Snabbsök

Läs
som en bok:

Start
Juni
Juli
Aug 1
Aug 2

Sept 1
Sept 2

Okt 1
Okt 2

Nov 1
Nov 2

Dec 1
Dec 2

Jan 1
Jan 2

Feb 1

Feb 2

Mars 1

Mars 2

April 1
April 2

Maj 1
Maj 2

 


 

 

 

 

Må 3/1 I dag kom jag i väg till restaurangenskolan klockan sju på morronen och gjorde provet i produktionsteknik. Jag tycker att jag har läst mycket men jag fick gissa svaren på några frågor. Som vanligt gissade jag fel, men jag klarade provet med några poängs marginal i alla fall.

Nu har jag bara det stora teoretiska slutprovet kvar som omfattar alla delar som vi har haft prov på tidigare.

Simin var också där och gjorde provet i yrkesekonomi. Det är extra svårt för henne då ord som "täckningsbidrag" och liknande ekonomiska uttryck inte finns i den persiska ordboken som hon har. Då är det svårt att förstå frågorna.

Sedan var det dax att redovisa vårt projektarbete. Marcus, Jessica och jag jämnade materialet till Björn. Sedan förklarade vi i stort hur vi hade gått till väga. Vi hade fått ett blad med förutsättningar att bygga en restaurang från grunden i ett område med bostäder och industrier.

Vi valde att bygga ett gatukök.

Källa: svea.nu

(Mixy är ett färdigt fast-foodkoncept som man köper eller leasar. Genom att välja olika utrustning kan man till exempel erbjuda: Kokt och grillad korv, paj med sallad, smörgåsar, potatismos, pizza slice, kylda drycker, pasta med sås, kaffe och kaffebröd.)

 

Efter det åkte jag och handlade ingredienser till morrondagens redovisning av våra maträtter.

 

 

Ti 4/1 Redovisningsdax. Det blev full aktivitet i restaurangköket då grupperna började med sina maträtter de hade valt att ha på sin meny i restaurangen som de byggt.

Lunchrestauranger, med bara lunch, och restauranger med à la cartedel.

Vad sägs om att få äta Simin och Markus goda för- och efterrätt

Och kanske Kiko och Lars 'Röding på jämtvis' till huvudrätt

 

Och vi då, Marcus, Jessica och jag, vad gjorde vi för gott? Eftersom vi hade valt att bygga ett gatukök så gjorde vi bamsekorv med pulvermos och bostongurka, hamburgare med strips och vegburgare.

Jessica gjorde fina vegburgare genom att köra basilikapuckar i mixern och forma till runda fina burgare.

Något som vi visste redan var att vår mat går snabbare att laga till än à la cartematen.

Men vi blev ändå förvånade över den stora skillnaden i arbetsinsats. Vi fick gott om tid över för att gå runt och titta på de andra och deras rätter.

 

Vi blev godkända med marginal :-)

 

 

On 5/1 I dag har vi självstudier. Jag har tagit hem alla böcker och nu är det bara att börja om från början och repetera allt så att jag klarar slutprovet.

Provet omfattar:

Branchkunskap
Dryckeskunskap
Hotellkunskap
Hygien
Livsmedelskunskap
Matlagning
Miljö
Näringskunskap
Produktionsteknik
Servering
Specialkost
Yrkesekonomi

              

 

 

 

Sö 9/1 Har pluggat hela dagen till slutprovet, försöker att läsa mer om det jag inte kan. Jag går i genom alla frågor på Internet på Luvitsidan också. Jag fastnade på en fråga om Okra, jag hade tre alternativ att välja på och jag svarade fel två gånger, det tredje var rätt.

Visste du att Okra är en grönsak som är vanlig i Asien och som kallas "Ladys finger" på grund av sitt utseende. Den äts rå eller används som avredning i grytor och soppor. Det visste inte jag. Klicka på bilden för att lära mer.

Uscch, det känns som jag läser och läser men jag kommer inte ihåg någonting!!

 

Jag köpte en burk med Okra och blev överraskad av den goda smaken. Direkt ur burken var de klibbiga nästan slemmiga. Jag gjorde en köttgryta med Okran och de nästan smälte bort men det var gott :-)

 

 

 

Må 10/1 Taggad för slutprovet. Åkte till skolan 7 på morronen och gick till datorsalen. De flesta datorerna krånglade men några fungerade. Efter en stund fick jag hjälp av Annki att logga in på en fungerande dator och startade mitt slutprov som omfattar ungefär 150 frågor.

Jag hann göra 3 avsnitt innan en man kom in i salen och sade: -'Diskkrasch, servern har pajat och det kommer att ta hela dagen innan den kommer igång'. Så då var det bara för mig att gå och äta frukost. Jag får vänta till nästa måndag med provet :-(.

Efter frukosten hade Jessica tagit fram en låda med kycklinglever, hon hade lust att göra en paté sa hon. Det lät gott tyckte jag, så vi gjorde en varsin Paté med kycklinglever och konjak som man äter med cumberlandsås och kuvertbröd.

Vi hade ingen karre så Jessica tog köttfärs i stället och jag ersatte karrén med sidfläsk i min paté. I stället för oliver tog jag champinjoner så då fick vi två sorters paté. Vi satte in dem för gräddning i samma ugn som Lars hade sin vildsvinstek, det var rätt temperatur i den.

Jessica ville inte ha så mycket konjaksmak i sin paté så jag blandade ned hennes konjak i min paté och minskade vitlöken, och det var rätt, den smakade utmärkt :-) Det är här som vi kan exprimentera lite med smakerna och det är bra.

 

Markus hade börjat med en prinsesstårta och jag tittade på lite hur han gjorde.

 

 

Och jag tänkte göra små bakelser, Petit-chou. Det gjorde även Jessica och Anna. Jag har inte gjort sådana förut, så det blev spännande.

 
Sådana här dagar när vi exprimenterar med saker som vi ska kunna får Björn och Thomas jobba extra hårt för att restaurangen ska fungera, när det är lite folk i övrigt i köket. I dag serverades det kroppkakor till lunch.

 

Dagarna går fort och här hjälper Markus Anna med att fylla hallonsylt och grädde i Petit-chou bakelserna

 

Markus har tagit första biten tårta och skär till en bit åt Lotta och åt oss andra. Vi måste ju smaka på vad de andra gör också.

 

Innan vi gick hem åt vi blinier, gräddstuvad kycklinglever, helstekt vildsvinstek, vitlökspate, konjakspate, grädd- och hallonfyllda petit-chous och prinsesstårta. Ja, det var gott :-)

 

 

Ti 11/1 Praktik. Första dan på Mosippans förskola. Jag har sökt hit för att mina kompisar har sagt att det är ett bra ställe för att man får göra en hel del här, lära sig mycket, och att det är trevlig personal.

Hon som är kock där är vegetarian och lagar mycket sådan mat.

Jag hoppas även att jag får träna på specialmatlagning dvs olika allergimatlagning.

Jag kom dit på morronen och blev vänligt bemött och anvisad ett skåp för ombyte. Personalen från de olika avdelningarna hämtade vagnar med frukosten i köket och alla hälsade och presenterade sig. Just nu kommer jag inte ihåg vad de hette, det blir för många intryck på en gång.

När de hämtat sina vagnar fick jag frukost, en ny upplevelse, gröt med sylt. Det har jag inte ätit sedan jag gick i lågskolan. Men det smakade bra faktiskt. Sedan var det dax att sätta i gång i köket.

Det blev mycket handtvättande för mig efter att folk tog i hand och hälsade på morron. De hade engångshandskar som passade och de använde jag i kontakt med maten. Jag har lärt från mina barn att på förskolor och dagis sprids barnsjukdomar lätt, så jag är extra försiktig :-)

 

Jag blev tillfrågad om jag kunde göra filsås till fisken som skulle serveras till lunch idag.

Nej, svarade jag :-) så jag fick skala och riva morötter istället och lägga i portionsformar.

Jag satte på locken upponer och fick känna mig lite dum, men nu kan jag det också:-)

Visst har jag kunnat göra filsås till fisken, men det blir lite fel tycker jag. Det är inte säkert att förskolebarnen tycker om min kryddning. Jag har märkt att den mat som jag uppfattar som fadd och smaklös har många av matgästerna tyckt varit jättegod??

Så nu gäller det att vara försiktig och ligga lågt tills jag har fått grepp om den här gruppens matkultur och smak. Det är ju en helt ny grupp för mig, av små människor :-)

Sedan var det dax för fisken

Nu fick jag göra något som jag inte gjort förut.

De olika avdelningarna lämnar beställning på hur många barn som ska ha mat, hur många personal och hur många bord de sitter vid.

Maten lagas i formar som ska direkt ut till borden och de ska ställas in i ugnen avdelningsvis.

Det blev kortis någon minut och jag tappade alla matematiska kunskaper. Men efter en stund förstod jag systemet och jag hoppas att det blev rätt i slutändan. Eller fick de springa och byta grejor med varann mellan borden? Jag får väl höra så småningom.

Nu var det dax för min lunch. Jag har varit imponerad hela dagen av storleken på förskolan, stora lokaler och ca 100 portioner mat varje dag.

Det kom en dam från en avdelning under lunchen och frågade efter mer potatis och jag följde henne till köket

Jag hittade bara en kvarvarande potatis som hon tog med sig, jag hoppas det räckte.

I morron ska jag göra korv stroganoff. De har en kokbok som innehåller barnens favoritmat, och receptet innehåller både mjölk och vetemjöl men det gör inget säger dom. De vet exakt vilka som inte tål vissa saker och det är både gott och nyttigt med mjölk och vetemjöl.

Jag förberedde till i morron genom att strimla falukorven och finhacka lök. I morron ska jag även göra korv stroganoff utan fläskkött då några barn inte äter sådant.

 

 

On 12/1 Det var annan gröt idag till frukost, man blir fort van, det var gott. Sedan gick jag in i köket igen. Marit som är ordinarie kock hade glömt sina glasögon hemma och var tvungen att åka hem och hämta dem.

Jag hade inget att göra så jag ställde mig och diskade. Alla vagnar hade kommit tillbaka från avdelningarna med disk. Jag gjorde prydliga travar av allt.

Det är bra att visa att man kan ta egna initiativ, det får man pluspoäng för :-) Naturligtvis blev allting fel, disken skulle diskas avdelningsvis och ställas tillbaka på respektive vagn då varje avdelning ansvarade för sitt eget porslin.

Det tog en bra stund att rätta till av personalen då ingen kom i håg hur många bestick, tallrikar och slevar de hade använt.

Under tiden började jag med med korv stroganoff. Jag tittade på klockan och konstaterade att jag hade gott om tid.

Det var bara 80 portioner i dag. Några barn har vattkoppor, det påverkar säkert antalet portioner. Jag hade ingen miniräknare men ändrade receptmängden på ett ungefär.

Jag fräste löken i en kittel och värmde mjölken i en annan. Jag satte spisen på låg temperatur för att inte bränna löken eller mjölken. Korven fördelade jag på två bleck för att värma för sig och blanda i sist.

Jag kokade ihop såsen och frågade hur jag skulle krydda till barnen med oförstörda och känsliga smaklökar. Salta med buljong, fick jag till förslag och det gjorde jag. Jag fick smaka av fyra gånger innan jag blev nöjd.

Sedan tog jag undan sås till nötköttkorven (utan fläskkött) och gjorde klart de portionerna. Den smakade faktiskt bra.

Jag rörde ned den värmda korven i såsen och portionerade i formar och ställde in i värmeskåpet och lämnade sedan ut till avdelningarna när de kom och hämtade. Jag lämnade en liter sås i kitteln om det skulle bli för lite, då var det bara att röra ned lite mer korv.

Sedan åt jag lunch. Efter lunchen frågade jag om jag skulle hjälpa till med disken. Och efter några skämtsamma kommentarer så fick jag sortera disk och ställa på avdelningarnas vagnar. Nu kan jag det :-)

Maten gick jämt upp, jag hade räknat rätt :-)

Nu var det dax att skära bröd till mellanmålet och stoppa i påsar.

Jag tittade på matsedeln men det var inget att förbereda till i morron så jag fick gå hem lite tidigare.

Jag drack kaffe i personalrummet innan jag gick hem och frågade fröknarna hur lunchen smakade och de sa att den smakade gott. ( Jag glömde fråga om de ätit korv stroganoff !!!).

 

 

To 13/1 Innan jag åkte till förskolan så gjorde jag mig två stora tunnbrödstutar med julskinka och senap. Jag ugnsbakade julskinka i går kväll som jag köpte i måndags extra billigt. På förskolan serverades det mannagrynsgröt.

I dag var det pannbiff med löksås och potatis. Pannbiffen var färdig och fryst och jag lade upp den i formar efter antal bord. Sedan började jag med löksåsen. Jag tog köttbuljong, grönsaksbuljong, kinasoja och lite svartvinbärsgele och redde av med vetemjöl. När det hade kokat ihop med den stekta löken så smakade det inte så dumt i alla fall.

De har olika färger på skärbräden här för olika saker, rött för kött, grönt för grönsaker mm.

Genast efter lunchen så bakade jag bröd till mellanmålet. Jag fick ett recept av Marit på ett bröd som skulle bara jäsa i fem minuter innan bakning och i en kvart på plåt. Jag smakade brödet och det var smaklöst, nästa gång så kryddar jag med någonting.

 

 

 

Fr 14/1 Gröt till frukost! Jag frågade Marit lite om specialkost på morronen och hon tog fram sin privata receptpärm. Den såg ut som de flesta sådana pärmar med urklipp ur tidningar, handskrivna papper och kladdlappar.

Men innehållet var destå intressantare. Marit är vegetarian sedan många år av hälsoskäl och mår dessutom inte bra av mjölk.

Jag blev stående och läste ur pärmen en lång stund, Marit sade att det var OK. Förskolans kopiator står alldeles utanför köket och jag kopierade allt som såg intressant ut.

De fick faktiskt en ny kopiator i går med nytt modernt utseende och menyer som ser väldigt avancerade ut. Men funktionerna är de samma som de varit i många år.

Sedan var det dax för lasagnette med skinksås. Det är små lasagneplattor ca 2x2 cm som är lite vridna. Jag frågade om jag skulle göra bechamelsås, men det skulle jag inte. Jag fick ersätta skinkan med köttfärs som alla äter, den stekte jag tillsammans med lök. Under tiden gjorde jag hönsbuljong och blandade den med krossade tomater, en skvätt cremê fraige och en liter grädde. Jag kryddade med oregano och svartpeppar.

Jag hällde ihop köttfärsen och den andra blandningen och det fick koka en stund. Sedan körde jag med mixerstaven så tomatbitarna försvann. Jag hällde såsen över lasagnetteplattorna som fördelats i eldfasta formar och gräddade i ugnen. Jag provsmakade och det smakade lasagne :-)

Marit gjorde en egen vegetarisk lasagnesås till henne och två andra personer

Jag fick smaka och det smakade väldigt gott. Hon hade ingen ersättning för köttfärsen som quorn för att det skulle likna den övriga maten utan det var grönsaker.

Jag har jobbat tillsammans med en vegan några år och jag upptäckte snart att han satte högre värde på maten om den inte såg ut som en kötträtt, han hade ju tagit avstånd från kött. Det var nästan som han blev förolämpad, eller kränkt om det liknade kött.

Och även för Marit som inte ätit kött på så många år, det är inte viktigt att vegetarisk mat ser ut som kött och har samma konsistens. Hon har ingen längtan efter det.

Efter lunchen kom det en skoförsäljare och vi tittade på hans varor en stund. Jag frågade på ett par som såg fina ut, men de var för dyra för mig. Sedan hjälpte jag till med disken.

 

Forsätt lasa om Januari här >>>Smörgåsar
Franska potatisar
Fransk Fisk

Goda Såsgrunder
Salladsbuffé

Steka
Grilla

Recept


Lunchlådor

Duka till fest

Drycker


Fra-Sve
Sve-Fra
Sve-Eng


Omvandlings-tabell