Snabbsök

Läs
som en bok:

Start
Juni
Juli
Aug 1
Aug 2

Sept 1
Sept 2

Okt 1
Okt 2

Nov 1
Nov 2

Dec 1
Dec 2

Jan 1
Jan 2

Feb 1

Feb 2

Mars 1

Mars 2

April 1
April 2

Maj 1
Maj 2

 


 

 

 

 

Må 16/5 Slutprov på dagens rätt för Jessica, Marcus och mej. Ett prov på samarbete i grupp med många moment.

Jag åkte ut till skolrestaurangen till kl 7 på morronen utan att veta vad vi skulle göra.

När vi hämtat en kopp kaffe kom Annki med dagens matsedel. Vi fick två husmansrätter, en vegetarisk rätt och en soppa som vi skulle göra. Och så salladsbuffe och dressingar också förstås.

 

Vanligtvis blir eleverna indelade i små grupper för att göra detta, men vi har ju bara varit vi tre nästan hela tiden och vi har samarbetat bra tidigare.

Jag gjorde bland annat potatismos, det är vanligt att det kommer på slutprovet då det är lätt att misslyckas och få till för låg temperatur. Jag ställde in alla verktyg och största degbunken i bakugnen på 100 grader. Kokade mjölken, mätte upp salt och peppar.

Moset höll 80°C när det kom ut i restaurangen, det var godkänt :-)

Vi gjorde det vi skulle och såg till att det fanns mat under tiden som restaurangen var öppen och försökte se till att det inte blev så mycket mat kvar.

Vi diskade och plockade undan och på eftermiddan så fick vi veta hur det gick. Det var Annki som meddelade vad de kommit fram till.

Vi hade klarat oss med stor marginal, det var faktiskt den mest välsmakande dagens lunch som hade serverats i denna restaurang sa Annki. Alla maträtter var mycket bra tillredda och bra smaksatta :-)

(Det var vad jag hörde hon sa i alla fall :-)

Björn hade protesterat mot vår höga sammanlagda poäng, men efter granskning av alla moment fick den stå kvar.

Det var bra betyg :-)

 

 

Ti 17/5 Det snöade på morronen när jag åkte iväg i dag. Jag fick köra sakta med min minimc för det blev imma och snö på mitt visir på hjälmen.

Åt frukost på restaurangen och klockan nio var det dax att dra lott. De var á la carteprov idag, det sista provet. Jag drog lotten med file Oscar och en valfri förrätt. Jessica och Marcus drog också lotter med andra kötträtter.

(Det var inga fiskrätter med i lottdragningen, synd, för fisk är vi bäst på :-)

Det som bedömdes var förberedelser, ordning, utförande, hygien, klädsel, råvaruutnyttjande, presentation av maten, utseende, smak, punktlighet, vi skulle servera en viss tid på minuten och så vidare.

En jury på fyra personer skulle betygsätta varje moment.

Jag bestämde mig för att göra en toast skagen till förrätt och började att plocka ihop de saker som behövdes både till förrätten och huvudrätten. Sedan satte jag igång.

Jag tyckte allt gick åt skogen, bearnaisesåsen smakade för mycket vinäger- jag bättrade på den så att jag blev nöjd. Majonnäsen skar sig, men jag hann rätta till det i tid, men den blev för tunn. Köttet hade jag inga problem med och hasselbackpotatisen fungerade bra.

Jag serverade maten på minuten, men någon toast skagen blev det inte, det blev en skageninspirerad räktoast, men det gick bra det med :-) förrätten var ju valfri.

Sista halvtimmen var mycket stressande så efter presentationen tog jag en 10 minuters promenad ute för att slappna av.

Jessica och Marcus gjorde sina presentationer och sedan vi städat bort gick vi och åt lunch. Efter lunchen gjorde de klart sitt teoretiska slutprov.

Och jag gick till Björn som sa att jag var godkänd i alla moment, jag fick lite högre poäng på utseendet på rätterna och smaken var bra, det var trevligt :-).

Jag lämnade in mina kläder, tackade för mig och och åkte därifrån.

 

 

20/5 Sista dagen på utbildningstiden, det känns lite konstigt att det är färdigt. Tiden har gått fort.

 

Må 30/5 På eftermiddan i dag var alla elever oavsett inriktning på utbildningen inbjudna till trivselkväll med middag. Det var representanter för Santa Maria, Kronfågel, Arla och Lövbergs Lila som bjöd och presenterade sina företag och produkter.

Jag, Jessica och Marcus var också inbjudna, och jag åkte till presentationen. Marcus och Jessica var inte där, det var synd.

Vi fick lära oss om kryddors olika kvalitéer. Till exempel att små kapris är finare och används som dekoration och är dubbelt så dyra som de större.

Ska man blanda kapris i biffar så kan man blanda i de större billigare sorter som finns, smaken är ju densamma :-)

Det klack till i mig efter en stund, vem är det som säger att små kapris är finare? Jag kan göra fint garnityr på maträtten med stora kapris, till halva priset. Smaken är den samma och jag tror att matgästen inte bryr sig så mycket om storleken :-).

 

Vi fick lukta på olika kryddor bland annat olika kanelsorter som lämpar sig för olika saker.

Kardemumma och muskot ska man inte köpa som pulver då dom innehåller lättflyktiga ämnen som försvinner snabbt, sa representanten för Santa Maria.

Vi fick lära oss mer om vanliga pepparsorter, vilka länder som kryddar maten i fallande skala.

Och så fick vi en lektion om chilipeppar, de många sorter som finns och deras styrka.

 

Sedan var det Kronfågels tur. Tuppen som representanten kallade sig berättade om den höga kvalitetskontroll som de har i tillverkningen. Den påverkar givetvis priset på produkterna men det har man igen efter tillagning då det är mer mat kvar. Och han hänvisade till en undersökning som har gjorts.

Eftersom kycklingfilé har blivit en väldigt populär maträtt så har kronfågel tagit fram en ny produkt, en filé med skinnet kvar.

Sedan var det dax för middag. Jag gick ut i à la carteköket och tittade.

Där var full aktivitet, Restaurang Guldtuppen var fullsatt med förväntansfulla kockar och representanterna jobbade hårt med alla tallrikar.

 

 

Jag gick in och satte mig och blev serverad. Det var den nya kycklingfiléen som var gorgonzolafylld överdragen med parmaskinka och soltorkade tomater.

En halv ostgratinerad bakpotatis med kumminsmak och en variant av Choronsås. Och så sallad naturligtvis.

Till maten serverades det naturligtvis ett passande vin för att höja smaken.

Och till desserten ett passande portvin.

 

Det rullades in vagnar med ostar från Arla. Arlas representant förklarade vad ostarna hette och sedan gick vi och tog för oss.

 

Det var en trevlig kväll på restaurang Guldtuppen :-)

 

Well, thats all folks :-), ett år på en restaurangskola

 

Börja läsa från början >>>

 

 

 

 


 


Smörgåsar
Franska potatisar
Fransk Fisk

Goda Såsgrunder
Salladsbuffé

Steka
Grilla

Recept


Lunchlådor

Duka till fest

Drycker


Fra-Sve
Sve-Fra
Sve-Eng


Omvandlings-tabell