Snabbsök

Läs
som en bok:

Start
Juni
Juli
Aug 1
Aug 2

Sept 1
Sept 2

Okt 1
Okt 2

Nov 1
Nov 2

Dec 1
Dec 2

Jan 1
Jan 2

Feb 1

Feb 2

Mars 1
Mars 2

April 1
April 2

Maj 1
Maj 2

 


 

 

 
 
 
 

 


Ti 1/3 I går kokade de fläskbog här på restaurang Lime, det är fläskbog och rotmos på dagens. Jag drog fram backarna med köttet ur kylen och frågade Anna-Märta hur hon ville ha det.

-Svåla av och skiva för hand, sa hon. Jag tittade på den stora skärmaskinen som de har och sa: -Ok. Och så skar jag tunna fina skivor, för hand, men det gick snabbt i alla fall.

Maria börjar senare än mig på dagarna, och i dag började hon dagen med att göra röror till de många salladerna i buffén.

Sedan började hon med dagens soppa.

För två veckor sedan var det en försäljare från Dafgårds här och Örjan bestämde sig för att prova en rotsaksblandning. Nu hade den kommit och Anna-Märta hade hällt den i steamern för att koka. En blandning av kålrötter, morötter och potatis i 3 cm tärningar.

Anna-Märta hade gjort i ordning en deg till mig som hade stått och jäst, det gick åt en halv säck med mjöl sa hon. Jag skulle göra limpor, det blev limpor överallt, på varenda ledig yta i köket och jag gräddade i flera omgångar.

Anna-Märta behövde den stora degblandaren för att göra mos av rotsakerna. De visade sig vara mycket hårdkokta, och det började bli ont om tid. Hon körde dem i blandaren men de studsade bara omkring och ville inte bli mos, så hon tog den stora nya mixerstaven.

Efter bara någon minut slutade mixerstaven att fungera, och hon ropade på mig: -Du som är teknisk, kan du fixa den här? Jag provade allt möjligt, letade efter snabbsäkringar men hittade inget och svarade: -Nej, det kan jag inte!

Hon hämtade fram den lilla mixerstaven och jag fick fortsätta göra mos med den, och den fungerar faktiskt jättebra.

Under själva lunchrusningen är vi upptagna med att serva, fylla på mat och skålar.

Sen hade vi lunch själva. Maria fick mycket beröm för den goda soppan av flera personer, det var bra:-)

Sedan sa Anna-Märta till mig att göra 30 kg köttbullesmet innan hon gick hem. Restaurangen får beställningar och Maria fixar dem. Det står Marias köttbullar på menyn men beställningarna är viktiga -och lärorika så jag snurrade ihop smeten.

Sedan gjorde jag en provstekning och köksmästare Örjan tyckte de blev bra, så jag plockade ihop och gick hem.

 

Eftesom smeten skulle spritsas till köttbullar så behövdes en tunnare smet och då ändrade jag receptet från 60 ägg till 35 st och så tillsatte jag några liter vatten extra och minskade saltmängden till 1 gram per 100 gram färdig vara. Det var Annki som lärde mig och Johan att man kan göra så före jul, och det fungerade bra.

 

 

On 2/3 Det var bara att sätta igång med köttbullarna på morronen. 30 kg köttfärs, det blir 2500 st köttbullar a 12 gram. Jag tänkte, om jag håller på i 30 sekunder med varje tar det nästan 21 timmar att bli klar.

Anna-Märta visade hur jag skulle göra (hon är snabb), hon klämde på spritspåsen och formade köttbullar på blecket. Med min lösa smet gick det snabbt.

Jag använde hela ugnen och ställde in blecken eftersom, men när jag tog ut dem så var mina köttbullar små. - Du måste göra dem större, sa Anna-Märta. Men det var inte det som var felet, jag var för långsam så köttbullarna släppte vätska och krympte, de blev för varma inuti.

Jag minskade ett bleck i ugnen och jobbade lite snabbare, och vips, så hann jag med, köttbullarna blev bra.

Maria kom på morronen och eftersom det var Marias köttbullar på menyn så fick hon provsmaka och eventuellt justera smak mm, men hon tyckte de var bra och godkände dem.

Maria fick göra klar en beställning, ost och skinksallad till 10 personer.

 

Klockan elva, var jag klar med alla köttbullar och det tycker jag var ett bra resultat:-) köttbullarna var runda och fina.

Jag kände mig tvungen att gå och diska ett tag, Niklas som diskar hade inte börjat än och jag hade använt alla blecken.

 

Anna-Märta behövde också saker och diskade själv.

I morron är det fransk kalops och flygande jakop så jag tärnade kycklingfiléer och fransyska och lite mer ingredienser på eftermiddan.

 

När jag kom hem på eftermiddagen och skulle ladda över bilder hade den förbaskade reservkameran tömt minneskortet på alla 20 bilder som jag tog idag. :-( Jag provade kameran och den fungerade, det måste vara kylan och den långa promenaden hem som var orsaken (5 km).

 

 

To 3/3 När jag kom på morronen hade Anna-Märta ställt i ordning salladsbuffén. Det var en vacker syn, hon är bra på garnityr.

Jag fick göra de sista skålarna med tomater, gurka, melon, honungsmelon och plocksalat.

Örjan skulle komma lite senare i dag sa Anna-Märta så jag gick till à la carten och läste prislistor. Plötsligt dök Maria i kassan fram i dörren, tittade på mig och ropade -EN PYTT I PANNA.

-Aj!! På fel plats, fel tidpunkt. Jag tittade på den tomma kylbänken där Örjan brukar ha sina tillbehör. Jag hittade pytten men inga tillbehör var förberedda. Stekbordet var varmt så jag lade på pytten, sprang ut till salladsbuffén och hämtade sallad, skivade tomat och paprika, lade på ett ägg för stekning och tack, jag hittade rödbetor och inlagd gurka i två burkar under disken.

Nu var jag glad att jag fotograferat pytten tidigare, och studerat lite hur Örjan gjorde.

Det gick rätt så snabbt att laga till. Jag ville att tallriken skulle se ut ungefär som Örjans, så matgästen kände igen sig, kanske :-).

När Örjan kom fick jag skiva en tjälaknul på skivmaskinen till kvällens beställning. Steken var inte bra, köttet gick sönder, jag hämtade Örjan och visade honom och han kasserade den omedelbart. Den skar jag till pyttbitar och stekte på lite. Sedan skivade jag rökt älginnanlår och rökt renstek.

Sedan ville Örjan ha två liter grön pesto till en beställning, men han ville inte ha nötter i den, han ville ha frisk grön färg.

Jag tog 5-6 dl solrosfrön och mixade i matberedaren tillsammans med en skvätt olja. Sedan la jag ned 3 buketter basilika och lika mycket kruspersilja, jag pressade ned en halv kinesisk vitlök och kryddade med salt, peppar och lite citronsaft och mixade en stund. Som sista moment tog jag ytterligare 2 buketter basilika och lika mycket persilja (stjälkarna hade jag skurit av och stoppat ned i mixern första omgången).

Nu mixade jag lite försiktigare, så att peston blev lite grynig av bladbitar. Jag hade under mixningen spätt med olja och vatten till rätt konsistens.

Nu var det klart, peston hade en grön och frisk färg och smaken, Mmm.. vad god den blev.

Jag hade inte så mycket att göra sedan, jag gick runt och tittade på de andra.

Jimmy gjorde mera coleslaw och lite andra sallader.

Maria lade fisk i ett bleck.

Jag gick till bageriet, Anna-Märta behövde mera bröd. -Gör på 8 liter, sa hon. Jag blandade degen, det skulle bli morotslimpor. och under tiden det jäste så servade jag ute i köket och fyllde på mat.

Jimmy jobbade också med beställningen till i kväll, här hade han gjort hjortronpannacotta.

Jag fick smaka en och den var god.

Vad mycket deg det blev, när Anna-Märta bakar på 8 liter blir det mycket mindre. Jag bakade ut 10 plåtar innan lunch och fortsatte sedan och gräddade i omgångar. Det finns inga litermått här så det beror nog på hur man uppskattar en liter :-)

Sen kom Örjan och sa att han skulle träffa en försäljare och var det bara gräddning av limpor kvar så kunde han fixa det, så jag fick gå hem halv fyra:-)

 

 

 

Fr 4/3 När jag kom i morse frågade Anna-Märta om jag kunde plocka i sär diskmaskinen och skölja ur den, det blev inte gjort i går. Jag gick in i diskrummet och konstaterade att den som stängt i går kväll hade bara slagit av huvudbrytaren.

Det var honungsmarinerad skinkstek i dag och Anna-Märta hade satt in stekarna i ugnen så jag började med dagens soppa.

Det skulle bli paprika- och majssoppa. Jag hade ingen aning om hur de hade tänkt sig den. -Ta en påse blandad paprika, en burk majs, lite vatten och lök, sa Anna-Märta.

Jag skulle nog ha gjort den här soppan förut men då ersatte jag paprikan med grönsaksblandning.

Jag tog två röda chilipeppar som jag kärnade ur, en bit färsk ingefära och en vitlök som jag blandade ned. Sen blandade jag ned 2 dl grönsaksbuljongpulver och 2 liter cocosgrädde och så fick det koka upp.

Maria hjälper Örjan med à la cartetillbehör och beställningarna.

Sedan körde jag soppan med mixerstaven och smakade av efter en stund. Jag hällde i en dl citronsaft och den blev perfekt, inget salt eller peppar. Anna-Märta kom och godkände soppan utan förändringar.

Klockan var halv elva och skinkstekarna var klara. De skulle skivas, jag hittade en lämplig kniv och satte i gång. Det var varmt om fingrarna men med plasthandskar och kallvatten att kyla handen i så gick det bra.

Det är min sista dag på restaurang Lime och jag känner att jag tappar farten lite.

Det hade kommit bussgods och Stefan skickade ned mig för att hämta det. Konstiga hissar som inte fungerar, jag fick gå tillbaka till restaurangen och då fick jag en magnetnyckel till hissen, sen kunde jag använda den.

Det hade kommit varor också så jag körde in dem och packade upp.

Sen var det lunch, det var inte så mycket att göra så Maria och jag tog en längre lunch innan vi skulle göra lövbiff till à la carten.

Jag följde Örjan till köttkylen och han plockade fram tre oxfiléer som vi skulle göra lövbiff av. Han förklarade att det var billigare att köpa ofilé än nötbiff och därför använder han det i stället till lövbiff. Konstigt hur det har blivit...?

Jag led när jag bankade ut filéskivorna till 20x20 cm och ett par millimeter tjocka, men de smälter nog som smör i munnarna på gästerna som beställer lövbiff, filéerna var väldigt möra.

De har förtjänat ett lätt tryck med insidan av handen och serverats med god bearnaisesås till någon annan rätt.

 

 

 

Må 7/3 Praktiskt slutprov för många kockelever denna vecka.

När jag kom ut till restaurangskolan så var det redan full fart. Jag gick förbi renseriet där Jasmina och Rasmus förberedde grönsaker och rötter till dagens lunch som är deras prov idag.

I morron har de à la carteprov.

Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra idag, det stod hotellkunskap på schemat men det gick vi igenom förra sommaren. Så jag hämtade Björn och fick byta till rena kläder.

Kiko kom, han har redan gjort sitt slutprov på dagens rätt och har à la carteprovet i morron.

Han läste igenom recepten i de vita pärmarna, som han får en slumpmässig rätt i morgon från. Förutom huvudrätten ska han laga till en för- eller efterrätt.

 

 

Jag träffade Marcus och Jessica från västjämtland på lunchen. De hade varit på hotellkunskapen. De var lite missnöjda för att efter bara en liten stund hade de känt igen innehållet i lektionen från i somras.

Jag förstår dem, åka så långt bara för en repetition.

 

 

Björn har hand om de som gör slutprov och Thomas har hand om det nya gänget som nyligen startat sin utbildning.

Idag har de äggtema och pocherar ägg och gör äggstanningar och omeletter.

 

 

 

 

Det var inte några leenden eller många samtal bland de som gjorde slutprov, de såg sammanbitna ut, tagna av stundens allvar.

Simin och Markus vid à la cartespisen med varsin rätt och Jasmina och Rasmus på dagens lunch.

 

Efter provsmakning väntade alla med spänning på att få komma in till Björn och få veta om de klarat sig eller om det blev omprov.

 

Niklas såg lugnast ut i gänget, han hade fått rätten Wallenbergare som han uppfattade som lättare.

Kanske hade han gjort den förut och lyckats bra :-)

Ullis hade gjort en à la cartetallrik och Anna hade varit på dagens.

Vilka som blev godkända eller underkända idag vet jag ej, de som misslyckats gör om sitt prov senare i veckan :-)

 

Jag åkte förbi Hotel Radison i stället och förberedde morgondagen.

Ta med egna knivar sa de, så jag gör väl det då.

Ullis vill förresten ha en avslutnings- klassfest hemma hos henne, hon har en stor lägenhet så alla får plats :-)

 

 

 

Ti 8/3 Första dan på Radison Hotel.

Träffade Fia som ska vara min handledare de här veckorna. Hon visade mig runt och lånade ut en kockrock och ett förkläde, så slipper jag söla ned mina kläder.

Sedan var det dax att jobba. Det är trångt på Radison för de håller på att renovrera sitt ordinarie kök så att alla jobbar i en smal gång och i bland är det svårt att ta sig förbi. Jag började med att dela potatis i bitar som ska bli örtstekt potatis. Jag lade bitarna i två bleck och rullade dem i olivolja och örtkryddor och sen in i ugnen.

Fia hade plockat fram en påse kycklingbitar och hon sa till mig att göra en lasagne av dem. Jag blev helt ställd, hur hade hon tänkt sig då? Jag har inte jobbat med kyckling och pasta i samma rätt, hur vet man när kycklingen är klar när man blandar ned den i lasagnen?

Jag kokade en tomatsås och en bechamelsås, lade lasagneplattor i ett bleck, hällde i kycklingbitar och såserna och ställde in i kylen. Själva gräddningen ska ske i morron.

Det här var en rätt som jag aldrig skulle komma på själv att laga. Alla har väl sina favoriträtter och en del saker som man inte äter. Det är sällan det inträffar för mig, jag äter det mesta men det här var en sådan rätt. Nu fick jag känna hur det kändes också, att laga till det man inte vill ha själv :-)

Efter hotellfrukosten fick vi en fikapaus, jag tog ett ägg och en macka och en kopp te, det var gott :-)

Nu var det dax för ceasardressing till ceasarsalladen på kvällens à la carte, ceasarsallad är en populär rätt med en kycklingfile uppe på, på amerikanskt vis.

Fia sa ta 4 vitlöksklyftor, 4 sardellfiléer, 2 msk dijonsenap, 1 msk vitvinsvinäger, 6 äggulor och kör ihop det med oljan. Hon hade blandat 6 dl olivolja med 6 dl rapsolja.

Ska all den oljan i? frågade jag. Gör ett försök, sa hon. Jag mixade ingredienserna och blandade i oljan, och tillsatte kallt vatten när majonnäsen blev för tjock, ca 2 dl.

Jag fick ned 10 dl olja men sen vågade jag inte blanda i mer. Det får räcka, sa Fia och blandade ned några dl riven ost. Och jag avslutade med salt och peppar.

-Nu får du göra en viltgryta, sa Fia. Hon hade tagit fram fryst viltskav. Jag hällde fett på stekbordet och..

Fia kom -Vad gör du? sa hon. -Det där är "såsbas", det går inte att steka i, det blir en konstig bismak, och du har alldeles för mycket. Jag steker i väldigt lite fett och bara i riktigt smör, sa hon.

Jag tittade på stekbordet som knappt var fuktigt och hällde ur såsbasen som jag hann skvätta i och Fia sa att nu är det lagom med fett. Köttet som jag hade stekt tillsammans med lök och kryddor lade jag över i en gryta, Fia sa, -häll på tre liter grädde så blir det bra, och så fick det stå och småputtra det blev gott :-)

Jag rengjorde stekbordet och skulle bryna entrecôteskivor, de skulle stekas klart i ugnen. -Nej sa Fia, med ett leende. Jag hann knappt titta på plastdunken med rapsolja. Köttskivorna ligger redan i olja det får räcka, sa hon :-)

Sedan ville hon ha en saffransås till fisk. Jag fräste en finhackad gul lök, tog 3 dl vitt vin och lite grönsaksbuljong som fick stå och koka ihop till en dl ungefär med två påsar saffran.

Sedan hällde jag på tre liter grädde och det hela fick koka upp och då avredde jag med maizena och kryddade med fiskbuljong.

Jag lade upp torsk på bleck som ska tillagas i morron, plastade dem och ställde in i kylen. De har en fördel här, de vet exakt hur många som ska äta lunch, de är förbeställda.

Nu fick jag skära upp ett bleck med chokladtryffel i jämna fina bitar.

Sedan doppade jag bitarna i smält choklad och strödde hackade nötter på dem. Det blev många bitar och det tog resten av dagen.

Det var ingen lunch idag och jag var lite hungrig men ett par bitar chokladtryffel lugnade magen innan jag gick hem på eftermiddan.

 

 

 

On 9/3 Det var många nya intryck i går och många nya ansikten. Fia började på eftermiddan i dag för hon ska jobba kvällen. "Norsken" var där i stället på morron, Jan Richard som kocken heter kommer från Norge.

Jag började med personalmaten. Jan Richard tog fram ett kilo köttfärs som jag fick använda. -Du kan väl göra köttfärssås, det ska räcka till 20 personer, sa han.

Jag tog 2 paket krossade tomater och hällde i en kastrull, hällde på lite koncentrerad kalvfond och tomatpure. Sedan brynte jag köttfärs och lök på stekbordet och öste över i kastrullen. Sedan fick det stå och småputtra.

Under tiden så kryddade jag torskbitarna som jag lade på bleck i går. -Du måste smöra fisken, sa Jan Richard och gav mig ett smörpaket och en osthyvel. Det gick lätt att skiva och jag täckte fiskbitarna med smörskivor.

Det var morronfika och i dag passade jag på att äta lite mer än igår :-)

Efter fikat fick jag göra mer vitlöksmajonnäs-Aioli till á la carten. Jan Richard sa, ta en fjärdedel majonnäs, 3 fjärdedelar créme fraiche, tre rivna vitlöksklyftor, salt och peppar. (detta recept varierar mycket mellan olika kockar). Man kan även göra Aioliyoghurt.

Rödbetorna skulle fyllas på så jag skalade och klyftade en kantin.

Sedan så gjorde jag järpar, jag blandade köttfärs och ägg, färsk timjan och finhackad vitlök, salt och peppar samt finhackad röd lök. Jan Richard kom med en lättöl som han hällde i färsen. Sedan tog jag på mig plasthandskar och blandade färsen för hand, de har ingen blandare.

 

Igge heter en av kockarna som jobbar extra just nu i serveringen och disken för att tjäna mer pengar och resa mera.

Jan Richard hade kokat upp saffransåsen som jag gjorde i går och lade den som en spegel på tallrikarna. Sedan tog han de kokta torskbitarna och lade försiktigt uppepå.

En citronklyfta lutades mot fiskbitarna utan att hamna i såsen och en dillkvist lades på fisken, enkelt och snyggt :-) Kokt potatis med flingsalt i en skål a part.

Åsa är också kock och hon gjorde färdig personalmaten, hon blandade min köttfärssås med bandpasta till en sorts lasagne.

Jag hjälpte Jan Richard med 35 ost- och skinkmackor som en konferans skull ha.

Sen var det inte så mycket jobb för mig så jag städade ihop och gick hem.

 

 

 

To 10/3 Började morronen med att packa in varor i kylarna på Radison, det är inte lätt. De har en annan uppdelning än vanligt, tex frukostkyl och à la cartekyl. Men det blev rätt till slut.

Och i svalen flyttade jag järparna som jag gjorde igår från plåtarna till bleck för stekning senare på dagen.

Sen sa Jan Richard att jag skulle göra champinjonsås eller soppa beroende på konsistens, en grund som tog en stund.

Under tiden som den kokade gjorde jag mer Aioli och fyllde på tillbehören till à la carten.

 

Till lunchen i morron brynte jag 13 kycklingfiléer i smör och lade på bleck.

Jag har aldrig använt smör i matlagning och vet inte riktigt hur det smakar jämfört med margarin, men många säger att det är gott :-). Men bryner man smör försvinner den typiska smörsmaken och då är det bättre att använda margarin som är billigare.

 

Samma sak med smör i bakverk, använder man kakao eller någon annan stark kryddning i bullar försvinner smörsmaken.

 

Sedan fick jag göra något nytt, koka pasta i ugnen. Jag fyllde ett bleck med pasta och vatten och satte ugnen på 100 grader och provade först med 10 minuter, men pastan var för hård.

Det blev 7 minuter till och ytterligare 5 minuter, men sen var pastan klar. Det var till personalens dagliga pastamåltid :-)

Jan Richard hade flera kastruller på spisen som jag fick avreda med maizena.

Jan Richard frågade mig: -Har du gjort Risotto förut? -Inte på ditt sätt, svarade jag. Och så sa han: -Ta 1 kg avorioris och vänd det i 100 g smält smör tills riset är blankt. Blanda sedan 1 liter vatten med 1 liter vitt vin och häll i och så grönsaksbuljongpulver. Jag tog en halv dl buljongpulver.

Sedan fick det koka upp under omröring och sedan ställde jag det på svag värme så det fick svälla. -Jag provsmakade och det var det godaste ris jag smakat :-)

21 ost- och skinkmackor var på beställning och jag gjorde dem som i går.

Det var personalmöte i dag så jag fick gå hem tidigare.

 

 

 

 

Fr 11/3 Åkte ut till restaurangskolan. Där var det inte mycket folk i köket och jag gick in och frågade om de ville ha hjälp.

Det var ingen som ansvarade för frukosten så jag ställde i ordning till dom som var där. Lös- och hårdkokta ägg ( idag blev äggen perfekt kokta :-)), skivade grönsaker, ostar och skinka.

Det hade kommit hem två rullvagnar med varor som jag packade upp och bar in i kylarna. Det fick jag mycket hjälp med :-)

Sedan ställde jag i ordning salladsbuffén, eftersom det är fredag blev det inte så mycket av varje sort. Nu hade jag nytta av tiden på restaurang Lime där Anna-Märta dekorerade salladerna. Jag gjorde likadant och de blev fina :-)

Eftersom det är sportlovsvecka ville alla gå hem tidigt och jag hoppade in i diskrummet under lunchen och plockade ihop i köket. Så klockan kvart över ett gick vi hem.

 

 

 

 

Lö 12/3 Klassfest i kväll. Åkte dit för att träffa de andra innan de försvinner åt olika håll. Där var Ullis, Anna, Simin, Jasmina, Lars, Rasmus och jag.

Jag skrev nogsamt upp deras telefonnummer i min kalender. Rätt vad det är så behövs en kock någonstans och då kan jag ringa till dem. Jag vet vad de är extra bra på och gillar att laga till.

Lars hade ett projekt på gång och ville ha med mig och det ska jag titta närmare på.

Sen tittade vi på melodifestivalen och åt chips. Jag fick inte skåla tillsammans med dem, deras avslutningsskål. Jag har ju tio veckor kvar:-)

Några hade fått jobb att gå till på måndag, men alla tyckte det kändes konstigt att inte åka till restaurangskolan på måndag, som de har gjort nu i ett års tid.

Jag lånade Ullis kamera och tog några kort men hon har pappersfilm så det tar ett tag innan bilderna läggs in. Jag gick hem rätt så tidigt, men några var sugna att gå på krogen, jag vet inte fortsättningen :-)

 

 

Må 14/3 Vaknade på morronen med rethosta men åkte ut till restaurangskolan. Det ska vara ostprovning idag och Marcus från Åre kom men Jessica kunde inte, hon var hemma för vård av barn.

Det blev ingen ostprovning och Marcus kände sig ditlurad, han hade kunnat praktisera istället idag och sluppit åkt hela vägen. Men den som skulle demonstrera ostarna hade visst influensa, så det blir nästa måndag istället.

Vi satt lite längre på frukosten och visste inte riktigt vad vi skulle göra. Lotta berättade att hon ska åka till Malmö och praktisera och hon sa att det är ingen praktikant på Kalles kök nu för där hade hon varit.

Jag frågade Thomas om jag kunde få byta till Kalles kök och han ringde dit och frågade. Det skulle gå bra sa han.

Jag gick till datasalen (jag kunde inte vara i köket på grund av min hosta) och där satt Johan, Lotta och Maria. Maria skrev ut mina recept i mindre format och skulle klistra in dem i sin lilla kockbok. Fin idé :-)

Jag blev mer och mer förkyld och bestämde mig för att åka hem men först åkte jag till Kalles kök och presenterade mig. Kalle sa att jag var välkommen när jag är frisk och inte smittar dem.

 

 

 

Ti 15/3 Vaknade på morronen med feber. Jag svettades, men om jag lyfte lite på täcket så blev det iskallt istället, konstigt hur kroppen fungerar.

Det pep till i telefonen och jag fick ett SMS. Det var från OnOff, min kamera är äntligen lagad :-) Det rasslade även i brevlådan mitt på dagen och ett papper låg på golvet.

Det var paketet med kokböcker som har kommit som jag beställt via Internet.

Det här var en av de längsta dagarna i mitt liv. Det kittlade oavbrutet uppe i näsan och i bröstet och när jag tyckte att det gått en timme så hade klockan bara rört sig tio minuter.

Klockan 18 klädde jag på mig och hämtade kameran och böckerna. Jag var nog inte så lämplig som bilförare idag, jag fick köra åt sidan och stanna bilen för att hosta. En förbipasserande äldre dam tittade konstigt på mig mitt under min hostattack.

 

 

 

 

On 16/3 Samma hosta i dag också med den skillnaden att jag hade träningsvärk i magmusklerna, som efter 500 situps.

 

Jag låg till mitten av dagen innan jag med en kraftansträngning tog mig upp. Jag var nyfiken på mitt paket som jag öppnade.

Jag bläddrade snabbt igenom böckerna och konstaterade att tre av dem var bra medan den fjärde var bara skräp i mina ögon. Den hade jag inte behövt köpa. Bortkastade pengar, man ska köpa på bokhandel när man sett vad boken innehåller,

 

 

 

Jag hade tänkt mig att ligga och läsa nu när jag har tid. Men koncentrationen och inspirationen var borta, de får ligga till en annan dag.

 

>> Fortsätt läsa resten av Mars

 


 


Smörgåsar
Franska potatisar
Fransk Fisk

Goda Såsgrunder
Salladsbuffé

Steka
Grilla

Recept


Lunchlådor

Duka till fest

Drycker


Fra-Sve
Sve-Fra
Sve-Eng


Omvandlings-tabell