Snabbsök

Läs
som en bok:

Start
Juni
Juli
Aug 1
Aug 2

Sept 1
Sept 2

Okt 1
Okt 2

Nov 1
Nov 2

Dec 1
Dec 2

Jan 1
Jan 2

Feb 1

Feb 2

Mars 1

Mars 2

April 1
April 2

Maj 1
Maj 2

 


 

 

 

 

 

To 1/7. Rondellen, Diskrummet. Det är skönt att stå och plocka disk, det är mindre stressigt åtminstone här :).

Jag tänkte tillbaka lite innan, när jag var på den iranska restaurangen, då var det ägaren som stod i disken. Om det var någon kund som lämnat maten gick han in till kocken och frågade kocken vad som var fel. Smakade inte maten bra eller var det något annat fel?

A Diskkorg för koppar/glas blå
B Diskkorg för höga koppar/glas grå
C Diskkorg för bestick brun
D Diskkorg för flata tallrikar gul
E Diskkorg för djupa tallrikar grönFr 2/7. Rondellen, Diskrummet

Restaurangskolan har helt stängt under tre veckor. De anställda har sin semester då och det städas och repareras saker antar jag då det inte är folk i lokalerna.

Därför är vi lediga v 28-30 eller plugga hemma, vi har många böcker att läsa och lära oss.


Må 26/7. Sovmorgon till 9.00. Gästen i Centrum med Thomas F. Handlar om att gästen ska känna sig som viktigaste personen och bli bra behandlad. Då har man en återkommande kund som ökar omsättningen.


Jessica var borta idag då hon inte hade någon barnvakt.

Ti 27/7. Sovmorgon till 9.00. Gästen i Centrum med Thomas, titeln säger allt. Det är gästens upplevelser som det handlar om.

 


On 28/7. Sovmorgon till 9.00 Serveringskunskap med Björn. En intressant dag då vi lärde oss att bära tallrikar och fat. Duka fram tallrikar och bestick.

Jessica stod för den traditionella porslinkrossningen då hon tappade tallrikarna. Jag klarade mig från att tappa något även om det var nära.

Marcus däremot visade att han inte var nybörjare på servering, det hade han jobbat med tidigare.

Vi fick träna på att servera ölunderlägg, små lyktljus och runda träklotsar. Vi fick även uppgifter att svara på där svaren fanns i serveringskunskapsboken. Robert var borta idag.

Tallriksgreppen

En tallrik bärs mellan tummen och pekfingret. Övriga fingrar håller tallriken. Tummen placeras på tallrikens kant(rand), inte i tallriken! Denna tallrik kallas handtallrik.


Två tallrikar med undergrepp, Den första tallriken bärs mellan tummen och pekfingret. Den andra tallriken förs in under handtallriken fram till pekfingret. De högra fingrarna trycker upp och stöttar den andra tallriken (undertallriken).

Två tallrikar med övergrepp. Den första tallriken bärs som förut mellan tummen och pekfingret. Lillfinger och ringfinger sträcks upp över tallriken. Nästa tallrik ställs på övre handflatan, lutar sig mot underarmen med stöd av lill- och ringfinger. Denna tallrik kallas övertallrik.


Tre tallrikar med under- och övergrepp. Två tallrikar med undergrepp där handen vrids lätt inåt. Tredje tallriken (övertallriken) ställs så att den lutar mot underarmen, tummen och undertallrikens kant. Den s.k. "triangeln". Sen kan man bygga vidare på denna tallrik.


 

Vinetikettens språk


Brut = mycket torr, 0,5% sockerhalt


Extra dry = torr, 2% sockerhalt


Sec = halvtorr, viss sötma, 3% sockerhalt


Demi-sec = lätt,söt(halvtorr),4-6% sockerhalt


Doux = söt, 8-10% sockerhalt


Champagne rosé = blandning av vitt och rött


Blanc de blancs = endast chardonnaydruvan


Blanc de noirs = vinifierad endast på saften från pinot noir (kännarens champagne)


Vintage = årgångschampagne, förekommer endast från mycket bra vinår

 

 

 


To 29/7. Sovmorgon till 9.00, Inget speciellt att göra i dag, jag satt i teorisalen och pluggade och i datasalen.

 

Fr 30/7. Sovmorgon till 8.00. Provdag, Våra första teoretiska prov: Livsmedelskunskap och kockkunskap. Jag klarade båda proven med bra marginal.

Men det hjälpte mycket att jag pluggade hela förra veckan och på kvällarna den här veckan. Förra veckan hade vi ju ledigt för studier. Marcus, Robert och Jessica missade med någon poäng men det är inte farligt då vi får tre försök.

Fortsätt läsa om Augusti >>>


 

 

 

 


Smörgåsar
Franska potatisar
Fransk Fisk

Goda Såsgrunder
Salladsbuffé

Steka
Grilla

Recept


Lunchlådor

Duka till fest

Drycker


Fra-Sve
Sve-Fra
Sve-Eng