Snabbsök

Läs
som en bok:

Start
Juni
Juli
Aug 1
Aug 2

Sept 1
Sept 2

Okt 1
Okt 2

Nov 1
Nov 2

Dec 1
Dec 2

Jan 1
Jan 2

Feb 1

Feb 2

Mars 1

Mars 2

April 1
April 2

Maj 1
Maj 2

 


 

 

 

Ti 2/5 Åkte ut till skolan till frukost. Jessica och Marcus var redan där och hade gjort ett teoriprov. Men det gick inte så bra för Jessica, hon var lite besviken. Hon får göra ett omprov nästa måndag.

Yrkesekonomi är ett svårt ämne för dem som inte läst företagsekonomi tidigare.

Både Marcus och jag har studerat företagsekonomi tidigare och Marcus avsatte bra med tid för att förklara för Jessica de olika begreppen.

Han lärde henne Rozetmetoden som innebär att man tar de givna siffrorna i uppgiften, räknar fram alla värden som saknas, och räknar baklänges så allt stämmer.

Och först efter det läser man uppgiften och ser vad som efterfrågas. På så sätt slipper man den krångliga frågeställningen i texten som kan vara förvirrande och lätt att feltolka.

När man vet vad som efterfrågas tar man den siffran från figuren och fyller i svaret. Det tar en liten stund längre för varje uppgift men minskar risken för felaktiga svar.

Jessica löste alla uppgifterna och nu kan hon ämnet yrkesekonomi :-)

Tiden går fort och nu är det nästa gäng som börjar tänka på framtiden.

Johan pluggar klassiska rätter som vi ska kunna.

Vi hade ergonomi idag och fick lära oss lite mer om hur vi ska undvika olika skador genom att arbeta på rätt sätt. Det var erfarna sköterskor som undervisade, det var intressant.

Restaurangskolans flytt in till centrala stan börjar märkas i lokalerna.

I Björns kontor är det inte många möbler kvar och några högar med grejor står på golvet och väntar på att fraktas bort.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Efter lunch hade vi utbildning i första hjälpen. Det var inte första gången för mig och många andra. Men det är nyttigt med repetition och har det kommit nya saker.

Till exempel när man gör konstgjord andning så ska man inte böja huvudet bakåt genom att lyfta under nacken, det kan förvärra skadan.

Man ska i stället böja huvudet bakåt genom att lyfta under hakan och trycka på pannan.

Det här är saker som man hoppas man slipper göra någon gång.

Vi fick även se några filmer som visade hur man får igång andning och hur man stoppar blödningar tillfälligt.

Jag stack lite tidigare för att åka förbi en ny praktikplats i dag, det var kallt att åka monkeybike, isen hade gått upp idag på sjön nära stan.

När jag kom hem såg jag ett ledigt jobb 55 meter över marken, jag skickade ansökan direkt via email, spännande, vi får se vad som händer :-)

 

 

Ti 3/5 I dag var det min första dag på Lasse kocks lunchrestaurang. En liten populär restaurang med många matgäster.

Affe som är min handledare jobbar där som kock sedan tre veckor tillbaka. Han berättade att han gått kockutbildningen 1999 men hade jobbat som kock många år före det.

Han började med att visa mig runt och tala om vad som fanns i kylarna och frysarna och var resten av grejorna fanns. Sedan visade han hur kaffebryggaren fungerade och hur mycket kaffe man skulle ta. Det var första stället som lärt mig att koka kaffe, det var bra. :-)

Lunchen serveras från klockan nio på morronen och det var full fart redan från början. Jag fick börja med att göra en beställning på mackor. Jag hackade sallad, gurka och tomat som jag lade i mackorna tillsammans med skinka, ost och dallassallad.

De säljer många lunchmackor här och jag fick göra mackor av en kartong bröd. Det blev tre modeller, stor lunchmacka, liten lunchmacka och skink och ostfralla. Affe visade först hur han ville ha dem.

 

 

Sedan var det dax att börja med lunchen. Det är stängt på torsdag och Affe sa att därför är det ärtsoppa och pannkakor i dag och korv stroganoff med ris och så potatis förstås till de som inte äter ris.

Affe visade mig vilken värme som stekbordet och fritösen brukade stå på och plattorna på spisen, och sen stekte jag korv och Affe redde av så det blev korv stroganoff.

Sedan var det pannkakornas tur, de var av modell färdigstekta, jag lade dem på stekbordet och frächade upp dem innan jag lade dem på ett bleck. Det gick snabbt och Affe sa till mig att vi värmer eftersom de tar slut så slipper de varmhållas.

De första lunchgästerna kom redan halv nio och var hungriga och för att de skulle slippa vänta på riset som hade en halvtimme kvar så ordnade Affe snabbt potatisar till dem så de fick sin mat.

Efter första lunchrusningen tog vi en kopp kaffe och Affe gick igenom morrondagens mat och jag fick lite uppgifter att förbereda till morrondagen. Sedan fick jag förbereda à la carten eller snabbmatserveringen. De har kunder som vill ha kebabtallrik, hamburgertallrik och liknande. Och jag skalade lök, hackade sallad och förberedde de andra tillbehören.

Och så skar jag pyttbitar av olika sorter till pytt i panna.

Micke kom och hälsade på mig, han är den andra kocken. Jag har träffat honom förut och han känner många kockar.

Affe frågade mig om jag hade använt kassaapparat tidigare och jag talade om att det hade jag inte gjort och han visade hur den fungerade.

Jag ska prova när han är i närheten och det är lite folk någon dag :-)

Sedan var det andra lunchrusningen och jag stekte pannkakor. Korv stroganoffen höll på att ta slut och jag hackade och stekte mera korv och riset tog slut, men Affe hade mer färdigkokt i kylen.

Det var fullsatt med matgäster hela tiden och flera kom och köpte lådor och tog med sig.

Sedan var det morgondagen som skulle förberedas, jag fick skära en kartong med kycklingfilé i grytbitar, det ska vara en pastasås i morgon.

Jag började steka bitarna på stekbordet och Affe sa att jag skulle steka dem helt klara så det var bara att värma dem i morron och blanda i såsen.

Samtidigt så började jag med såsen, den ska smaka dragon och curry. Jag fräste lök i en kittel, fräste lite kryddor och hällde i ett par liter vatten och fond, och så fick det stå och puttra medan vi tog lunch.

Efter lunchen tittade Affe i såskitteln och frågade mig om det skulle reduceras mera och jag svarade att han kunde provsmaka.

-Jag skulle väl hellre säga att det är omöjligt att reducera det här något mera, sa Affe.

Jag gick dit och tittade, och det hade bränt fast i botten och var svart. Det var bara att börja om och jag gick och diskade kitteln. Jag stekte resten av kycklingbitarna och var noga med att passa kitteln med reduktionen och så hällde jag i mjölk som fick koka upp. Sen kyldes det ned och jag avreder till en sås i morron när det kokat upp igen.

Det ska vara currysmak på såsen men det fanns inte, men det fanns huvudingredienserna till curry så smaken blev skaplig i alla fall.

Nu var det slut på min första dag här och jag gick hem samtidigt med Affe.

 

 

Lassekock Lirarnas krog

On 4/5 Började med mackorna på morronen. Lägg skinka på halva och ost på resten,sa Affe.

Jag lade en skinkskiva på ena halvan av frallan och ost på den andra, men jag kände att något var fel.

Jag frågade Affe vad han menade igentligen och han sa med ett leende att jag skulle lägga skinka på hälften av frallorna och ost på resten medan han öppnade de tre frallorna som jag hade hunnit plasta in till och med utan lock på dem.

Nu måste jag skärpa till mig och vakna, tänkte jag för mig själv och sedan gick det bra.

Efter mackorna var det morronkaffe och genomgång av arbetsuppgifter. Affe delade upp jobbet så att vi kunde jobba effektivare, han tog potatisen och pastan och jag fick jobba med resten.

Affe hade med sig en liten burk curry på morronen och sa det står curry på matsedeln och nu behöver vi inte ljuga och gav mig så jag blandade ned lite i pastasåsen med kycklingen.

Det var stekt fisk som ena rätt idag och jag enkelpanerade filéerna och stekte några så det skulle finnas till de första matgästerna och sedan stekte jag eftersom så att det hela tiden fanns ett helt bleck med fisk.

Affe frågade mig om jag kunde få till samma sås till kycklingen en gång till. -Visst, sa jag (den var kanongod, pastasås med dragon och curry). Jag började med såsen men det blev en missberäkning, Affe kom med fryst mjölk som jag skulle använda.

Kycklingsåsen tog slut och det tog 10 minuter extra innan den frysta mjölken hade kokat upp. Men det kom inte så många gäster just då så det gick bra i alla fall, och de som väntade gjorde det så gärna.

När det lugnat ned sig med gäster, det var lite lugnare i dag, kanske för att det är helg i morron så skulle jag göra pannbiff.

Affe tog fram 15 kg köttfärs och sa att jag inte skulle göra dem för stora. -Blir det bra med 80 gram per styck, frågade jag. Och det tyckte han var lagom.

Affe frågade hur jag tänkte krydda pannbiffarna och jag sa att jag använder bara salt och peppar. 1 till 1,5 gram salt per 100 gram färdiga biffar och frågade hur han ville ha dem. -Det får Du bestämma, sa Affe

Jag blandade färsen för hand, de har ingen blandare här, i de två största kittlarna. Sedan provstekte jag två gånger innan jag var nöjd med kryddningen. När du är nöjd med smaken så sätt igång och stek, sa Affe.

Det känns skojigt att få det ansvaret för smaken på en maträtt, det bättrar på självförtroendet och man blir mera noga med kryddningen. :-)

Jag hörde några matgäster som gick förbi och skulle gå ut, förstagångsgäster, de sa till varandra: -Ja de hade bra mat här i alla fall. Det var skojigt och kändes bra att ha fått deltagit och medverkat en del till den känslan :-)

Det är ju helhetsupplevelsen som räknas, bra parkering, Affes fina bemötande, plats vid ett bord som de trivdes med, god mat som de gillade till ett bra pris med mera, de kommer säkert tillbaka.

Det blev många pannbiffar och jag stekte tills jag skulle gå hem.

 

 

Må 9/5 På senaste kursrådet lade jag fram förslaget att vi skulle få lära oss mer om färska kryddväxter, och i dag var vi på studiebesök vid Fröjas trädgårdar.

Besöket motsvarade mina förväntningar :-)

 

 

Jessica klarade de två sista proven i dag på morronen och var jättenöjd, yrkesekonomin gick bra, nu är det slutprovet kvar.

Marcus var också nöjd, han gjorde halva slutprovet idag till toppenresultat.

 

 

 

När vi gick in i första växthuset började det gröna på en gång.

Citrusfrukter på små träd i krukor.

Och många kryddväxter som jag inte kände till, och därför inte provat.

 

Citron-timjan,
Thymus x citriodorus, är en bredbladig timjan med doft och smak av citron. Den säljs som krukväxt och används på samma sätt som annan timjan.

Den passar särsklit bra till fisk- och äggrätter. Citrontimjan ger också frisk och kryddig smak åt fruktdesserter.

Timjan och citrontimjan kan koka med i anrättningen.

 

 

 

Grekisk Oregano
En oregano med en mer utpräglad smak, nästan en myntasmak.

Den är mindre till växten än den vanliga, och mer aromatisk.

 

Rysk dragon
har grövre blad och inte så fin och aromatisk smak som den andra sorten som kallas fransk dragon. Den ryska dragonen är emellertid härdigare och lättare att odla.

Dragon passar utmärkt i såser och soppor och det är fransk dragon som är huvudkryddan i Bearnaisesås.

Man gör ”dragon-vinäger” genom att lägga hela stjälkar med blad i vinägerflaskan. Det ser dekorativt ut och ger aromatisk smak. I vanliga anrättningar bör man inte använda stjälkarna eftersom de har mycket skarp smak.

Sibirisk dragon
Den äkta franska dragonen kan ej sås med frön. Det går däremot bra med den sibiriska, som dock har mindre ädel arom.
Plantorna blir storvuxna, dekorativa och är mycket härdiga.

 

När vi tittat lite själva kom Annki som jobbar där och berättade för oss hur det hela fungerade.

Det är kravodlade kryddor och det är inte knott eller blomflugor som surrar omkring oss utan det är nyttoinsekter.

Flugorna håller bladlössen på en lagom nivå så att kryddväxterna mår bra utan giftbesprutning.

 

 

Annki berättade för oss att hon också hade kockutbildning sedan 10 år tillbaka och att hon hade nytta av den här också, det här är ju livsmedel också.

Jag tittade mig omkring och det var många sorter i olika växtstadier.

Annki började skicka runt krukor. -Smaka och gissa vad det är, sa hon.

Och vi smakade och jag försökte memorera hur växterna såg ut och komma ihåg smaken.

Vi tuggade i oss olika sorters basilika, det finns grön och röd basilika med medelstora blad. Den röda är relativt sällsynt medan den gröna är vanlig. Pastiche-basilika kallas också citronbasilika eftersom den smakar citron. Salat-basilika har större blad och mildare smak än den vanliga basilikan och passar därför mycket bra att blanda med andra salater.

Vi smakade på salvia och timjan, mejram och oregano. Koriander är en krydda som man antingen tycker om eller inte, sa Annki. Jag smakade men kan inte uttala mig, det beror på maträtten, tror jag :-) Jag stoppade i mig lite rosmarin när vi fortsatte vår rundtur, och började längta efter en köttbit till alla kryddorna.

Jag gick förbi denna planta med gammla anor.

Tänk att plocka färska lagerblad från en egen buske i en kruka och använda i matlagningen.

Jag har aldrig använt färska lagerblad, men jag kan tänka mig att det är skillnad på smaken.:-)

 

Försäljningen av växterna sker i krukor men också förpackade till restaurang.

Växterna klipps ned med sax och det luktar starkt av dem.

 

Kryddväxterna vägs och stoppas i plastpåsar.

Sedan försluts de i denna vacmaskin sedan den vanliga luften ersatts med syrereducerad luft för att bibehålla färskheten.

De klippta växterna håller i 6 dagar i oöppnad förpackning.

Annki sa att prismässigt är dessa förpackningar jämförbara med de importerade. Thomas tackade Annki för visningen och vi åkte tillbaka till restaurangen.

Jag kommer nog att bli kund här, men jag måste nog göra flera besök och provsmaka, så jag kan skilja de olika sorterna åt, det blev för många smaker idag :-)

 

 

 

Ti 10/5 När jag kom till Lassekock i dag sa Affe att idag gör han mackorna själv och jag fick göra potatis- och purjolöksoppa. Det gick snabbt, potatisen var förkokt och purjon var hackad, och jag hann hjälpa till med mackorna i alla fall.

Jag plastade in dem och lade dem i kylen ute i restaurangen, så att kunden själv kan välja ut den han vill ha.

Den andra rätten var köttfärssås och spaghetti, såsen hade Affe förberett i går och det var bara pastan som skulle kokas.

På morronfikat gick Affe igenom vad som skulle göras idag och så sa han att det var flera som tyckte pannbiffarna var mycket goda i fredags och han hade lovat att framföra det, det fick jag ta till mig. Det kändes bra :-)

Det kom en praktikant från grundskolan idag, Alex som går i åttonde klass. Och vi fick börja förbereda till i morron, det ska vara stekt salt sill med löksås och potatis. Och som andra rätt kalops.

Jag öppnade en av sillburkarna och smakade på en sillfilé om de skulle vattnas ur eller så. Jag har lärt mig nu att sillfiléerna smakar olika från fabrikat till fabrikat. Det kan skilja en hel del på kvaliteten.

Sillfiléerna var bra, helt benfri och lagom salt. De fick ligga kvar i förpackningen tills i morron.

Den här sillen kommer matgästerna att gilla :-) Jag tror att det lönar sig för restauranger att köpa sill med lite högre kvalitet även om priset är högre.

Alex fick bryna köttbitarna till kalopsen och jag började med köttfärslimpa till i övermorron. Det var 18 kg köttfärs som skulle bli köttfärslimpa och jag började hacka lök.

-Nu kan Alex passa på och lära sig att hacka lök, sa Affe. Och visade hur man aktar fingrarna och rör kniven.

Hacka långsamt i från början, det är som med ishockey, man skjuter försiktigt i från början och tränar in rörelsen och sen kan man ta i snabbt och hårt. Sa Affe till Alex.

Affe är den enda kock som stålar sin kniv med knivstål som jag har sett i alla fall under det här året, och han är duktig på det också. Jag undrar hur de andra kockarna får sina knivar vassa??

När löken var hackad så mixade jag den med lite mjölk till en pasta för att det inte skulle bli så många lökbitar i köttfärslimpan, det blir också en speciell smak på det hela, som jag tycker passar.

Sedan tog jag på mig vinylhandskar och började blanda färsen för hand.

Thomas från restaurangskolan kom och hälsade på och sa att jag kunde åka ned till Servicegruppen till klockan två på studiebesök.

 

Jag bakade till köttfärslimporna, det tog lite längre tid utan blandare. Men jag ville vara säker på att saltet och pepparen blev jämt fördelade i färsen :-)

Affe tog fram en digital köttermometer och jag kunde grädda och ta ut köttfärslimporna efter hand de blev klara, för att få en jämn kvalitet på dem.

 

 

Men medan de gräddades hoppade jag in i diskrummet, Micke var inte här idag och alla brickvagnar höll på att bli fulla med disk. När köttfärslimporna var klara skulle de kylas ned och skivas i morron.

Jag skyndade mig att äta lunch, spaghetti och Affes goda köttfärssås och åkte till Servicegruppen.

Servicegruppens skapare och ägare höll ett föredrag för oss om Jämtländska produkter. Han betonade det viktiga att föra fram producenter med produkter som har speciella smaker som går att förknippa med det området, lokalproducerat.

Och till exempel om en turist går ut på restaurang och äter så vill säkert den personen ha

Röding i från Jämtland och inte från exempelvis Canada. Och så tog han upp flera Jämtländska företag och produkter.

Servicegruppen samlar Jämtländska producenter under samma tak och har registrerat ett nytt varumärke, Smakriket Jämtland.

Sedan visade han oss runt i lokalerna och talade om hur de arbetade.

Och sen var det mer jordnära för oss, hur vi gör när vi handlar där.

Han hälsade oss välkomna som kommande kunder inom en kort framtid :-)

Jag gick ner till kassan och sa att jag ville bli kund. Jag fick en blankett som jag fyllde i och lämnade till en man där. Han tackade och sa att det kommer ett inköpskort om en vecka ungefär med ett välkomstbrev.

 

 

On 11/5 Började dagen med att hälla av vattnet av sillfiléerna och de fick stå och rinna av en stund.

Affe gjorde mackorna, det har sålts flera mackor de sista dagarna och Affe ökar på antalet.

Medan han gjorde det så delade jag upp kalopsköttet som kokades i går i två stora kittlar och började värma på spisen. Det skulle vara löksås till sillen också så jag började med en bechamelsås. Jag hade bechamelkitteln på stekbordet men jag skulle inte använda det på en stund.

Sedan var det sillfiléernas tur. Jag blandade vetemjöl och ströbröd som jag rullade panerade dem med. Sen skalade och skivade lök till bechamelsåsen och sedan var det dax att avreda kalopsen och bechamelen med majzena.

Under tiden så hällde Affe upp ris i två djupbleck och skulle koka. Jag, som bara är praktikant, frågade försiktigt om det skulle vara ris till både kalopsen och sillen, Affe funderade en stund och skrattade sedan. -Det ska nog vara potatis till båda, sa han. I dag var det han som var lite trött på morronen :-)

Jag fyllde en kittel med vatten till potatisen och satte den på värme, sen stekte jag ett bleck med sillfiléer så det fanns till de första gästerna.

Flera av de som köper mackor kommer tidigt på morronen och när första gänget hade varit in och handlat hörde jag Affe säga till kunderna som stod i kö: -De som har jämna pengar får betala först.

Det här är väl ett problem som inte går att förutse, hur stor ska växelkassan vara på morronen? Och problemet blir värre om det inte finns fler personal tillgängliga som kan åka till banken.

Affe frågade om jag kunde åka på banken och fixa lite växel. -Javisst, sa jag. Affe sa att jag kunde åka till Blå Center för där är det ingen kö på morronen. Jag åkte dit lite tidigt, och banken öppnade först klockan 10.

Så jag hälsade på inne på restaurang Olssons Kulle en stund. Två i personalen var nya men kocken kände jag sen tidigare och jag pratade med honom tills banken öppnade. Det var redan 10 personer före mig i banken men det gick snabbt ändå.

När jag hade växlat pengarna så tänkte jag för mig själv att nästa gång tar jag med en väska, jag hade stoppat myntrullar i alla jackfickorna och jackan kändes 10 kg tyngre när jag gick ut från banken.

 

Det är också Pocherad fisk med äggsås i morron och jag lade upp fiskfiléer i bleck och kokade en förpackning ägg. Och Alex skar benfri kotlett i skivor som ska bli schnitzel på fredag.

Micke börjar senare än Affe och han tar över när vi går hem och gör klar salladsbuffén och beställningar och allt annat som ska vara klart till i morron.

Nu när jag har varit här har Micke varit för det mesta i disken och i kassan och precis som Affe låtit mig stöka på med maten, det känns bra och det sätter jag stort värde på :-) Det känns bra med lite ansvar.

Affe var nöjd med dagen, kalopsen räckte det blev några portioner kvar och fyra sillfiléer var också kvar, det kan man kalla precis uträknat :-)

 

 

 

To 12/5 Jag började med mackorna i dag och resten av maten var bara att värma men köttfärslimpan fick lite garnityr i form av strimlade grönsaker.

Det blev snyggt med gult, grönt och rött. Sen gjorde jag en tomatsallad och en champinjonsallad. Det var lungt på morronen och jag hann skala en kantin med gul lök också.

Vi tog en kafferast och Affe delade ut gamla lunchmenyer till Alex och mej. -Stryk det ni inte äter och skriv dit vad ni vill ha, sa Affe.

Affe sa att han skulle göra en rullande matsedel med de rätter som säljs bra. Förutom Alex och mej så frågade han några matgäster om deras favoritmat.

Sen tittade vi i prislistor från leverantören om det var ekonomiskt möjligt att ha det som dagens lunch.

Micke kom in en sväng och lastade bilen och sedan åkte han ut på ett jobb.

-Jag måste göra klart det här i dag, så då får du ta hand om att fylla på maten, sa Affe och satt vid ett bord med sina papper.

Det var värst vad matgästerna åt köttfärslimpa, och sås. Jag fick koka en kittel till med sås.

Det kom flera matgäster och jag slog in en lunch på kassaapparaten. -Nu tog du för mycket betalt, sa matgästen. Jag tittade på den kostymklädde mannen och tänkte på att Affe sagt att de som är klädda i Bernerskläder har rabatt. Han fick betala Bernerspris, och jag berättade det för Affe.

Direkt efter kom ett gäng på 10 personer, men de skulle inte bara ha lunch, de plockade godisbitar, glassar och snus. Affe ropade till mig från bordet vad grejorna kostade, men kom till undsättning när det kom flera kunder :-)

En dam frågade om det inte fanns någon dressing till salladen, jag frågade vad hon ville ha och skyndade mig att göra en Rhode Islandsås.

Jag visade Alex hur han skulle panera schnitzel och så stekte jag 50 st och la i ett bleck så Affe skulle ha det lite lugnare i morron bitti och sedan gick jag och diskade.

Lasse kom och hälsade på mig innan jag gick hem idag, han har varit där på eftermiddagarna när jag har gått hem de här två veckorna och vi har gått förbi varandra.

Det här var min sista praktikdag, jag har tagit ledigt i morron. I höstas jobbade jag två kvällar och har en dag att ta ut, och det här är sista chansen :-)

 

 

 

Fortsätt att läsa Maj här >>>>

 

 Smörgåsar
Franska potatisar
Fransk Fisk

Goda Såsgrunder
Salladsbuffé

Steka
Grilla

Recept


Lunchlådor

Duka till fest

Drycker


Fra-Sve
Sve-Fra
Sve-Eng


Omvandlings-tabell