Snabbsök

Läs
som en bok:

Start
Juni
Juli
Aug 1
Aug 2

Sept 1
Sept 2

Okt 1
Okt 2

Nov 1
Nov 2
Dec 1
Dec 2

Jan 1
Jan 2

Feb 1

Feb 2

Mars 1

Mars 2

April 1
April 2

Maj 1
Maj 2

 

 

Se de senaste, hetaste kokböckerna, klicka här

 

Må 15/11 När jag vaknade på morronen var det snöstorm, vintern kom på en gång.

I dag är det teoridag och temat är andra kulturer.

 

Annki har planlagt detta och ger oss riktlinjer att arbeta efter. Några andra studeranden från andra kulturer ska komma till oss.

 

Vi ska i dag intervjua dem om deras kulturer och hur olika saker påverkar deras matvanor som religion, klimat med mera. Sedan ska vi besöka de affärer där de handlar för att köpa in råvaror och kryddor till maträtterna.

Vi blev indelade i grupper om tre personer i varle grupp för att ta hand om våra sju gäster från jordens alla hörn.

 

 

Min grupp ska intervjua Marjan från Iran som berättar om sitt land.

Hon talar om att hon äter fläskkött men i Iran finns det inget sådant.

Maten består för det mesta av basen ris, kyckling och lammkött som kryddas med gurkmeja, saffran och torkad citron.

Maträtterna tar lång tid att tillreda och påbörjas ofta redan dagen innan. På bröd äter man ofta olika sorters marmelad. Och till dryck vatten och saft, Cocacola och Fanta och en Yoghurtdryck.

Annki beställer lammstekar till oss som vi ska laga till nästa måndag. Och jag sa till henne att vi behövde 10 burkar Iransk kaviar också, men det fick vi inte :-). Sen åkte vi till butiken Österns livs och köpte Basmatiris, Berberis och turkisk yoghurt.

Marjan säger att det är viktigt med riset, kornen skall vara lika stora, ha samma färg och riset skall lukta gott. Berberis är bär som inte finns i Sverige och används som krydda.

Yoghurten ska jag göra en matdryck av på fredag. Den ska stå i rumstemperatur i tre dagar innan den är färdig, så nästa måndag är den klar.

 

 

 

Ti 16/11 I dag var vi inte många, det var jag, Johan och Maria från morronen. Johan började med kycklinglåren som skulle kryddas och jag och Maria satte i gång med salladsbuffen. Lotta som varit till tandläkaren kom efter ett tag.

Lotta försökte prata med mig men hon pratar göteborska med skånsk brytning och var kraftigt bedövad i munnen så hon fick upprepa flera gånger innan jag förstod vad hon sa.

Johan, Maria och Lotta är tillbaka efter sin praktik och börjar nu kockutbildningen.

Förrutom kyckling och ris serverades fläsk och paltbröd. Jag har alltid stekt fläsket på stekbord men idag provade jag att steka i kombiugnen på plåtar, och efter lite experimenterande med temperatur och tider blev det bra, 260°C i 7 minuter var lagom för denna ugn.

Fläsket blev bra utan det svarta brända som kan bli när man steker på stekbord. Men ugnen blev mycket nedsmutsad inuti, jag rengjorde med ugnsrengöring:-).


Det var en stressig dag men vi hann med.

Jessica kom sent, hon hade kört väldigt långsamt på grund av det dåliga väglaget och många hade kört av vägen. Jessica har ju 7 mil att köra. Det är hennes bagerivecka och hon bakade Focacciabröd med basilika och persilja till matgästerna.

 

 

On 17/11 Marcus var sjuk i dag också och Jessica meddelade att hon inte kom på grund av vädret. Det är inte bra väder att köra bil i, det är storm och blank-is efter vägen. Hon gjorde nog rätt i att inte ge sig ut med sin lilla Citybil.

Marjan från Iran kom idag och lämnade receptet på yoghurtdrycken till mig.

I dag blev det lite panik då någon av misstag hade ställt ned temperaturen på potatisen kom kokades till 70°C i 100 minuter i stället för 100°C, men den som ställde in ugnen fick också rätta till det hela :)

En lite stund innan servering upptäcktes att potatisen var okokt och hård. Då är det nödvändigt att ha en reservplan. Här ser vi Björn och Thomas snabbt skiva potatisen för att steka den i stället, så den ska blir klar till de första matgästerna för dagen.

 

 

 

To 18/11 Det har snöat nästan en decimeter i natt men blåsten har avtagit.

Marcus kokar ärtsoppa i dag, jag och Maria gör salladerna i dag också och Jessica bakar. Lotta och Annica panerar och steker rödspätta och Johan ställer i ordning vegen och soppan.

Jag förkokade fyra kantiner med potatis till i morron som jag ställde på nedkylning. Vi serverar nämligen grillad kotlett med bearnaisesås, rödvinsky och stekt klyftpotatis. Potatisen ska klyftas i morron när den är kall och stekas med lite häftigare kryddning.

Det har börjat ett nytt gäng och de håller på med kött, kokar sky och panerar kålrotskivor. De har fullt upp hela dan och Marcus och jag bestämmer oss för att städa så många kylar och golv som vi hinner, (torsdagsstädning), för att det inte ska ta så lång tid på eftermiddan.

De ser ut att ha vad de gör i alla fall. De ska ha skaldjursbuffé i kväll och Jessica bakar Italienskt brytbröd som är gott till hummer, ostron och allt det andra goda från havet:-)

Bilen hade fryst i hop när jag åkte hem, den rök ånga från kylaren som ett gammalt lokomotiv och jag fick sitta och skrapa vindrutan. Farligt, jag var nära att krocka med en bil som inte använde blinkers, fick stopp 1 dm ifrån den andra bilen.

Det var minus nio grader när jag kom hem och jag konstaterade: -Det är dax att fylla på glykol!

 

 

Fr 19/11 Lättsam dag i dag, Jag stekte klyftpotatis och Marcus gjorde en god rödvinsås. Till det serverades helstekt kotlett och bearnaisesås.

 

Må 22/11 En spännande dag. Sju olika kulturer lagar sin mat från hemlandet. Det var fullt i restaurangköket i dag.

Marjan och Simin kom och jag visade yoghurtdrycken som jag gjorde i fredags. Det visade sig att den inte jäst tillräckligt under helgen, det var nog för kallt i lokaleren. Men lite mer salt och askorbinsyra bättrade på smaken.

När jag gick runt och tittade fick jag en känsla av att vara någon annanstans. Det var exotiska frukter och maträtter överallt.

Det blev lite konkurrens om kastruller och stekpannor, även om det är välutrustat med sådana saker.

Marjan från Iran ville ha en stor teflonkastrull, men det fanns inte så vi tog två kastruller av aluminium i stället. Hon ville ändå ha teflonkastruller men jag sa att det kan vi inte ordna, jag försäkrade att det blir nog samma resultat.

Uganda i Afrika var ett av länderna och maten som presenterades var annorlunda.

Markus som jobbade i den gruppen bjöd mig på en bit grön banan från Afrika som användes som råvara. Den luktade pepparrot och var kärv som häggbär och tungan blev alldeles sträv.

Bananen stektes och kärvheten försvann. Den användes sedan som vi använder potatis ungefär med en neutral smak som är svår att beskriva.

 

Mera stress, jag satte på värmen i kombiugnen för att steka lammsteken, men när jag hämtat den var det fullt med kyckling i ugnen. Men det ordnade sig och alla var klara med sina rätter till klockan 12.30.

 

Det som imponerade på mig mest var tillagning av riset. Det mycket noga utvalda redan i butiken för att få en speciell kvalitet.

Sedan tillagning i flera steg: blötläggning i en timma i saltat vatten, byte av vatten, kokning några minuter och sedan nedkylning, i kastrullen igen format till en kupol med lufthål i kupolen och vitt bröd i botten,

på med lite vatten för att stå och ånga under lock med en kökshanduk mellan.

Jag såg att Indonesien gjorde liknande saker med sitt ris under duk.

Nu i efterhand när jag sitter och skriver slår det mig att det som jag uppfattat nästan som ritualer i matlagningen är inget ovanligt. Ett år bjöd jag hem ett antal vänner på julbord där jag som överraskning hade lite mer exotiska smaker och produkter.

Det blev rena fiaskot, de åt bara julskinka och gröt och vägrade till och med att smaka på det andra som inte hörde hemma på julbordet.

Så det här kanske var motsvarande julbord i de andra länderna, tror jag, där det är lite extra noga med smak och tradition :-)

Jag gick runt och tittade på de färdiga rätterna. Men det blir lätt för många intryck på för kort tid, visst är det vackert men det är svårt att stanna upp vid en viss rätt och tänka igenom vad det är igentligen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Marcus, Simin och Marjan tar en välförtjänt vila på Guldtuppens sköna stolar efter en stressig förmiddag.

Nu vet jag varför det var så noga att det skulle vara en teflonkastrull till riset, brödet i botten blev stekt till ett pansarlager som tog en kvart att hacka bort trots blötläggning av aluminiumkastrullerna.

Länderna som fanns representerade var Iran, Indonesien med två stycken kulturer, Thailand, Uganda, Polen och Turkiet.

Smaken på rätterna varierade kraftigt, en del kände jag igen och andra smakade mycket annorlunda. Men tro mig, det har räckt med en rätt från varje land att provsmaka, det är lätt att ta för mycket av varje sort.

När vi packat in och städat ihop fick vi en nyttig lektion av personer från ECOLAB om kemikalier och upprättande av hygienplaner. De talade om fyra faktorer som påverkar rengöring och är beroende av varann: Tiden, temperaturen, kemisk effekt och mekanisk effekt. Det betyder till exempel att minskar man tiden ett rengöringsmedel ligger på får man öka den mekaniska påverkan dvs skrubbning.

Visste ni att ett rengöringsmedel med ph 8 är 10 gånger starkare än ett medel med ph 7 och att ett medel med ph 9 är 100 gånger starkare än det med ph 7 och så vidare i logaritmisk skala.

Det var en lång dag i dag, vi höll på till klockan fyra.

 

 

Ti 23/11 Jessisa är köksmästare den här veckan och hon fördelade dagens arbete i gruppen på morronen. Gruppen efter oss är också på dagens, de är fem stycken.

Jag gjorde soppa på grönkål, det var faktiskt första gången som jag hanterat en kålsort som är så populär i södra Sverige. Jessica stekte pannbiff där smeten var utan ägg och Marcus gjorde vegetarisk lasagne.

Lasagnen tog slut på en gång och han fick i ilfart göra mer.

Lotta gjorde salladsbuffén, Annica bakade lusikatter hela dan, Maria gjorde i ordning Polsk mat som var kvar och erbjöd gästerna och Johan brände handen när han skulle servera soppa.

I slutet av dagen kom Annki till Marcus, Jessica och mig med papper om APU. Vi ska snart ut på praktik och får denna vecka på oss att planera var vi ska vara.

 

 

On 24/11 I dag blev jag tilldelad rätten friterad fisk. Vi har bara en fritös som är enkel och jag funderade på att fritera fisken på stekbordet i stället. Men det serverades korv också så det kanske inte skulle bli någon rusning efter fisken.

Annki sa till alla att göra en liten omgång frityrsmet och jag hällde i hop alla i en stor bunke. Jag gjorde ett friteringsprov och det blev ett för tjockt lager av deg utanpå och fisken blev rå inuti så jag spädde ut frityrsmeten med lite vatten och blandade i mera salt.

Det blev rusning efter fisken, det var många gäster i dag och korven tog snabbt slut. Marcus kom och hjälpte mig att fritera och vi höll undan så fisken tog inte slut. (Gästerna tyckte att fisken var god, det beror nog på att jag saltade och använde citronpeppar i stället för som jag sett elever krydda, med svartpeppar och salt. Citron höjer smaken och släpper lös fler smakämnen på fisk som är goda :-)

 

 

To 25/11 Köksmästare Jessica sa till mig att göra den vegetariska rätten i dag. Vegetarisk tortilla med tomatconcasse och guacamole. Jag har alltid av någon anledning undvikit mexikansk mat och talade om att jag inte visste vad de pratade om och hur det ska smaka.

Jag började med att plocka fram Quorn (svamp som är köttliknande), paprika 3 färger, mycket gul lök, chili och paprikapulver och gjorde en fyllning till tortillas. Annki som har bott i Mexico hjälpte mej genom att beskriva och avsmaka guacamolen så det blev rätt.

Det var många som åt vegetariskt i dag, Pang! så var det slut på den rätten, efter bara en liten stund. Det var fler som sa att det smakade bra. Det känns bra när gästerna är nöjda och dessutom talar om det, då mår man bra i flera dar :-).

Cirkeln är sluten ,än en gång

En ny grupp elever har börjat. Det varje ny grupp får göra nästan först är pytt i panna. I pytten ingår oxrullader som eleverna får träna att hacka med sina kockknivar.

När det är dax för temadag kött får eleverna göra nya oxrullader. Kalle som har börjat i senaste gruppen står här och steker de oxrullader som han gjort.


Jessica och Lotte är också i samma grupp. Här har de bundit upp varsin stek och bryner till en vacker färg i varsin kittel. Det skall bli slottsstek.

 

 

 

Fr 26/11 På morronen i dag var det bara Maria och jag i restaurangen och Annica i bageriet. Som tur var var det bara en husmansrätt i dag, Sweicherschnitzel med råstekt klyftpotatis och rödvinssås. Sedan var det också sparrissoppa och vegitariska plättar som skulle göras. Somai som vår praktikant heter kom också.

Vi började med salladsbuffen och gjorde inga komplicerade sallader och var klar kvart i åtta. Sedan platterade jag skivad karre till schnitzlarna. Johan kom också, han hade försovit sig.

Johan och jag stekte schnitzel, Somai klyftade potatis, Maria kokade sparrissoppa och Annica gjorde majs och spenatplättar som hon fick beröm för.

 

Lö 27/11 Ett av slutproven som vi ska göra är en uppsats. Uppsatsen ska innehålla en fullständig meny, Kalkylering av 1 måltid/dag och näringsberäkning av 1 måltid/dag.

Det finns alltså färdiga datorprogram för näringsberäkning på Internet.
Programmen 'Dietist', 'Matsedel', 'Recept', 'Kostkoll', 'Matkalkyl'
>>> Tryck här för att ladda hem program gratis.

Jag kan rekommendera programmet 'Stora kostkollen' till sådana hära uppgifter. Det visar fler näringsvärden, och utförligare än gratisversionen av 'Dietist'. Dessa två program är rätt så lika.

 

 

Sö 28/11 Sent på kvällen, Jag har läst näringslära både hela dan i går och i dag men jag känner mig inte mogen för något prov. Jag blev ju underkänd första försöket jag gjorde så jag måste läsa mer.

 

 

Må 29/11 I dag hade vi servering med Annica som lärare. Vi var från fyra olika grupper och några av oss fick repetera våra gamla kunskaper och för några var det första lektionen i servering. Det är inte så dumt att repetera saker då man glömmer.

Nästa måndag ska vi ha vinprovning och undervisning i dryckeskunskap.

 

Vi fick i uppdrag av Annica att duka fram olika kuvert. Balanserade tallrikar enligt fransk och tysk metod.

Här dukar Simin fram sina kuvert.

Det slog mig just nu att det skulle vara trevligt och lärorikt med en ostprovning:-), det har någon nämnt tidigare som förslag till aktivitet!

I dag var det förresten oxrullader till lunch, de såg fina ut:-) Dom är duktiga, eleverna i senaste gruppen.

 

 

Ti 30/11 Gjorde soppa, stog i portioneringen en stund och diskade en stund städade i hop och åkte hem. När jag kom hem låg det en räkning från telia vid dörren. Jag betalade förra teleräkningen för en månad sedan och tänkte, nu får det vara nog.

Jag ringde till Telia och en trevlig glad kvinna sa: javisst, vi stänger din telefon :-), det sa klick och blev tyst. Jag satt och tittade på luren i handen några sekunder, sen tog jag telefonen och nummerpresentatören och kastade dem i papperskorgen.

 

Fortsätt läsa December här >>>

 Smörgåsar
Franska potatisar
Fransk Fisk

Goda Såsgrunder
Salladsbuffé

Steka
Grilla

Recept


Lunchlådor

Duka till fest

Drycker


Fra-Sve
Sve-Fra
Sve-Eng


Omvandlings-tabell