftar gott och ger mer smak på det som grillas.

7. När grillkolen är gråvita är det dax att börja grilla. Räkna med att det tar 20-30 minuter innan glödbädden är jämn och fin.

8. Pensla gallret med matolja innan du börjar grilla så fastnar inte maten lika mycket.

9. Undvik för hög varme under grillningen, bränd mat är inte god. Stekytan ska vara gyllenbrun, då smakar det bäst.

10.Krydda de färdiggrillade matbitarna. Pensla först med något för att "limma" fast kryddorna så de inte ramlar av, tex BBQ-sås eller lite flytande honung.

 

GRILLTIDER
(Kom i håg att det är värmen som styr grilltiderna men ungefärligt vid normaltemperatur kan tiderna i tabellen ge en fingervisning)

Köttslag
Skivtjocklek
Tid
Griskött
Filé 1,5 cm 3 min/sida
Kotlett 1,5 cm 3-4 min/sida
Karré 1,5 cm 5-6 min/sida
Grillribs 1-2 cm 4-5 min/sida
Skinka, färs 1,5 cm 3 min/sida
Revbenspjäll tjocka 15 min/sida
Flintastek 3-4 cm 20 min/sida
.
Nötkött
Filé 1,5 cm 2-3 min/sida
Entrecôte, biff 1,5 cm 3-4 min/sida
Högrev 1,5 cm 3-4 min/sida
Rostbiff 1,5 cm 3-4 min/sida
Lövbiff 0,5 cm 1 min/sida
Hamburgare-fryst 1 cm 4 min/sida
.
Korv
Falukorv i skivor 1,5-2 cm 2 min/sida
Grillkorv 4 min totalt
Frukostkorv 8 min totalt
Bratwurst 8 min totalt

Vänd köttet när det börjar svettas på ovansidan. När rosa köttsaft börjar tränga fram på andra sidan är köttet rosa inuti. När köttsaften är blank är köttet genomstekt.

Nötkött ska av tradition vara rosa inuti och griskött genomstekt.

Grillspett
Kom i håg att det som finns på grillspettet kan ha olika genomstekningstid. För att lyckas måste man ofta försteka ingredienserna innan man trär upp bitarna på spetten.

Förslag till ingredienser på grillspett: Lök, paprika, majskolvbitar, äpplebitar, ananasbitar, potatisklyftor, selleri, prinskorv, grillkorv, kryddiga korvar, kassler, bacon, köttbullar, kött, fiskpinnar, lax. Listan kan göras lång, det är bara fantasin som sätter gränser.

 

Marinader

Barbecuemarinad
Till 4 köttbitar, nöt- eller fläskkött.
0,5 dl rapsolja
1 st pressad liten vitlöksklyfta
1 msk vinäger
2 msk kinesisk soya
1 msk ketchup
1 msk senap
1 krm svartpeppar

Rödvinsmarinad
Till 1 kg nötkött
2 dl rödvin
0,5 dl rödvinsvinäger
1 dl vatten
0,5 dl rapsolja
2 msk kinesisk soya
1 st hackad gul lök
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
2 st lagerblad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Kinesisk marinad
Till 1 kg fläskkött
0,5 dl kinesisk soya
0,5 dl flytande honung
1 msk chilisås
0,5 dl vinäger
2 st krossade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Worcestermarinad
Till 1 kg fläskkött
1 dl rapsolja
4 msk worcestershiresås
1 dl tomatpure
1 st finhackad gul lök
1 msk brunt farinsocker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Grillspettmarinad
Till 0,5 kg nöt- eller fläskkött
Beräkna 150 g kött per person
1 dl chilisås
0,5 dl rapsolja
2 msk vinäger
2 msk farinsocker
1 finhackad gul lök
1 st pressad vitlöksklyfta
2 tsk timjan
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
0,5 tsk salt

 

 




 

 

 

 



Smörgåsar
Franska potatisar
Fransk Fisk

Goda Såsgrunder
Salladsbuffé

Steka
Grilla

Recept


Lunchlådor

Duka till fest

Drycker


Fra-Sve
Sve-Fra
Sve-Eng


Omvandlings-tabell