Snabbsök

Läs
som en bok:

Start
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December
Januari
Februari

Mars

April
Maj

 


 

 

 

 

Må 3/1 I dag kom jag i väg till restaurangenskolan klockan sju på morronen och gjorde provet i produktionsteknik. Jag tycker att jag har läst mycket men jag fick ändå gissa svaren på några frågor. Som vanligt gissade jag fel, men jag klarade provet med några poängs marginal i alla fall.

Nu har jag bara det stora teoretiska slutprovet kvar som omfattar alla delar som vi har haft prov på tidigare.

Simin var också där och gjorde provet i yrkesekonomi. Det är extra svårt för henne då ord som "täckningsbidrag" och liknande ekonomiska uttryck inte finns i den persiska ordboken som hon har. Då är det svårt att förstå frågorna.

Sedan var det dax att redovisa vårt projektarbete. Marcus, Jessica och jag jämnade materialet till Björn. Sedan förklarade vi i stort hur vi hade gått till väga. Vi hade fått ett blad med förutsättningar att bygga en restaurang från grunden i ett område med bostäder och industrier.

Vi valde att bygga ett gatukök.

Källa: svea.nu

(Mixy är ett färdigt fast-foodkoncept som man köper eller leasar. Genom att välja olika utrustning kan man till exempel erbjuda: Kokt och grillad korv, paj med sallad, smörgåsar, potatismos, pizza slice, kylda drycker, pasta med sås, kaffe och kaffebröd.)

 

Efter det åkte jag och handlade ingredienser till morrondagens redovisning av våra maträtter.

 

 

Ti 4/1 Redovisningsdax. Det blev full aktivitet i restaurangköket då grupperna började med sina maträtter de hade valt att ha på sin meny i restaurangen som de byggt.

Lunchrestauranger, med bara lunch, och restauranger med à la cartedel.

Vad sägs om att få äta Simin och Markus goda för- och efterrätt

Och kanske Kiko och Lars 'Röding på jämtvis' till huvudrätt

 

Och vi då, Marcus, Jessica och jag, vad gjorde vi för gott? Eftersom vi hade valt att bygga ett gatukök så gjorde vi bamsekorv med pulvermos och bostongurka, hamburgare med strips och vegburgare.

Jessica gjorde fina vegburgare genom att köra basilikapuckar i mixern och forma till runda fina burgare.

Något som vi visste redan var att vår mat går snabbare att laga till än à la cartematen.

Men vi blev ändå förvånade över den stora skillnaden i arbetsinsats. Vi fick gott om tid över för att gå runt och titta på de andra och deras rätter.

 

Vi blev godkända med marginal, det var för att vi hade gjort ett bra grundarbete med marknadsundersökningen

och den ekonomiska redovisningen :-)

 

 

On 5/1 I dag har vi självstudier. Jag har tagit hem alla böcker och nu är det bara att börja om från början och repetera allt så att jag klarar slutprovet.

Provet omfattar:

Branchkunskap
Dryckeskunskap
Hotellkunskap
Hygien
Livsmedelskunskap
Matlagning
Miljö
Näringskunskap
Produktionsteknik
Servering
Specialkost
Yrkesekonomi

              

 

 

 

Sö 9/1 Har pluggat hela dagen till slutprovet, försöker att läsa mer om det jag inte kan. Jag går i genom alla frågor på Internet på Luvitsidan också. Jag fastnade på en fråga om Okra, jag hade tre alternativ att välja på och jag svarade fel två gånger, det tredje var rätt.

Visste du att Okra är en grönsak som är vanlig i Asien och som kallas "Ladys finger" på grund av sitt utseende. Den äts rå eller används som avredning i grytor och soppor. Det visste inte jag.

Uscch, det känns som jag läser och läser men jag kommer inte ihåg någonting!!

 

Jag köpte en burk med Okra och blev överraskad av den goda smaken. Direkt ur burken var de klibbiga nästan slemmiga. Jag gjorde en köttgryta med Okran och de nästan smälte bort men det var gott :-)

 

 

 

Må 10/1 Taggad för slutprovet. Åkte till skolan 7 på morronen och gick till datorsalen. De flesta datorerna krånglade men några fungerade. Efter en stund fick jag hjälp av Annki att logga in på en fungerande dator och startade mitt slutprov som omfattar ungefär 150 frågor.

Jag hann göra 3 avsnitt innan en man kom in i salen och sade: -'Diskkrasch, servern har pajat och det kommer att ta hela dagen innan den kommer igång'. Så då var det bara för mig att gå och äta frukost. Jag får vänta till nästa måndag med provet :-(.

Efter frukosten hade Jessica tagit fram en låda med kycklinglever, hon hade lust att göra en paté sa hon. Det lät gott tyckte jag, så vi gjorde en varsin Paté med kycklinglever och konjak som man äter med cumberlandsås och kuvertbröd.

Vi hade ingen karre så Jessica tog köttfärs i stället och jag ersatte karrén med sidfläsk i min paté. I stället för oliver tog jag champinjoner så då fick vi två sorters paté. Vi satte in dem för gräddning i samma ugn som Lars hade sin vildsvinstek, det var rätt temperatur i den.

Jessica ville inte ha så mycket konjaksmak i sin paté så jag blandade ned hennes konjak i min paté och minskade vitlöken, och det var rätt, den smakade utmärkt :-) Det är här som vi kan exprimentera lite med smakerna och det är bra.

 

Markus hade börjat med en prinsesstårta och jag tittade på lite hur han gjorde.

 

 

Och jag tänkte göra små bakelser, Petit-chou. Det gjorde även Jessica och Anna. Jag har inte gjort sådana förut, så det blev spännande.

 
Sådana här dagar när vi exprimenterar med saker som vi ska kunna, får Björn och Thomas jobba extra hårt för att restaurangen ska fungera, när det är lite folk i övrigt i köket. I dag serverades det kroppkakor till lunch.

 

Dagarna går fort och här hjälper Markus Anna med att fylla hallonsylt och grädde i Petit-chou bakelserna

 

Markus har tagit första biten tårta och skär till en bit åt Lotta och åt oss andra. Vi måste ju smaka på vad de andra gör också.

 

Innan vi gick hem åt vi blinier, gräddstuvad kycklinglever, helstekt vildsvinstek, vitlökspate, konjakspate, grädd- och hallonfyllda petit-chous och prinsesstårta. Ja, det var gott :-)

 

 

Ti 11/1 Praktik. Första dan på Mosippans förskola. Jag har sökt hit för att mina kompisar har sagt att det är ett bra ställe för att man får göra en hel del här, lära sig mycket, och att det är trevlig personal.

Hon som är kock där är vegetarian och lagar mycket sådan mat.

Jag hoppas även att jag får träna på specialmatlagning dvs olika allergimatlagning.

Jag kom dit på morronen och blev vänligt bemött och anvisad ett skåp för ombyte. Personalen från de olika avdelningarna hämtade vagnar med frukosten i köket och alla hälsade och presenterade sig. Just nu kommer jag inte ihåg vad de hette, det blir för många intryck på en gång.

När de hämtat sina vagnar fick jag frukost, en ny upplevelse, gröt med sylt. Det har jag inte ätit sedan jag gick i lågstadiet i skolan. Men det smakade bra faktiskt. Sedan var det dax att sätta i gång i köket.

Det blev mycket handtvättande för mig efter att folk tog i hand och hälsade på morron. De hade engångshandskar som passade och de använde jag i kontakt med maten. Jag har lärt från mina barn att på förskolor och dagis sprids barnsjukdomar lätt, så jag är extra försiktig :-)

 

Jag blev tillfrågad om jag kunde göra filsås till fisken som skulle serveras till lunch idag.

Nej, svarade jag :-) så jag fick skala och riva morötter istället och lägga i portionsformar.

Jag satte på locken upponer och fick känna mig lite dum, men nu kan jag det också:-)

Visst har jag kunnat göra filsås till fisken, men det blir lite fel tycker jag. Det är inte säkert att förskolebarnen tycker om min kryddning. Jag har märkt att den mat som jag uppfattar som fadd och smaklös har många av matgästerna tyckt varit jättegod??

Så nu gäller det att vara försiktig och ligga lågt tills jag har fått grepp om den här gruppens matkultur och smak. Det är ju en helt ny grupp för mig, av små människor :-)

Sedan var det dax för fisken

Nu fick jag göra något som jag inte gjort förut.

De olika avdelningarna lämnar beställning på hur många barn som ska ha mat, hur många personal och hur många bord de sitter vid.

Maten lagas i formar som ska direkt ut till borden och de ska ställas in i ugnen avdelningsvis.

Det blev kortis någon minut och jag tappade alla matematiska kunskaper. Men efter en stund förstod jag systemet och jag hoppas att det blev rätt i slutändan. Eller fick de springa och byta grejor med varann mellan borden? Jag får väl höra så småningom.

Nu var det dax för min lunch. Jag har varit imponerad hela dagen av storleken på förskolan, stora lokaler och ca 100 portioner mat varje dag.

Det kom en dam från en avdelning under lunchen och frågade efter mer potatis och jag följde henne till köket

Jag hittade bara en kvarvarande potatis som hon tog med sig, jag hoppas det räckte.

I morron ska jag göra korv stroganoff. De har en kokbok som innehåller barnens favoritmat, och receptet innehåller både mjölk och vetemjöl men det gör inget säger dom. De vet exakt vilka som inte tål vissa saker och det är både gott och nyttigt med mjölk och vetemjöl.

Jag förberedde till i morron genom att strimla falukorven och finhacka lök. I morron ska jag även göra korv stroganoff utan fläskkött då några barn inte äter sådant.

 

 

On 12/1 Det var annan gröt idag till frukost, man blir fort van, det var gott. Sedan gick jag in i köket igen. Marit som är ordinarie kock hade glömt sina glasögon hemma och var tvungen att åka hem och hämta dem.

Jag hade inget att göra så jag ställde mig och diskade. Alla vagnar hade kommit tillbaka från avdelningarna med disk. Jag gjorde prydliga travar av allt.

Det är bra att visa att man kan ta egna initiativ, det får man pluspoäng för :-) Naturligtvis blev allting fel, disken skulle diskas avdelningsvis och ställas tillbaka på respektive vagn då varje avdelning ansvarade för sitt eget porslin.

Det tog en bra stund att rätta till av personalen då ingen kom i håg hur många bestick, tallrikar och slevar de hade använt.

Under tiden började jag med med korv stroganoff. Jag tittade på klockan och konstaterade att jag hade gott om tid.

Det var bara 80 portioner i dag. Några barn har vattkoppor, det påverkar säkert antalet portioner. Jag hade ingen miniräknare men ändrade receptmängden på ett ungefär.

Jag fräste löken i en kittel och värmde mjölken i en annan. Jag satte spisen på låg temperatur för att inte bränna löken eller mjölken. Korven fördelade jag på två bleck för att värma för sig och blanda i sist.

Jag kokade ihop såsen och frågade hur jag skulle krydda till barnen med oförstörda och känsliga smaklökar. Salta med buljong sa Marit, och det gjorde jag. Jag fick smaka av fyra gånger innan jag blev nöjd.

Sedan tog jag undan sås till nötköttkorven (utan fläskkött) och gjorde klart de portionerna. Den smakade faktiskt bra.

Jag rörde ned den värmda korven i såsen och portionerade i formar och ställde in i värmeskåpet och lämnade sedan ut till avdelningarna när de kom och hämtade. Jag lämnade en liter sås i kitteln om det skulle bli för lite, då var det bara att röra ned lite mer korv.

Sedan åt jag lunch. Efter lunchen frågade jag om jag skulle hjälpa till med disken. Och efter några skämtsamma kommentarer så fick jag sortera disk och ställa på avdelningarnas vagnar. Nu kan jag det :-)

Maten gick jämt upp, jag hade räknat rätt :-)

Nu var det dax att skära bröd till mellanmålet och stoppa i påsar.

Jag tittade på matsedeln men det var inget att förbereda till i morron så jag fick gå hem lite tidigare.

Jag drack kaffe i personalrummet innan jag gick hem och frågade fröknarna hur lunchen smakade och de sa att den smakade gott. ( Jag glömde fråga om de ätit korv stroganoff !!!).

 

 

To 13/1 Innan jag åkte till förskolan så gjorde jag mig två stora tunnbrödstutar med julskinka och senap. Jag ugnsbakade julskinka i går kväll som jag köpte i måndags extra billigt efter julen. På förskolan serverades det mannagrynsgröt.

I dag var det pannbiff med löksås och potatis. Pannbiffen var färdig och fryst och jag lade upp den i formar efter antal bord. Sedan började jag med löksåsen. Jag tog köttbuljong, grönsaksbuljong, kinasoja och lite svartvinbärsgele och redde av med vetemjöl. När det hade kokat ihop med den stekta löken så smakade det inte så dumt i alla fall.

De har olika färger på skärbräden här för olika saker, rött för kött, grönt för grönsaker mm.

Genast efter lunchen så bakade jag bröd till mellanmålet. Jag fick ett recept av Marit på ett bröd som skulle bara jäsa i fem minuter innan bakning och i en kvart på plåt. Jag smakade brödet och det var smaklöst, nästa gång så kryddar jag med någonting.

 

 

 

Fr 14/1 Gröt till frukost! Jag frågade Marit lite om specialkost på morronen och hon tog fram sin privata receptpärm. Den såg ut som de flesta sådana pärmar med urklipp ur tidningar, handskrivna papper och kladdlappar.

Men innehållet var destå intressantare. Marit är vegetarian sedan många år av hälsoskäl och mår dessutom inte bra av mjölk.

Jag blev stående och läste ur pärmen en lång stund, Marit sade att det var OK. Förskolans kopiator står alldeles utanför köket och jag kopierade allt som såg intressant ut.

De fick faktiskt en ny kopiator i går med nytt modernt utseende och menyer som ser väldigt avancerade ut. Men funktionerna är de samma som de varit i många år.

Sedan var det dax för lasagnette med skinksås. Det är små lasagneplattor ca 2x2 cm som är lite vridna. Jag frågade om jag skulle göra bechamelsås, men det skulle jag inte. Jag fick ersätta skinkan med köttfärs som alla äter, den stekte jag tillsammans med lök. Under tiden gjorde jag hönsbuljong och blandade den med krossade tomater, en skvätt cremê fraige och en liter grädde. Jag kryddade med oregano och svartpeppar.

Jag hällde ihop köttfärsen och den andra blandningen och det fick koka en stund. Sedan körde jag med mixerstaven så tomatbitarna försvann. Jag hällde såsen över lasagnetteplattorna som fördelats i eldfasta formar och gräddade i ugnen. Jag provsmakade och det smakade lasagne :-)

Marit gjorde en egen vegetarisk lasagnesås till henne och två andra personer

Jag fick smaka och det smakade väldigt gott. Hon hade ingen ersättning för köttfärsen som quorn för att det skulle likna den övriga maten utan det var grönsaker.

Jag har jobbat tillsammans med en vegan några år och jag upptäckte snart att han satte högre värde på maten om den inte såg ut som en kötträtt, han hade ju tagit avstånd från kött. Det var nästan som han blev förolämpad, eller kränkt om det liknade kött.

Och även för Marit som inte ätit kött på så många år, det är inte viktigt att vegetarisk mat ser ut som kött och har samma konsistens. Hon har ingen längtan efter det.

Efter lunchen kom det en skoförsäljare och vi tittade på hans varor en stund. Jag frågade på ett par som såg fina ut, men de var för dyra för mig. Sedan hjälpte jag till med disken.

 

Må 17/1 Vaknade pigg och utvilad, stoppade i mig kolhydrater för att vakna och tänka bättre. Sedan åkte jag och gjorde resten av det teoretiska slutprovet. Det gick som på räls, jag klarade det med god marginal.:-)

Det var bara Mårten och jag i datorsalen som gjorde prov. De andra hade egna studier och var hemma. Marcus och Jessica kom lagom till frukost och satte sig och pluggade, och gjorde även de ett prov i dag.

Det finns fyra pärmar speciellt iordningställda med recept, förrätter, fiskrätter, kötträtter och efterrätter. Någon av dessa rätter får vi göra som praktiskt slutprov. Jag tog fram min lilla svarta bok och började skriva av dem. När vi började utbildningen fick vi en liten svart bok av Björn att skriva recept i, en sådan har alla här.

Jag fastnade vid receptet Blini med löjrom, en sådan hade jag aldrig smakat. En blini har ryskt bovete som grund. På boveteförpackningen fanns även där ett recept som skiljde sig mycket från det första, så jag bestämde mig för att göra bägge.

Jag sade till Annki att det var synd att de innehöll även vanligt vetemjöl med gluten, då tog hon fram en påse hirsmjöl, prova det här, sa hon. Så jag gjorde tre sorter :-)

När jag smakat på alla tre sorterna så ställde jag ut resten i matsalen, om någon matgäst skulle vilja ha.

Det var ett av recepten som inte var lika bra som de andra :-)

Sedan städade jag ihop och fortsatte skriva.

 

 

 

Ti 18/1 Havregrynsgröt till frukost, jag kommer ihåg från det att jag var liten att havregrynsgröt med lingonsylt eller bara socker smakade inte så bra då. Men Marit serverade äpplemos som tillbehör och det smakade jättegott.

Efter frukosten tog Marit fram ytterligare en pärm med urklipp och recept. Hon sa, ta tid på dig och läs. Det var spaghetti med vegitarisk köttfärssås i dag och det tog inte så lång tid att laga till. Jag öppnade pärmen och började läsa.

Den här pärmen innehöll recept på tårtor och bakelser och jag kopierade några som jag tyckte vara lämpliga för mig.

 

Plösligt löste sig ett problem som jag haft i en hel vecka. Förra måndagen så bakade Markus en princesstårta och vi var flera som försökte göra en fin ros i marsipan att sätta uppepå. Men de blev inte så proffsiga som vi ville att de skulle bli.

Bland Marits urklipp fanns en beskrivning i alla steg för att göra en fin ros. Nu kan jag det :-)

 

 

 

Det var även beskrivet flera dekorationer, och det är faschinerande hur man på enkla sätt kan dekorera väldigt fint.

Jag fortsatte att läsa. Det är ett antal grundformer som man alltid använder för att forma dessa dekorativa figurer..... En hel vetenskap :-)

Nu var det dax för mig att baka. Marit frågade om jag ville baka bröd i bleck. Jag svarade att jag hellre bakar limpor för det är jag dålig på, jag har inte gjort det så mycket.

Jag hittade ett spännande recept "Latmajas limpor". Det speciella med dessa limpor är att man inte jäser dem före utan ställer in dem i kall ugn.

Men ugnarna som vi använder är så snabba så det är risk att förstöra jäsningen. När jag format limporna ställde jag dem i ugnen först på 50°C i fem minuter. Sedan höjde jag till 100°C fem minuter sedan 140°C fem minuter sedan 175°C i 35 minuter.

 

De blir bättre och bättre för varje gång jag bakar. De hade lagom konsisten inuti och skorpan var lagom tjock och hård. Denna gång hade jag även kryddat med brödkryddor och det smakade gott. De vita prickarna uppepå är gourmetsalt.

Denna gång knådade jag inte degen innan formning och nästa gång ska jag knåda ihop degen ordentligt för att jämföra konsistens och kvalitet, vilken metod som är bättre.:-)

Marit hade gjort den vegetabiliska såsen och kokat spaghettin och jag hjälpte till att lämna ut maten när de olika avdelningarna kom för att hämta.

Om man inte vet att såsen är vegetarisk så har man svårt att skilja den från vanlig kottfärssås. Marit använder inte quorn, bara grönsaker, men konsistens och smak är den rätta. Såsen den är jättegod.

 

 

On 19/1 Efter frukosten i dag tog jag fram torskfiléer ur frysen. Jag lade dem på bleck och tinade i ugnen , sedan flyttade jag filéerna till serveringsformarna och kryddade med citronpeppar. Filéerna fick ligga en stund och dra till sig kryddorna.

 

Under tiden gjorde jag sås. Crème fraiche som jag blandade med messmör och gräslök.

Jag hällde spadet som blev när jag tinade fisken och såsen över fisken och pudrade över lite finhackad dill. Jag hade tagit undan lite fiskspad som jag redde av med maizena till två laktos och glutenfria portioner.

Marit sa till mig att när man gör fisk på det här viset så brukar den bli för lite salt, så jag saltade noga och lagom i alla formarna. Och sedan in i ugnen i nästan 20 minuter innan den var klar. Under tiden så mikrade jag de två portioner som skulle vara laktosfria.

Efter lunchen var det dax att baka. Barnen skulle få Snabbvetebröd-hastbullar till mellanmål. Marit föreslog att jag skulle göra dem laktosfria så jag ersatte margarinet med rapsolja och mjölken med havremjölk.

Smeten blev seg som tuggummi. Marit frågade om jag följt receptet och jag talade om att jag vägt alla ingredienser. Då ska den vara så här sa hon.

Marit försökte spritsa smeten ner i formarna men det gick inte.

 

Jag tog två skedar och tog lämpliga bitar av smeten och lade försiktigt ned i pappersformarna.

Det blev inte vackert, smeten hamnade i bland på ena sidan i formen, några var toppiga och väldigt ojämna.

Jag tittade på klockan, jag hade lite tid över. Jag tänkte att får de stå en stund så flyter de ut i formarna. Så de fick stå en kvart.

 

Nu var det dax att sätta in dem i ugnen, inte hade smeten flytit ut och jämnat till sig inte. Den såg exakt ut som när jag lade i formarna.

De skulle gräddas i tio minuter och jag tittade på bullarna efter fem. Vilket trolleri, nu var alla bullar jämna och fina formade som muffins.

När jag lagt bullarna i korgar på avdelningsvagnarna blev det fyra stycken över som vi tog in i fikarummet. Sedan drack vi kaffe och åt upp bullarna, de smakade bra :-)

Efteråt kom jag på att jag tagit mindre mängd olja än det margarin som skulle varit. Smeten har blivit lösare om jag blandat i lite vatten som kompensation. Man lär sig :-)

 

 

 

To 20/1 Dagen började dåligt. När jag kom till förskolan upptäckte jag att jag glömt kameran hemma. Jag kände mig naken, kameran har blivit lika viktig att ha med sig som snusdosan eller plånboken eller mobilen eller nyckelknippan eller kalendern eller glasögonen. Och allt det andra som man måste ha med sig vart man än åker.

Jag har tagit lite digitala foton på bla korv, pannkaka, potatisbullar som de har plastat in här och som Marit satt upp på kylarna och frysarna som visar vad som finns inuti. Och jag ska ta några foton till innan det är klart.

Fler och fler kan inte läsa svenska men bilder kan tala om vad som finns i kylarna.

Efter frukosten så skar jag morotstavar till lunchen och lade i skålar. Till de mindre barnen som inte har så många tänder gjorde jag gurkastavar. I dag var det lättlagad mat och jag hade tid att titta på Serveras beställningssystem. Den som beställer går in på Serveras hemsida och knappar in beställningen via Internet, lättsamt och bra.

Sedan skivade och stekte jag blodpudding på stekbordet och la sedan i formar som jag ställde i ugnen. Marit var upptagen med en person som kom och sökte jobb en stund och jag fick sköta mig själv.

Efter lunchen tog Marit fram ett recept på en Norsk tårta, Tropisk Aroma som ska ätas i morron. Marit som är från Steinkjer i Norge hade skojigt när jag skulle ta fram ingredienserna och blanda till smeten. Receptet är på norska och inte så lätt att förstå.

Jag gräddade tårtbottnarna och gjorde fyllningen och det får stå tills i morron bitti.

I morron ska det serveras biff stroganoff till lunch. Marit hade tagit fram kött och jag förberedde genom att hacka löken innan jag gick hem.

 

 

Fr 21/1 När jag kom på morronen hade Marit redan brynt köttet till Biff stroganoff i ugnen. Och efter frukosten satte jag i gång med maten, det var lika bra att det fanns gott om tid att koka köttet. Jag har den erfarenheten att det är bättre att det kokar en stund extra så att inte köttet blir segt.

Under tiden som det kokade började jag färdigställa min tårta. Det blev lite konstig form på tårtbottnarna då de inte har kakformar här. Jag fick grädda kakan i en eldfast matskål i porslin.

Tårtan var god och försvann fort när den hamnade i personalrummet. Sedan var det dax för lunch. Personalen tyckte biff stroganoffen var god trots att de måste vara mätta av den mäktiga tårtan. Men det är klart, barnen hade inte ätit någon tårta och det var inte mycket mat kvarså de tyckte om den också.

Jag hjälpte till att diska efter lunch och Marit gjorde klart mellanmålet till barnen. Sedan fick jag gå hem.

När jag hade kört in i garaget kom en garagegranne och sa att han inte hade trott att jag skulle komma in genom garageporten med takboxen på bilen. Jag visade honom att jag skruvat bort handtaget på porten och tjänade då 4 cm, alltså har jag 1 cm tillgodo för att komma in i garaget utan att takboxen hakar i.

Det bygger på erfarenhet sa jag, och visade min lagade ihoppusslade takbox med 200 popnitar.

 

 

Må 24/1 Jag åkte ut till restaurangskolan till kvart i nio på morronen. Jag är ju klar med teorin så jag får sovmorron på måndagarna.

Det hade börjat en ny grupp och jag tyckte det var folk överallt. De var kanske 15 stycken och så 10 stycken som jag som är ute på praktik och är där på måndagarna. Det fanns bara hårdkokta ägg till frukost och tallriken fick man ta när man plockat till sig smörgåsar och ägg och grönsaker. Men så kan det bli första dagarna :-)

 

 

Johan som är veckans köksmästare frågade mig om jag ville hjälpa till i à la carten, men jag tyckte det var tre personer på varje rätt så jag valde att studera recept i stället.

 

Jag tittade i de pärmar med rätter som vi ska kunna, och vad hade hänt? Det var nya blad med nya rätter insatta. Jag frågade Björn om jag fick en liten svart bok till och satte mig och skrev ned recepten.

 

 

Johan har gjort ményn och har bland annat tagit med waldorfsallad. Rasmus kom och frågade mig hur jag tyckte att den skulle se ut.

Så här är den fin tycker jag, som den ser ut på bilden..

 

 

Ti 25/1 Det var som vanligt gröt till frukost på förskolan. Barnen ska få makaronipudding i dag. Marit kokade makaroner och jag skar korv och lök i små tärningar. Sedan hjälptes vi åt att fördela allt i formarna. När jag hällde på äggstanningen så blev det för lite i tre formar trots att jag hade gjort för 100 personer, så jag gjorde för 25 till och hällde på.

Det var flera specialkost i dag, utan ägg, utan mjölk, med bara nötköttkorv och utan korv. Men ingen utan makaroner.

Makaronipuddingen gick jämt upp och alla tyckte den var jättegod. Det var Marits kryddning av osten som gjorde att den fick en speciell god smak.
Nu kan jag också det :-) Hon kryddade osten med Aromat.

Jag fick lite mer ansvar i dag, Marit skulle åka ut på ett möte. Jag frågade vad som skulle göras och sa att det fixar jag. Kristin som diskar gick också hem klockan två. Så jag var alldeles ensam i köket på eftermiddan.

Jag gjorde det jag skulle göra utom att gå ut med komposten. Det tar lite längre tid för mig att jobba när man är ovan, och någon hann låsa dörren innan jag var klar.

 

 

On 26/1 Barnen fick fil till frukost i dag. Marit sa till mig att det fanns gröt i en kastrull på spisen, men jag valde att äta fil.

Sedan plockade jag till 88 portioner potatis som skulle kokas och rev morötter som jag lade i formar till de 14 borden. Sedan bakade jag basilikabröd. Jag vet inte vad jag gjorde men degen blev nästan flytande i degblandaren så jag hällde i en halv dl mjöl åt gången tills degen släppte från bunken och hade lagom konsistens.

Barnen har önskat sig fiskpinnar i dag, de har vissa dagar då de får välja favoritmat. Och fiskpinnar har de inte fått på flera år. Det skulle vara spenatstuvning till och Marit hade gjort en bechamelsås som jag lade ned spenaten i. Sedan gjorde jag två portioner som skulle vara utan mjölk.

Det var gott med fiskpinnar och spenat till lunch, det var ett bra tag sedan jag åt det också. Fröknarna på avdelningarna tyckte samma sak, det kanske inte är så vanligt att man lagar till det hemma, till söndagsmiddag, eller så.

Efter lunch skar jag upp bröd och stoppade i påsar till barnens mellanmål. Brödet hade bra konsistens och en mjuk skorpa uppepå, det tycker nog barnen om.

Jag gräddade dem i 170 grader

Brödet innehåller varken mjölk eller margarin så alla barnen kan äta det.

Sedan var det dax att förbereda till fredag. Barnen ska få karre med sås och potatis. Jag frågade Marit om hon hade grillkryddor och hon hittade ett paket i torrförrådet. Det är väl kryddor som inte används så mycket på förskolorna kan jag tänka mig.

Jag gned in kryddorna på de hela karrébitarna och satte in dem i ugnen på lågtemperaturstekning, sedan får de kallna i natt och stabilisera sig. I morron eftermiddag kan jag skiva dem.

 

 

To 27/1 I dag var det potatis- och purjolöksoppa på matsedeln men det kom ingen potatis. Så efter frukost började Marit med att göra en grönsakssoppa i stället.

 

De har ingen steamkittel på Mosippan men när det är bara 100 portioner soppa går det bra att använda spisen.

Barnen behövde bröd till soppan så jag satte igång fyra limpsatser. Nu börjar jag få grepp om hur degen ska kännas för att få bra limpor. De blev lyckade idag, jämna och fina med bra konsistens och en tunn skorpa.

Jag portionerade ut brödet till avdelningarna så det räckte både till lunchen och mellanmålet.

Kom, sa Marit till mig. Nu ska du få lära dig att pressa vitlök utan vitlökpress.

Hon berättade att sedan hon lärt sig detta för länge sedan på Lernia och efter det har hon inte använt en vitlökspress.

Först rev hon vitlöksklyftan med ryggen på kniven sedan vände hon på kniven och rev skrapet med kniveggen. Det gick snabbt och elegant. Nu får du träna, sa hon till mig.

Jag rev två klyftor och även utan träning blev resultatet bra. Nu behöver inte jag heller någon vitlökspress :-)

Marit skulle på ett möte även i dag och jag blev ensam på eftermiddan. Jag hade ju redan portionerat ut brödet till mellis så det var bara att vänta på disken. Och nu hade jag även nycklar till dörrarna om det skulle bli låst på eftermiddan.

Under tiden så deglaserade jag köttblecken från gårdagen och kokade en grund som jag ska göra sås av i morron.

Det kom en lastbil och chauffören kom in med ett paket. Jaha, sa jag, du vill ha en underskrift? Ja tack, sa chauffören och höll fram ett papper. Jag gick till honom och skrev en krumelur på hans papper och kände mig som en riktig kökschef :).

 

 

Fr 29/1 Efter frukost så skivade jag karren och lade upp i formar och sedan kokade jag ihop såsen. Det smakade gott till lunch. Efter lunch så portionerade jag ut brödet till mellis och sedan var det dax att gå hem.

 

 

Må 31/1 Lotta är köksmästare for à la carten i restaurang Guldtuppen denna vecka och fördelade de olika rätterna bland personalen.

Lotte och jag fick laxfärsfylld regnbågsrulle med limehollandaise att göra. Vi skulle vara klara med rätterna till klockan 12 för presentation. Lotte sa att det var första gången hon gjorde den här rätten så hon fick göra nästan allt. Först gjorde hon hollandaisen som blev jättegod och sedan mixade vi gravad lax och lite grädde till fyllningen.

Thomas kom och frågade hur man kan få fram den mesta smaken. Kanske om man tar en nypa vitt vin sa jag. -En nypa!!! en droppe menar du väl, sa Thomas och hade skojigt åt det en stund, .

När vi hade gjort såsen och fyllningen klara så gjorde vi en örtvinägrett för att droppa gröna droppar på tallriken. Och letade fram lämpligt garnityr att pryda med.

Sedan kom Björn för att visa hur man ska skära regnbågsfilén och fylla den innan stekning

 

För er som inte har gjort den här rätten vill jag berätta att det behövs fyra händer samtidigt. Detta för att inte filén ska snurra upp sig och fyllningen ploppa ut.

Åtminstone denna gång.

Björn ropade till mig: -Hämta ett grillspett så vi får fästa ihop den här. Bra idé, tänkte jag, det går lätt att få hål på skinnet med ett vasst grillspett och sätta dit en tandpetare, och gick och hämtade ett.

När jag kom tillbaka sa Björn: När vi fäst med spettet så bryter vi av det till lämplig längd. Jag tittade på grillspettet, som var av stål, det stämde inte riktigt, han menade nog ett grillpinne av trä.

Björn band ihop fisken med bindgarn istället och det fungerade bra.

Se hur rätterna blev, gå till februari >>>.

 

 Smörgåsar
Franska potatisar
Fransk Fisk

Goda Såsgrunder
Salladsbuffé

Steka
Grilla

Recept


Lunchlådor

Duka till fest

Drycker


Fra-Sve
Sve-Fra
Sve-Eng


Omvandlings-tabell