Snabbsök

Läs
som en bok:

Start
Juni
Juli
Aug 1
Aug 2

Sept 1
Sept 2

Okt 1
Okt 2
Nov 1
Nov 2

Dec 1
Dec 2

Jan 1
Jan 2

Feb 1

Feb 2

Mars 1

Mars 2

April 1
April 2

Maj 1
Maj 2

 

 

 

 

Må 18/10 Teoridag, Började med att göra proven i Livsmedelshygien och Yrkesekonomi. Yrkesekonomifrågorna var farliga och lätta att svara fel på. Jag kom på mig själv att svara fel på en fråga, sedan tog jag god tid på mig och läste i genom varje fråga en gång till för att inte missuppfatta vad det frågades efter. Jag klarade båda proven :-)

Innan teorilektionen fick jag ta reda på två bitar fisk som legat framme i à la cart-köket hela helgen (luktade kraftigt) och kasta bort. De låg i en kantin bakom ugnen på en bänk. Förra fredan, en vecka sedan, låg det också disk kvar på samma ställe, det gäller tydligen att ta för vana att kolla där då det inte syns och blir bortglömt.

Teori, näringslära med Annki där hon gick igenom matspjälkningsprocessen, olika vitaminer och mineraler (Jag blev förvånad over mig själv, jag har glömt nästan allt om detta, så detta ska jag läsa in i veckan).

Sedan fick vi se en film om kroppens inre, hur tarmar och lever och galla fungerar.

Vi avslutade dagen med att spela kort. Ett kortspel om restaurang och mat (typ genispelet) där man fick frågor i olika svårighetsgrad med olika poäng. Det var ett skojigt och givande sätt att lära, då man verkligen lägger svaren på minnet:-).

 

 Ti 19/10 à la carte, Gjorde älgfärsbiffar med västerbottenstubbe och kantarellsås. Björn hjälpte till med älgfärsen och kantarellsåsen och visade vad en västerbottenstubbe är.

Det är mosad potatis med västerbottenostformad som en stubbe. Marcus som är köksmästare denna vecka stod i kallskänken och hjälpte även Ulla och mig i köket. Jessica var inte här idag.

På slutet av dagen laddade jag musfällor med dajm på golvet. Vi har inte sett någon mus inne men de är många och överallt ute, så det är bäst att vara säker.

 

 

On 20/10 à la carte, Vi fick bakläxa på rätterna som vi gjorde i går, smaken var bra men utseendet underkändes, så vi gjorde nya provtallrikar med ny garnityr. Jag kokade en rödvinssås till älgfärsbiffarna för att få ett annat utseende.

Älgfärsbiffar med stuvade kantareller och rödvinsås, västerbottenstubbe á part. Lax med zucchinitäcke och ljummen potatissallad. Pasta grön o gul, och kyckling med smak av cocosmjölk och sweet chili.

Jessica körde upp för körkort i går och det gick bra för henne, Grattis Jessica. Hon har tidigare bott i södra Sverige men flyttat hit för de fina vintrarna som vi har här. Det underlättar att ha körkort i norrland för de stora avstånden.

Al Caprese, mozarella, basilika, olja och salt. Prosciutto med stuffade tomater, pestoris, hackad spenat och mozarella Färska rödbetor med chevré, gratinerad på rostat bröd och ruccolasallad

Gotländsk saffranspannkaka,
med hallonsylt och grädde
Mascarponefylld nektarin, och melbasås

Det är Jessicas tur att vara köksmästare nästa vecka och hon började redan på eftermiddan i dag med förberedelserna, att grava en hel oxfile. Hon tog bort den smala biten av filén, blandade socker, salt och peppar, och stoppade in i en plastpåse i kylen.

Köksmästare Jessica

 


To 21/10 à la carte, Det var lungt i Guldtuppen i dag och vi stängde tidigt. Jessica körde bil själv i dag för första gången, då Marcus var sjuk i dag.

 

Fr 22/10 à la carte, allt var förberett till i dag och jag hjälpte till med dagens. Jag gjorde 8 liter rödvinssås till kasslern efter det recept som Thomas hade lärt mig i onsdags. Marcus fortsatte att experimentera med västerbottenstubben tills han fick till den så han var nöjd. I dag var det fler gäster i guldtuppen.

 

 

Må 25/10 Teoridag, Jag tog sovmorgon till halv nio i dag då jag inte hade läst i böckerna någonting. Jag gjorde inte något prov med andra ord.

Efter frukost samlades vi i demosalen och fick dra lott om vilken rätt vi skulle göra i dag. Vi har pärmar med rätter som vi ska kunna göra när vi är klara med utbildningen. Någon av dessa rätter (se elevernas tolkning av dem här) blir också vårat examensprov.

Jag drog rätten 'Wallenbergare' som är biffar av kalvfilé. Wallenburgare sa jag till Björn som genast tillrättavisade mig med sammandragna ögonbryn.

Sedan lagade vi till rätterna så vi fick träna lite mer på dom och lyssnade noga på Björns kommentarer

 

 


Jessica och Rasmus har gjort 'mise an place' och är klara för den stora gäststormen

Ti 26/10 à la carte, Vi började dagen med att granska Jessicas matsedel för veckan. Jag och Marcus tog köket och Rasmus och Jessica kallskänken.

Marcus gjorde inbakt fläskfile och jag gjorde Lammstek på romerskt vis och Biff à la Rydberg. Jag gjorde även vaniljkräm till pajen som är en av efterrätterna. Vi fick klara våra provtallrikar till halv elva och justerade smak och garnityr tills gästerna började beställa. Jessicas gravade oxfile smakade jättegott :-).

Det kom många gäster i dag och fläskfilén sålde slut och övriga gäster beställde biff à la Rydberg. Jessica ordnade på slutet av dagen så att vi har mera fläsk- och oxfilé tills i morgon.

 

 

On 27/10 à la carte, Jag och Marcus var i köket. Det kom många gäster i dag också. I dag kom de som gillade lammstek.

Den stora lammsteken som jag gjort räckte precis till alla beställningarna. Jessica får steka en lammstek till i morron.

Björn visade hur man flamberar crêpes susette för serveringseleverna, de ska prova på det ute i restaurangen. Det görs från en réchaud-vagn och är spännande teater för gästerna.

Jag stannade i slutet av dagen i köket för att hjälpa till med en stor beställning från kommunen till Campus. Vi lagade olika sorters plockmat till klockan 20.00

 

 

 

To 28/10 à la carte, Kallskänken i dag, jag började med att göra mer glass då den tagit slut i går. Restaurangen öppnade och det var många gäster i dag också. Jag fick en beställning på crêpes susette och sade till serveringseleverna, men ingen ville flambera då det såg farligt ut.

-Panik!!, visserligen hade jag tagit kort på Björn i går när han flamberade, men inte hade jag lagt några detaljer på minnet, jag trodde inte att jag skulle bli inblandad så snart. Jag kom bara ihåg att Björn hade några sockerbitar och apelsinskal och två sorters flaskor.

Jag hittade Thomas som hjälpte mig flambera, efter det fick jag två beställningar till på crêpesen som jag klarade själv :-) nu vet jag hur det går till (jag gjorde dem i köket på gasspisen och inte på réchaud-vagnen ute hos gästen).

Gästerna såg nöjda ut när de lämnade restaurangen.

Jag stannade även i kväll för att följa med till Campus och jobba lite.

Det blev inte klart i går kväll med all tillagning av plockmat men serveringseleverna har hjälpt till och färdigställa under dagen.

 

Jag och Thomas lastade in maten i varsin bil och åkte till Campus.

Serveringseleverna bar de tunga silverfaten runt bland gästerna och vi kockelever servade dem med att fylla på faten när de hade tomt.

 

På bilden fyller Kiko på ett fat, och han gick även ut och serverade gästerna ett tag.

 

 

 

 

 

Fr 29/10 à la carte, Guldtuppen stängd i dag, Rasmus och jag började med att tömma kylarna på det som fanns. Sedan lagade vi god mat av det som fanns kvar. Det dröjer nämligen några veckor till restaurangen öppnar igen.

Vi ska äta den maten själva -oxfile, fläskfile, lammstek, renmousse, laxmousse, glass och mycket annat smarrigt. Det är samtidigt avtackning av Sven-Erik som arbetar sista dan i dag och går i pension.

Jag gick ut i lunchrestaurangen i stället. Jag såg nämligen att Sven-Erik gjorde Portersteken som serverades där i dag. Jag åt porterstek med sås, kokta grönsaker och potatis. Det smakade bra. Sedan gick jag till Guldtuppen och höll de andra sällskap en stund.

(en liten hyllning kanske: bättre billig mat gjort av en kock än dyr mat gjord av elev)

Sven-Erik har rest och jobbat som kock i flera länder-

Maten i restaurang Guldtuppen smakade bra också, men jag var sugen på porterstek :-)

Fortsätt läsa November här >>>


Smörgåsar
Franska potatisar
Fransk Fisk

Goda Såsgrunder
Salladsbuffé

Steka
Grilla

Recept


Lunchlådor

Duka till fest

Drycker


Fra-Sve
Sve-Fra
Sve-Eng


Omvandlings-tabell