Snabbsök

Läs
som en bok:

Start
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December
Januari
Februari

Mars

April
Maj

 

 

Se de senaste, hetaste kokböckerna, klicka här

 

Må 1/11 I dag är det egna studier hemma och jag vaknade tidigt på morron med stora ambitioner. Jag tänkte läsa hela dagen, men så här i efterhand kan jag medge att det blev ingenting.

Jag fastnade med saker hela dan som jag har skjutit upp på framtiden. Men det var ju bra och få dem gjorda :-). Det var faktiskt avkopplande att göra något annat en dag.

 

 

Ti 2/11 Bagerivecka, Jag ska baka så mycket jag hinner med denna vecka för att prova på olika tekniker och jästmetoder. Vi har fått en checklista som ska bockas av bland annat med olika bakverk.

Marcus är på dagens rätt och ska göra stekt strömming, korv stroganoff, nötrullader, morotssoppa och Pizza och Jessica är inte här så han får det stressigt att hinna med allt.

Det såg mörkt ut med personal till dagens men en efter en dök upp, de elever som är ute på praktik på skolmatsalar och inte har något att göra i veckan när det är skollov kom. Det blev faktiskt många personer i slutändan och Marcus kunde koncentrera sig på pizzan.


Thomas visar Marcus

Nöden har ingen lag, en halvgräddad
pizza färdigställs på stekbord

Jag tog det lungt idag, läste recept, bakade och tittade på när Thomas lärde ut hur man gör en pizza.

Jag bakade två sorters matbröd (brände tummen på ett 250° hett bleck när jag skulle stjälpa upp brödet på bordet) och två stycken pärontoscakaka idag. En toscakaka var på beställning och jag bitade upp den och lade snyggt upp på ett fat.

 

 

On 3/11 Bageri, Jag och Marcus började dagen med att baka Pizza, det fanns många degar kvar efter gårdagen. Björn sa att vi kunde använda sardellfiléer för det fanns en förpackning öppen. Vi gjorde både vanliga och inbakade.

I den stora bageriugnen på roterar hela ställningen med plåtar och jag hade för bråttom och när jag skulle skyffla in en pizza fastnade jag med skyffeln i den roterande ställningen. Pizzan föll ned på golvet i ugnen och Marcus var snabb och fick ut den och kastade den i komposten.

Sen sade han: -'Att du inte tog kort nu, du som alltid är så snabb med kameran, och visade att det inte alltid går så bra'.

Det var en bra idé tänkte jag, det måste jag göra när det inte går så bra för någon. Sen åt vi pizza till frukost.

Jag bakade matbröd till restaurangen och sen bad Björn mig att skriva ut en à la carte matsedel för Guldtuppen som är tillfälligt öppen.

Torbjörn och Rita lagar den maten de här dagarna. När jag jobbade på mitt förra jobb innan skolstarten åt jag ofta här och jag sparade matkupongerna till Guldtuppen. Så i dag kostade jag på mig en Entrecôte med strips och béarnaisesås till lunch, det var gott.

Jag bakade en laddning anslag till tårtbottnar, konstigt recept förresten, det var dubbelt så mycket ägg som i andra recept. Det var maskinskrivet och satt i en pärm. Jag fryste ned dem för senare bruk.

Sedan fastnade jag i disken, det var mycket disk och jag behövdes nog där. Vi fick gå när vi var klara och alla hjälptes åt så vi gick strax efter klockan två.

 

 

 

To 4/11 Bageri, I morron är det soppa till lunch och jag ska baka bröd till soppan. Det är bara soppa för det är halv dag i morgon så vi slutar tidigare. Medan jag funderade gjorde jag franskbröd, sådana som man får till frukost i tex Spanien små och avlånga, till lunchgästerna.

Jag hittade ett recept på skållat rågbröd som jag förberedde, det måste man göra dagen innan bakningen. Och ett recept på tyskt kumminbröd som sågt gott ut.

Jag borde ha läst hela receptet innan jag började, degen skulle tillverkas i två steg och jäsa tre gånger och gräddas i tre steg med olika temperatur. Det var första och troligen sista gången jag gjorde ett sådand bröd, mycket tidskrävande.

Jag gjorde korgbröd av dem som blev fina. Strax innan stängning gick jag in i restaurangen för att se vilket bröd som gick mest, men allt bröd var slut!


Det är inte bara matbröd som vi gör. I dag gjorde Miguel från Kanarieöarna en god tårta.Jessica och Marcus gick tidigare idag och det var mycket att göra då vi inte är så många och det var torsdagsstädning i dag.

Efter det att städning och allt var klart så åt vi upp Miguels goda tårta som smakade hallon, jordgubb och choklad med goda tårtbottnar som jag gjorde i går.

   

Jag satt och surfade på Internet på kvällen och mindes att Miguel sa att en del svenska ord är svåra att förstå. Många elever kommer från andra länder och har samma problem t.ex viklock och vitlök, lägg på viklock på gratängen kan bli ploblem om man i stället lägger på vitlök :)

Här är lexikon på Internet

SPRÅKLEXIKON
ON-LINE

Svensk-engelskt
Svensk-bosniskt
Svensk-finskt
Svensk-grekiskt
Svensk-kroatiskt
Svensk-ryskt
Svensk-spanskt
Svensk-turkiskt

Tryck här

 

Fr 5/11 Bageri, Jag gjorde råglimpor och ostfranska i dag till restauranggästerna. Lunchen började serveras klockan 10.00 idag för det är halv dag. Vi jobbade till klockan 12.00 och sen gick vi hem.

 

 

Må 8/11 Teoridag, Jag vaknade tidigt och tänkte att det är väl lika bra att åka ut till skolan och göra ett prov i näringslära. Jag har inte läst något i böckerna på länge känns det som.

Men jag tänkte att kunskaperna finns väl i bakhuvet någonstans. När jag kom dit hade även Marcus och Jessica kommit. Marcus skrev upp på provlistan både näringslära och produktionsteknik.

OK, tänkte jag, jag ska inte vara sämre. Dax får proven - vilka svåra frågor. Frågorna var på avsnitt som jag inte läst än, det gick åt skogen :-(. Jag måste plugga ordentligt till nästa försök.

Sedan var det dax för introduktion till vårt stora projektarbete som hör till slutet av vår utbildning. Vi startar upp det redan nu tillsammans med eleverna som började före oss. Men vi får inte längre tid på oss för det, vi redovisar även tidigare.

Projektarbetet innebär att Marcus, Jessica och jag ska bygga en restaurang i ett nytt område. Vi har en tom lokal och måste fixa ombyggnad med allt det innebär med avlopp, väggar, tillstånd mm. Sen ska vi fylla lokalerna med maskiner övrig utrustning, inredning och naturligtvis med gäster. Vi vet ungefär hur mycket folk som kommer att finnas i bostadsområdet och närliggande industrier.

Efter en kort diskussion kom vi snabbt överens om vilken typ av restaurang som behövdes i området för att få lönsamhet redan från början, och vi började jobba efter den linjen.

Jag började kolla restaurangutrustningar begagnade/nya på Internet och Marcus och Jessica kontaktade olika franchiseföretag för att eventuellt kunna använda ett etablerat varumärke.  

 

 

Ti 9/11 Matlagning, Klädbyte först på morron, jag blev lite förvånad när jag tittade på kläderna, de var inte så nedsmutsade. Det var nog för att jag var i bageriet förra veckan :-)

Det började dåligt på morronen, efter klädbytet skyndade jag mig att byta om, och är man lite trött så kan det bli fel. Jag satte på hänglåset på mitt klädskåp och tryckte igen det. -Nej !!! Nyckelknippan med bilnyckel lägenhetsnyckel mm, snusdosan, plånboken och den livsnödvändiga telefonen låg kvar i min jacka, och så kläderna förstås! Jag blev helt ställd.

Och en olycka kommer sällan ensam har vi lärt oss. I detta fallet var det rätt så bra. Jag öppnade mitt andra klädskåp med arbetskläder för att klä mig färdigt.

Till min lycka hade jag även hängt in min jacka i fel skåp!! Jag tog fram nycklarna, låste upp, och flyttade ytterkläderna till rätt skåp.

Sedan gick jag och lagade mat. Jag gjorde bruna bönor med stekt fläsk och löksoppa. Jessica gjorde den vegitariska rätten och Lars som var där i dag gjorde spagetti med köttfärssås. Marcus bakar den här veckan.

 

 

On 10/11 Matlagning, Jag skötte salladsbuffén i dag, vi är så få nu så vi får vara lite överallt. Lars kokade fläsklägg och gjorde rotmos. Vi jobbade undan och tog torsdagsstädningen i dag för vi ska gå tidigare i morron på mässa.

 

 

To 11/11 Matlagning, Annki hade genomgång med oss på morronen. Thomas och Björn var upptagna med den nya gruppen som ska börja i köket i dag. Annki ville att vi skulle göra potatismos i dag, för att träna mer på det, det är inte så lätt. Några elever hade gjort potatismos i måndags och det gick inte bra. Potatismoset var under 60° varmt när det togs ut i serveringen och det är inte godkänt.

 

Jag gjorde grönsakspilaff, Jessica grönärtsoppa och salladsbuffén och Lars viltskavsgryta. Och det nya gänget gjorde Janzons frestelse och rotsaksbiffar.

Potatismoset då? Jag satte in potatisen i kokskåpet så att den skulle vara färdigkokt 10 minuter innan servering. Lars kokade upp mjölk och margarin och mätte upp salt och kryddor som han rörde ned i mjölken.

Sen satte han ned vispen i den heta mjölken så den skulle bli varm och jag lade ned omrörarbunken och kantinerna i hett vattenbad. Sen var det dags att göra moset klart. Lars mätte temperaturen när vi öst upp i kantiner och det höll över 70°C.

Sedan Marcus bakat matbröd till lunchgästerna i dag gjorde han goda bakelser, på bilden med banansmak. De smakade utomordentigt gott.

Branddeg -Pâte à choux

Vi jobbade undan och åkte till servicegruppens mässa, där många producenter hade välfyllda bord med produkter. Det märks att det snart är jul, flera hade julskinka, köttbullar och olika kakor. så det blev mycket provsmakande.

En produkt som är viktig för lunchrestauranger och alla matställen är kaffe. De flesta svenskar avslutar en måltid ute med kaffe, och då är det viktigt för upplevelsen att kaffet är gott.

På bilden ser vi ZOEGAs välfyllda bord som är en stor leverantör i Sverige.

 

Jag letade främst efter nyheter på mässan som jag inte sett på tidigare mässor som jag varit på. Jag stannade och talade med försäljare och fick lära mig en del och när jag kom hem hade jag några produkter och kataloger med mig.

Jag saknade priserna på produkterna, det måste vara svårt för producenterna att värva nya kunder när deras konkurrenter står bredvid med väldigt likartade produkter utan priser.

Några försäljare var ivriga att skriva order, men min erfarenhet sen förut är att det blir inte många ordrar på en mässa. Däremot är 'business cards' visitkort vikigare, de finns kvar efter mässan.


 

 

Fr 12/11 I dag var det en lugn dag från morronen. I matsalen skulle det serveras Rostbiff och Karre med potatisgratäng. Det var Marcus, Jessica och jag där i dag.

Marcus hade bageriet sista dan och Jessica började med gratängen. Jag skulle göra Keso-Majsplättar men det fanns så mycket rotsaksbiffar i svalen så det blev dom med grönsakspilaff. Till det kokade jag Salsa och började med salladsbuffén.

Rostbiffen, karren och så blev det kassler också var färdig och skulle bara skivas. Lars dök upp lite senare och tog över salladerna. Förutom köttet så värmde vi ett par bleck med kycklinglår och biffar.

Jag stog i portioneringen och servade och gästerna hade rena julafton. Jag insåg mycket snart att det är fel att servera rostbiff, karre och kassler samtidigt ur ekonomisk synpunkt. Gästerna lade upp mycket stora portioner och det resulterade att maten tog slut snabbt.

Även reserven av kycklinglår tog slut, och till de sex sista gästerna fick vi snabbvärma köttbullar.

Sedan jag rengjort skärmaskinen i slutet av dagen, tog jag ut komposten och till min förvåning så var det inte mer än vanligt, ingen hade lämnat sina halvätna portioner och kastat bort. Gästerna måste ha lämnat restaurangen mycket nöjda och mätta i dag.

kom: (alla vet att det inte går att koka ägg i mikrougn men hur många har provat? Jag hade idag ett löskokt ägg över som skulle kastas och jag tänkte att det kanske går att värma om man tar det försiktigt.

Jag täckte över ägget för att slippa rengöra hela mikron, utifall det skulle gå åt skogen. Sedan startade jag mikron och körde 25 sekunder och det gick bra, ägget kändes lite ljummet. Jag ställde mikron på ytterligare 25 sekunder och efter 20 så Pang!, med en kraftig smäll var ägget i 1000 bitar:-).

 

I vårt projektarbete ingår förrutom att inreda en restaurang räkna kostnaderna för allting. Vi ska bland annat ta fram en meny med rätter som ska serveras och provlaga dem.

Torbjörn och hans grupp var i á la carte-köket i dag och provlagade sina rätter.

 

 

 

Må 15/11 När jag vaknade på morronen var det vitt ute och snöstorm, vintern kom på en gång i år.

I dag är det teoridag och temat är andra kulturer.

 

Annki har planlagt detta och ger oss riktlinjer att arbeta efter. Några andra studeranden från andra kulturer ska komma till oss.

 

Vi ska i dag intervjua dem om deras kulturer och hur olika saker påverkar deras matvanor som religion, klimat med mera. Sedan ska vi besöka de affärer där de handlar för att köpa in råvaror och kryddor till maträtterna.

Vi blev indelade i grupper om tre personer i varle grupp för att ta hand om våra sju gäster från jordens alla hörn.

 

 

Min grupp ska intervjua Marjan från Iran som berättar om sitt land.

Hon talar om att hon äter fläskkött men i Iran finns det inget sådant att få tag på även om man skulle vilja ha.

Maten består för det mesta av basen ris, kyckling och lammkött som kryddas med gurkmeja, saffran och torkad citron.

Maträtterna tar lång tid att tillreda och påbörjas ofta redan dagen innan. På bröd äter man ofta olika sorters marmelad. Och till dryck vatten och saft, Cocacola och Fanta och en Yoghurtdryck.

Annki beställer lammstekar till oss som vi ska laga till nästa måndag. Och jag sa till henne att vi behövde 10 burkar Iransk kaviar också, men det fick vi inte!! (Iransk kaviar = rysk kaviar, kostar mycket pengar). Sen åkte vi till butiken Österns livs och köpte Basmatiris, Berberis och turkisk yoghurt.

Marjan säger att det är viktigt med riset, kornen skall vara lika stora, ha samma färg och riset skall lukta gott. Berberis är bär som inte finns i Sverige och används som krydda.

Yoghurten ska jag göra en matdryck av på fredag. Den ska stå i rumstemperatur i tre dagar innan den är färdig, så nästa måndag är den klar.

 

 

 

Ti 16/11 I dag var vi inte många, det var jag, Johan och Maria från morronen. Johan började med kycklinglåren som skulle kryddas och jag och Maria satte i gång med salladsbuffen. Lotta som varit till tandläkaren kom efter ett tag.

Lotta försökte prata med mig men hon pratar göteborska med skånsk brytning och var kraftigt bedövad i munnen så hon fick upprepa flera gånger innan jag förstod vad hon sa (jag har alldrig hört någon som sluddrat så mycket).

Johan, Maria och Lotta är tillbaka efter sin praktik och börjar nu kockutbildningen.

Förrutom kyckling och ris serverades fläsk och paltbröd. Jag har alltid stekt fläsket på stekbord men idag provade jag att steka i kombiugnen på plåtar, och efter lite experimenterande med temperatur och tider blev det bra, 260°C i 7 minuter var lagom för denna ugn.

Fläsket blev bra utan det svarta brända som kan bli när man steker på stekbord. Men ugnen blev mycket nedsmutsad inuti, jag rengjorde med ugnsrengöring:-).


Det var en stressig dag men vi hann med.

Jessica kom sent, hon hade kört väldigt långsamt på grund av det dåliga väglaget och många hade kört av vägen. Jessica har ju 7 mil att köra. Det är hennes bagerivecka och hon bakade Focacciabröd med basilika och persilja till matgästerna.

 

 

On 17/11 Marcus var sjuk i dag också och Jessica meddelade att hon inte kom på grund av vädret. Det är inte bra väder att köra bil i, det är storm och blank-is efter vägen. Hon gjorde nog rätt i att inte ge sig ut med sin lilla Citybil.

Marjan från Iran kom idag och lämnade receptet på yoghurtdrycken till mig.

I dag blev det lite panik då någon av misstag hade ställt ned temperaturen på potatisen kom kokades till 70°C i 100 minuter i stället för 100°C i 70 minuter, men den som ställde in ugnen fick också rätta till det hela :)

En lite stund innan servering upptäcktes att potatisen var okokt och hård. Då är det nödvändigt att ha en reservplan. Här ser vi Björn och Thomas snabbt skiva potatisen för att steka den i stället, så den ska blir klar till de första matgästerna för dagen.

 

 

 

To 18/11 Det har snöat nästan en decimeter i natt men blåsten har avtagit.

Marcus kokar ärtsoppa i dag, jag och Maria gör salladerna i dag också och Jessica bakar. Lotta och Annica panerar och steker rödspätta och Johan ställer i ordning vegen och soppan.

Jag förkokade fyra kantiner med potatis till i morron som jag ställde på nedkylning. Vi serverar nämligen grillad kotlett med bearnaisesås, rödvinsky och stekt klyftpotatis. Potatisen ska klyftas i morron när den är kall och stekas med lite häftigare kryddning.

Det har börjat ett nytt gäng och de håller på med kött, kokar sky och panerar kålrotskivor. De har fullt upp hela dan och Marcus och jag bestämmer oss för att städa så många kylar och golv som vi hinner, (torsdagsstädning), för att det inte ska ta så lång tid på eftermiddan.

De ser ut att ha vad de gör i alla fall. De ska ha skaldjursbuffé i kväll och Jessica bakar Italienskt brytbröd som är gott till hummer, ostron och allt det andra goda från havet:-)

Bilen hade fryst i hop när jag åkte hem, den rök ånga från kylaren som ett gammalt lokomotiv och jag fick sitta och skrapa vindrutan. Farligt, jag var nära att krocka med en bil som inte använde blinkers, fick stopp 1 dm ifrån den andra bilen.

Det var minus nio grader när jag kom hem och jag konstaterade: -Det är dax att fylla på glykol!

 

 

Fr 19/11 Lättsam dag i dag, Jag stekte klyftpotatis och Marcus gjorde en god rödvinsås. Till det serverades helstekt kotlett och bearnaisesås.

 

Må 22/11 En spännande dag. Sju olika kulturer lagar sin mat från hemlandet. Det var fullt i restaurangköket i dag.

Marjan och Simin kom och jag visade yoghurtdrycken som jag gjorde i fredags. Det visade sig att den inte jäst tillräckligt under helgen, det var nog för kallt i lokaleren. Men lite mer salt och askorbinsyra bättrade på smaken.

När jag gick runt och tittade fick jag en känsla av att vara någon annanstans. Det var exotiska frukter och maträtter överallt.

Det blev lite konkurrens om kastruller och stekpannor, även om det är välutrustat med sådana saker.

Marjan från Iran ville ha en stor teflonkastrull, men det fanns inte så vi tog två kastruller av aluminium i stället. Hon ville ändå ha teflonkastruller men jag sa att det kan vi inte ordna, jag försäkrade att det blir nog samma resultat.

Uganda i Afrika var ett av länderna och maten som presenterades var annorlunda.

Markus som jobbade i den gruppen bjöd mig på en bit grön banan från Afrika som användes som råvara. Den luktade pepparrot och var kärv som häggbär och tungan blev alldeles sträv.

Bananen stektes och kärvheten försvann. Den användes sedan som vi använder potatis ungefär med en neutral smak som är svår att beskriva.

 

Mera stress, jag satte på värmen i kombiugnen för att steka lammsteken, men när jag hämtat den var det fullt med kyckling i ugnen. Men det ordnade sig och alla var klara med sina rätter till klockan 12.30.

 

Det som imponerade på mig mest var tillagning av riset. Det mycket noga utvalda redan i butiken för att få en speciell kvalitet.

Sedan tillagning i flera steg: blötläggning i en timma i saltat vatten, byte av vatten, kokning några minuter och sedan nedkylning, i kastrullen igen format till en kupol med lufthål i kupolen och vitt bröd i botten,

på med lite vatten för att stå och ånga under lock med en kökshanduk mellan.

Jag såg att Indonesien gjorde liknande saker med sitt ris under duk.

Nu i efterhand när jag sitter och skriver slår det mig att det som jag uppfattat nästan som ritualer i matlagningen är inget ovanligt. Ett år bjöd jag hem ett antal vänner på julbord där jag som överraskning hade lite mer exotiska smaker och produkter.

Det blev rena fiaskot, de åt bara julskinka och gröt och vägrade till och med att smaka på det andra som inte hörde hemma på julbordet.

Så det här kanske var motsvarande julbord i de andra länderna, tror jag, där det är lite extra noga med smak och tradition :-)

Jag gick runt och tittade på de färdiga rätterna. Men det blir lätt för många intryck på för kort tid, visst är det vackert men det är svårt att stanna upp vid en viss rätt och tänka igenom vad det är igentligen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Marcus, Simin och Marjan tar en välförtjänt vila på Guldtuppens sköna stolar efter en stressig förmiddag.

Nu vet jag varför det var så noga att det skulle vara en teflonkastrull till riset, brödet i botten blev stekt till ett pansarlager som tog en kvart att hacka bort trots blötläggning av aluminiumkastrullerna. Så använd teflonkastrull om det står så i något recept :).

Länderna som fanns representerade var Iran, Indonesien med två stycken kulturer, Thailand, Uganda, Polen och Turkiet.

Smaken på rätterna varierade kraftigt, en del kände jag igen och andra smakade mycket annorlunda. Men tro mig, det har räckt med en rätt från varje land att provsmaka, det är lätt att ta för mycket av varje sort.

När vi packat in och städat ihop fick vi en nyttig lektion av personer från ECOLAB om kemikalier och upprättande av hygienplaner. De talade om fyra faktorer som påverkar rengöring och är beroende av varann: Tiden, temperaturen, kemisk effekt och mekanisk effekt. Det betyder till exempel att minskar man tiden ett rengöringsmedel ligger på får man öka den mekaniska påverkan dvs skrubbning.

Visste ni att ett rengöringsmedel med ph 8 är 10 gånger starkare än ett medel med ph 7 och att ett medel med ph 9 är 100 gånger starkare än det med ph 7 och så vidare i logaritmisk skala.

Det var en lång dag i dag, vi höll på till klockan fyra.

 

 

Ti 23/11 Jessisa är köksmästare den här veckan och hon fördelade dagens arbete i gruppen på morronen. Gruppen efter oss är också på dagens, de är fem stycken.

Jag gjorde soppa på grönkål, det var faktiskt första gången som jag hanterat en kålsort som är så populär i södra Sverige. Jessica stekte pannbiff där smeten var utan ägg och Marcus gjorde vegetarisk lasagne.

Lasagnen tog slut på en gång och han fick i ilfart göra mer.

Lotta gjorde salladsbuffén, Annica bakade lusikatter hela dan, Maria gjorde i ordning Polsk mat som var kvar och erbjöd gästerna och Johan brände handen när han skulle servera soppa.

I slutet av dagen kom Annki till Marcus, Jessica och mig med papper om APU. Vi ska snart ut på praktik och får denna vecka på oss att planera var vi ska vara.

 

 

On 24/11 I dag blev jag tilldelad rätten friterad fisk. Vi har bara en fritös som är enkel och jag funderade på att fritera fisken på stekbordet i stället. Men det serverades korv också så det kanske inte skulle bli någon rusning efter fisken.

Annki sa till alla att göra en liten omgång frityrsmet och jag hällde i hop alla i en stor bunke. Jag gjorde ett friteringsprov och det blev ett för tjockt lager av deg utanpå och fisken blev rå inuti så jag spädde ut frityrsmeten med lite vatten och blandade i mera salt.

Det blev rusning efter fisken, det var många gäster i dag och korven tog snabbt slut. Marcus kom och hjälpte mig att fritera och vi höll undan så fisken tog inte slut. (Gästerna tyckte att fisken var god, det beror nog på att jag saltade och använde citronpeppar i stället för som jag sett elever krydda, med svartpeppar och salt. Citron höjer smaken och släpper lös fler smakämnen på fisk som är goda :-)

 

 

To 25/11 Köksmästare Jessica sa till mig att göra den vegetariska rätten i dag. Vegetarisk tortilla med tomatconcasse och guacamole. Jag har alltid av någon anledning undvikit mexikansk mat och talade om att jag inte visste vad de pratade om och hur det ska smaka.

Jag började med att plocka fram Quorn (svampblandning som är köttliknande), paprika 3 färger, mycket gul lök, chili och paprikapulver och gjorde en fyllning till tortillas. Annki som har bott i Mexico hjälpte mej genom att beskriva och avsmaka guacamolen så det blev rätt.

Det var många som åt vegetariskt i dag, Pang! så var det slut på den rätten, efter bara en liten stund. Det var fler som sa att det smakade bra. Det känns bra när gästerna är nöjda och dessutom talar om det, då mår man bra i flera dar :-).

Cirkeln är sluten ,än en gång

En ny grupp elever har börjat. Det varje ny grupp får göra nästan först är pytt i panna. I pytten ingår oxrullader som eleverna får träna att hacka med sina kockknivar.

När det är dax för temadag kött får eleverna göra nya oxrullader. Kalle som har börjat i senaste gruppen står här och steker de oxrullader som han gjort.


Jessica och Lotte är också i samma grupp. Här har de bundit upp varsin stek och bryner till en vacker färg i varsin kittel. Det skall bli slottsstek.

 

 

 

Fr 26/11 På morronen i dag var det bara Maria och jag i restaurangen och Annica i bageriet. Som tur var var det bara en husmansrätt i dag, Sweicherschnitzel med råstekt klyftpotatis och rödvinssås. Sedan var det också sparrissoppa och vegitariska plättar som skulle göras. Somai som vår praktikant heter kom också.

Vi började med salladsbuffen och gjorde inga komplicerade sallader och var klar kvart i åtta. Sedan platterade jag skivad karre till schnitzlarna. Johan kom också, han hade försovit sig.

Johan och jag stekte schnitzel, Somai klyftade potatis, Maria kokade sparrissoppa och Annica gjorde majs och spenatplättar som hon fick beröm för.

 

Lö 27/11 Ett av slutproven som vi ska göra är en uppsats. Uppsatsen ska innehålla en fullständig meny, Kalkylering av 1 måltid/dag och näringsberäkning av 1 måltid/dag.

Det finns färdiga datorprogram för näringsberäkning på Internet.
Programmen 'Dietist', 'Matsedel', 'Recept', 'Kostkoll', 'Matkalkyl'
>>> Tryck här för att ladda hem program gratis.

Jag kan rekommendera programmet 'Stora kostkollen' till sådana hära uppgifter. Det visar fler näringsvärden, och utförligare än gratisversionen av 'Dietist'. Dessa två program är rätt så lika.

 

 

Sö 28/11 Sent på kvällen, Jag har läst näringslära både hela dan i går och i dag men jag känner mig inte mogen för något prov. Jag blev ju underkänd första försöket jag gjorde så jag måste läsa mer.

 

 

Må 29/11 I dag hade vi servering med Annica som lärare. Vi var från fyra olika grupper och några av oss fick repetera våra gamla kunskaper och för några var det första lektionen i servering. Det är inte så dumt att repetera saker då man glömmer.

Nästa måndag ska vi ha vinprovning och undervisning i dryckeskunskap.

 

Vi fick i uppdrag av Annica att duka fram olika kuvert. Balanserade tallrikar enligt fransk och tysk metod.

Här dukar Simin fram sina kuvert.

Det slog mig just nu att det skulle vara trevligt och lärorikt med en ostprovning:-), det har någon nämnt tidigare som förslag till aktivitet!

I dag var det förresten oxrullader till lunch, de såg fina ut:-) Dom är duktiga, eleverna i senaste gruppen.

 

 

Ti 30/11 Gjorde soppa, jobbade i portioneringen en stund och diskade en stund städade i hop och åkte hem. När jag kom hem låg det en räkning från telia vid dörren. Jag betalade förra teleräkningen för en månad sedan och det kostar mer än det smakar med fast telefon och tänkte, nu får det vara nog.

Jag ringde till Telia och en trevlig glad kvinna sa: javisst, vi stänger din telefon :-), det sa klick och blev tyst. Jag satt och tittade på luren i handen några sekunder, sen tog jag telefonen och nummerpresentatören och kastade dem i papperskorgen.

 

Fortsätt läsa December här >>>

 

 

 Smörgåsar
Franska potatisar
Fransk Fisk

Goda Såsgrunder
Salladsbuffé

Steka
Grilla

Recept


Lunchlådor

Duka till fest

Drycker


Fra-Sve
Sve-Fra
Sve-Eng


Omvandlings-tabell