Snabbsök

Läs
som en bok:

Start
Juni
Juli
Aug 1
Aug 2

Sept 1
Sept 2

Okt 1
Okt 2

Nov 1
Nov 2

Dec 1
Dec 2

Jan 1
Jan 2

Feb 1

Feb 2

Mars 1

Mars 2

April 1
April 2

Maj 1
Maj 2

 

 

Se de senaste, hetaste kokböckerna, klicka här

 

Må 1/11 Egna studier hemma, Vaknade tidigt på morron med stora ambitioner. Jag tänkte läsa hela dagen, men så här i efterhand kan jag medge att det blev ingenting.

Jag fastnade med saker hela dan som jag har skjutit upp på framtiden. Men det var ju bra och få dem gjorda :-)

 

 

Ti 2/11 Bagerivecka, Jag ska baka en hel del denna vecka för att prova på olika tekniker och jästmetoder. Vi har fått en checklista som ska bockas av.

Marcus är på dagens och ska göra stekt strömming, korv stroganoff, nötrullader, morotssoppa och Pizza och Jessica är inte här.

Det såg mörkt ut med personal till dagens men en efter en dök upp, de elever som är ute på praktik på skolmatsalar och inte har något att göra i veckan när det är skollov kom. Det blev faktiskt många personer i slutändan och Marcus kunde koncentrera sig på pizzan.


Thomas visar Marcus

Nöden har ingen lag, en halvgräddad
pizza färdigställs på stekbord

Jag tog det lungt idag, läste recept, bakade och tittade på när Thomas lärde ut hur man gör en pizza.

Jag bakade två sorters matbröd (brände tummen på ett 250° hett bleck när jag skulle stjälpa upp brödet på bordet) och två stycken pärontoscakaka idag. En toscakaka var på beställning och jag bitade upp den och lade snyggt upp på ett fat.

 

 

On 3/11 Bageri, Jag och Marcus började dagen med att baka Pizza, det fanns många degar kvar efter gårdagen. Björn sa att vi kunde använda sardellfiléer för det fanns en förpackning öppen. Vi gjorde både vanliga och inbakade.

I den stora bageriugnen på roterar hela ställningen med plåtar och jag hade för bråttom och när jag skulle skyffla in en pizza fastnade jag med skyffeln i den roterande ställningen. Pizzan föll ned på golvet i ugnen och Marcus var snabb och fick ut den och kastade den i komposten.

Sen sade han: -'Att du inte tog kort nu, du som alltid är så snabb med kameran, och visade att det inte alltid går så bra'.

Det var en bra idé tänkte jag, det måste jag göra när det inte går så bra för någon. Sen åt vi pizza till frukost.

Jag bakade matbröd till restaurangen och sen bad Björn mig att skriva ut en à la carte matsedel för Guldtuppen som är tillfälligt öppen.

Torbjörn och Rita lagar den maten de här dagarna. När jag jobbade med SM-tävlingarna åt jag ofta här och jag sparade matkupongerna till Guldtuppen. Så i dag kostade jag på mig en Entrecôte med strips och béarnaisesås till lunch, det var gott.

Jag bakade en laddning anslag till tårtbottnar, konstigt recept förresten, det var dubbelt så mycket ägg som i andra recept. Det var maskinskrivet och satt i en pärm. Jag fryste ned dem för senare bruk.

Sedan fastnade jag i disken, det var mycket disk och jag behövdes nog där. Vi fick gå när vi var klara och alla hjälptes åt så vi gick strax efter klockan två.

 

 

 

To 4/11 Bageri, I morron är det soppa till lunch och jag ska baka bröd till soppan. Det är bara soppa för det är halv dag i morgon så vi slutar tidigare. Medan jag funderade gjorde jag franskbröd, sådana som man får till frukost i tex Spanien, till lunchgästerna.

Jag hittade ett recept på skållat rågbröd som jag förberedde, det måste man göra dagen innan bakningen. Och ett recept på tyskt kumminbröd som lät gott.

Jag borde ha läst hela receptet innan jag började, degen skulle tillverkas i två steg och jäsa tre gånger och gräddas i tre steg med olika temperatur. Det var första och troligen sista gången jag gjorde ett sådand bröd, mycket tidskrävande.

Jag gjorde korgbröd av dem som blev fina. Strax innan stängning gick jag in i restaurangen för att se vilket bröd som gick mest, allt bröd var slut men allt bröd var slut!


Det är inte bara matbröd som vi gör. I dag gjorde Miguel från Kanarieöarna en god tårta.Jessica och Marcus gick tidigare idag och det var mycket att göra då vi inte är så många och det var torsdagsstädning i dag.

Efter det att städning och allt var klart så åt vi upp Miguels goda tårta som smakade hallon, jordgubb och choklad med goda tårtbottnar som jag gjorde i går.

   

Jag satt och surfade på Internet på kvällen och mindes att Miguel sa att en del svenska ord är svåra att förstå. Många elever kommer från andra länder och har samma problem t.ex viklock och vitlök, lägg på viklock på gratängen kan bli ploblem :) Eller hur Kiko?

Här har jag en present från Internet

SPRÅKLEXIKON
ON-LINE

Svensk-engelskt
Svensk-bosniskt
Svensk-finskt
Svensk-grekiskt
Svensk-kroatiskt
Svensk-ryskt
Svensk-spanskt
Svensk-turkiskt

Tryck här

 

Fr 5/11 Bageri, Jag gjorde råglimpor och ostfranska i dag till restauranggästerna. Lunchen började serveras klockan 10.00 idag för det är halv dag. Vi jobbade till klockan 12.00 och sen gick vi hem.

 

 

Må 8/11 Teoridag, Jag vaknade tidigt och tänkte att det är väl lika bra att åka ut till skolan och göra ett prov i näringslära. Jag har inte läst något i böckerna på länge känns det som.

Men jag tänkte att kunskaperna finns väl i bakhuvet någonstans. När jag kom dit hade även Marcus och Jessica kommit. Marcus skrev upp på provlistan både näringslära och produktionsteknik.

OK, tänkte jag, jag ska inte vara sämre. Dax får proven - vilka svåra frågor. Frågorna var på avsnitt som jag inte läst än, det gick åt skogen :-(. Jag måste plugga ordentligt till nästa försök.

Sedan var det dax för introduktion till vårt stora projektarbete som hör till slutet av vår utbildning. Vi startar upp det redan nu tillsammans med eleverna som började före oss. Men vi får inte längre tid på oss för det, vi redovisar även tidigare.

Projektarbetet innebär att Marcus, Jessica och jag ska bygga en restaurang i ett nytt område. Vi har en tom lokal och måste fixa ombyggnad med allt det innebär med avlopp, väggar, tillstånd mm. Sen ska vi fylla lokalerna med maskiner övrig utrustning, inredning och naturligtvis med gäster. Vi vet ungefär hur mycket folk som kommer att finnas i bostadsområdet och närliggande industrier.

Efter en kort diskussion kom vi snabbt överens om vilken typ av restaurang som behövdes i området för att få lönsamhet redan från början, och vi började jobba efter den linjen.

Jag började kolla restaurangutrustningar begagnade/nya på Internet och Marcus och Jessica kontaktade olika franchiseföretag för att eventuellt kunna använda ett etablerat varumärke.  

 

 

Ti 9/11 Matlagning, Klädbyte först på morron, jag blev lite förvånad när jag tittade på kläderna, de var inte så nedsmutsade. Det var nog för att jag var i bageriet förra veckan :-)

Det började dåligt på morronen, efter klädbytet skyndade jag mig att byta om, och är man lite trött så kan det bli fel. Jag satte på hänglåset på mitt klädskåp och tryckte igen det. -Nej !!! Nyckelknippan med bilnyckel lägenhetsnyckel mm, snusdosan, plånboken och den livsnödvändiga telefonen låg kvar i min jacka, och så kläderna förstås! Jag blev helt ställd.

Och en olycka kommer sällan ensam har vi lärt oss. I detta fallet var det rätt så bra. Jag öppnade mitt andra klädskåp med arbetskläder för att klä mig färdigt.

Till min lycka hade jag även hängt in min jacka i fel skåp!! Jag tog fram nycklarna, låste upp, och flyttade ytterkläderna till rätt skåp.

Sedan gick jag och lagade mat. Jag gjorde bruna bönor med stekt fläsk och löksoppa. Jessica gjorde den vegitariska rätten och Lars som var där i dag gjorde spagetti med köttfärssås. Marcus bakar den här veckan.

 

 

On 10/11 Matlagning, Jag skötte salladsbuffén i dag, vi är så få nu så vi får vara lite överallt. Lars kokade fläsklägg och gjorde rotmos. Vi jobbade undan och tog torsdagsstädningen i dag för vi ska gå tidigare i morron på mässa.

 

 

To 11/11 Matlagning, Annki hade genomgång med oss på morronen. Thomas och Björn var upptagna med den nya gruppen som ska börja i köket i dag. Annki ville att vi skulle göra potatismos i dag, för att träna mer på det, det är inte så lätt. Några elever hade gjort potatismos i måndags och det gick inte bra. Potatismoset var under 60° varmt när det togs ut i serveringen och det är inte godkänt.

 

Jag gjorde grönsakspilaff, Jessica grönärtsoppa och salladsbuffén och Lars viltskavsgryta. Och det nya gänget gjorde Janzons frestelse och rotsaksbiffar.

Potatismoset då? Jag satte in potatisen i kokskåpet så att den skulle vara färdigkokt 10 minuter innan servering. Lars kokade upp mjölk och margarin och mätte upp salt och kryddor som han rörde ned i mjölken.

Sen satte han ned vispen i den heta mjölken så den skulle bli varm och jag lade ned omrörarbunken och kantinerna i hett vattenbad. Sen var det dags att göra moset klart. Lars mätte temperaturen när vi öst upp i kantiner och det höll över 70°C.

Sedan Marcus bakat matbröd till lunchgästerna i dag gjorde han goda bakelser, på bilden med banansmak. De smakade utomordentigt gott.

Branddeg -Pâte à choux

Vi jobbade undan och åkte till servicegruppens mässa, där många producenter hade välfyllda bord med produkter. Det märks att det snart är jul, flera hade julskinka, köttbullar och olika kakor. så det blev mycket provsmakande.

En produkt som är viktig för lunchrestauranger och alla matställen är kaffe. De flesta svenskar avslutar en måltid ute med kaffe, och då är det viktigt för upplevelsen att kaffet är gott.

På bilden ser vi ZOEGAs välfyllda bord som är en stor leverantör i Sverige.

 

Jag letade främst efter nyheter på mässan som jag inte sett på tidigare mässor som jag varit på. Jag stannade och talade med försäljare och fick lära mig en del och när jag kom hem hade jag några produkter och kataloger med mig.

Jag saknade priserna på produkterna, det måste vara svårt för producenterna att värva nya kunder när deras konkurrenter står bredvid med väldigt likartade produkter utan priser.

Några försäljare var ivriga att skriva order, men min erfarenhet sen förut är att det blir inte många ordrar på en mässa. Däremot är 'business cards' visitkort vikigare, de finns kvar efter mässan.

Kaffesäljaren frågade efter mitt kort och fick det och jag fick hans. Och det är mycket troligt att jag köper kaffe av honom, och jag får säkert löpande erbjudanden från hans företag.

 

 

Fr 12/11 I dag var det en lugn dag från morronen. I matsalen skulle det serveras Rostbiff och Karre med potatisgratäng. Det var Marcus, Jessica och jag där i dag.

Marcus hade bageriet sista dan och Jessica började med gratängen. Jag skulle göra Keso-Majsplättar men det fanns så mycket rotsaksbiffar i svalen så det blev dom med grönsakspilaff. Till det kokade jag Salsa och började med salladsbuffén.

Rostbiffen, karren och så blev det kassler också var färdig och skulle bara skivas. Lars dök upp lite senare och tog över salladerna. Förutom köttet så värmde vi ett par bleck med kycklinglår och biffar.

Jag stog i portioneringen och servade och gästerna hade rena julafton. Jag insåg mycket snart att det är fel att servera rostbiff, karre och kassler samtidigt ur ekonomisk synpunkt. Gästerna lade upp mycket stora portioner och det resulterade att maten tog slut snabbt.

Även reserven av kycklinglår tog slut, och till de sex sista gästerna fick vi snabbvärma köttbullar.

Sedan jag rengjort skärmaskinen i slutet av dagen, tog jag ut komposten och till min förvåning så var det inte mer än vanligt, ingen hade lämnat sina halvätna portioner och kastat bort. Gästerna måste ha lämnat restaurangen mycket nöjda och mätta i dag.

kom: (alla vet att det inte går att koka ägg i mikrougn men hur många har provat? Jag hade idag ett löskokt ägg över som skulle kastas och jag tänkte att det kanske går att värma om man tar det försiktigt.

Jag täckte över ägget för att slippa rengöra hela mikron, utifall det skulle gå åt skogen. Sedan startade jag mikron och körde 25 sekunder och det gick bra, ägget kändes lite ljummet. Jag ställde mikron på ytterligare 25 sekunder och efter 20 så Pang!, med en kraftig smäll var ägget i 1000 bitar:-).

 

I vårt projektarbete ingår förrutom att inreda en restaurang räkna kostnaderna för allting. Vi ska bland annat ta fram en meny med rätter som ska serveras och provlaga dem.

Torbjörn och hans grupp var i á la carte-köket i dag och provlagade sina rätter.

 

 

Fortsätt läsa om November här >>>

 

 Smörgåsar
Franska potatisar
Fransk Fisk

Goda Såsgrunder
Salladsbuffé

Steka
Grilla

Recept


Lunchlådor

Duka till fest

Drycker


Fra-Sve
Sve-Fra
Sve-Eng


Omvandlings-tabell