Snabbsök

Läs
som en bok:

Start
Juni
Juli
Augusti
September
Okt 1
Okt 2

Nov 1
Nov 2

Dec 1
Dec 2

Jan 1
Jan 2

Feb 1

Feb 2

Mars 1

Mars 2

April 1
April 2

Maj 1
Maj 2

 

 

 

Må 6/9. Försov mig en stund i dag, stressade på morronen för att inte bli så sen och missa något viktigt. Kom till skolan och upptäckte att jag kommit först. Vi hade sovmorron till 9.00 :-(

Ekonomi med Bengt, en likviditetsbudget med bokslut på en tänkt korvförsäljning. (En likviditetsbudget är att man ser till att ha pengar i kassan hela tiden till inköp och andra utgifter). Sedan gjorde vi en balansräkning och resultaträkning på det hela.

En skojig uppgift där man tar över en korvvagn med en viss försäljning och ett sortiment.

Vi fick ändra sortimentet ta bort och lägga till korvsorter, och räkna om resultatet hur det påverkades av detta :-)

Jag och Rasmus hjälptes åt och blev klara först och fick gå därifrån då Bengt inte hade någon fler uppgift, så jag satte mig i demosalen och repeterade det som jag lärt mig hitintills till kvart i tre. Ingen av Marcus, Robert eller Jessica var här i dag.

 

 

Ti 7/9 Tävlingsdax Guldtuppen , Restaurangutbildningens tävling för kursdeltagare som går den här linjen, Guldtuppen. Denna tävling genomförs en gång om året, detta år genomförs finalen i Örebro.


En representant från norrland kommer att koras torsdag den 23 september. Då kommer det kursdeltagre från Umeå, Lycksele och Östersund att tävla. Den som vinner den semifinalen får representera norrland i Örebro i oktober.

Marcus, Jessica och jag satte oss i matsalen för att göra det teoretiska provet. Fyra blad med frågor. Marcus och Jessica var klara redan innan jag hade fyllt i första sidan.

Jag frågade Thomas hur lång tid jag fick hålla på och han sa att gör ett brake för frukost och fortsätt sedan. Skojigt att testa kunskaperna :-)

Efter provet hade vi information av Annki där vi gick igenom schemat för resten av kurstiden.

 

Vi har självstudier resten av veckan och bestämde oss för att göra tre prov var nästa måndag. Vi stannade i datasalen och läste och Marcus och Jessica studerade miljö på datorn.

Det tog nästan 1,5 timme för var och en så jag bestämde mig för att göra det en annan dag då klockan var mycket.

 

 

 

 

On 8/9 Självstudier hemma, Läste igenom boken Hotell A och Arbetsmiljö och Säkerhet, det tog hela dagen. Det är inte bara att läsa från pärm till pärm, man måste gå tillbaka ibland och memorera.


To 9/9 Åkte ut till skolan och lyssnade på miljö-cd, det tog 1,5 timme, letade i skåpet efter någon passande bok att läsa men hittade ingen som jag kände för.

 

Fr 10/9 Sista dagen på grundutbildningen, Nu har vi kämpat till oss titeln "Biträdande kock", Bläddrade lite i böckerna i dag, hade lixom ingen inspiration för djupare studier.

Nu är jag biträdande kock :-)

 

Sö 12/9 Gick in på Internet och löste arbetsuppgifterna i "Luvit" som träningsprogrammet heter, där finns en massa frågor om varje ämne som man läser. Jag arbetade mig igenom hotellkunskapen fyra gånger så den delen kan jag bra :-)

 

 

Må 13/9. Provdag, Arbetslivskunskapen gick bra då jag kunde mycket sen tidigare. Hotellprovet gick också bra trots att det var frågor som jag inte tänkt mig men med uteslutningsmetoden och bondförnuft fick jag fram rätt svar.

Det sista provet i dag var miljö och där räckte det med att ha gått igenom den cd som finns.

När Marcus, Jessica och jag var klar med proven gick vi till à la carte och lyssnade och fick arbetsuppgifter tilldelade.

 

 

Jag skulle göra glass, drottningsås och chokladtryffel till glassen. Måndag i dag, mjölken var försenad så glassen fick vänta till efter lunch. Grunden till tryffeln gjordes i fredags och var flytande så den gick inte forma till kulor men jag provade i alla fall och lade dem i frysen för att stelna till.

Jag gjorde ny chokladtryffel och satte in i kylen så att den skulle bli klar till morrondagen. Sedan fanns det inte några blåbär till drottningsylten så jag tog svarta vinbär i stället. Jessica gjorde en kladdkaka och Markus en sorbé. Jessica kom och hjälpte mig med att göra drottningsås, den blev god.


Olika matsedelbegrepp

Menu (fr. litet bord) - matsedel finn till lunch, middag eller supé. De brukar innehålla ett antal förrätter (ec 4-5), varmrätter (ex 8-10) och efterrätter. Rätterna varierar från dag till dag, vecka för vecka, så att stamgästen inte upplever menyn som ensidig. Varje rätt är ofta prissatt och väl förberedd.

A la carte-menu (fr. efter kortet) är en finare matsedel, med större antal rätter, som tar längre tid att tillaga, eftersom rätterna som regel ej har förberetts. Tillagningstiden varierar mellan 20-60 minuter för de olika rätterna. Matsedlarna är ofta exklusiva i utseende och format och de byts kanske 1-2 ggr/år eller oftare. Säsongsrätter kan placeras in på ett speciellt utrymme.

Table d'hôte (fr. värdens bord) är en förberedd (tillagad ) måltid, ex förrätt, soppa, varmrätt, efterrätt till ett fast pris. Historiens tidigare wärdshus serverade lunch och middag på detta sätt, inga alternativ att välja på. En del restauranger gör så även i dag.

Prix fix (fr. fast pris) är en kombination till ett pris, ex förrätt, varmrätt-affärslunch-fast pris. Andra exempel är danssupé med ett fast pris, där man sedan kan välja mellan olika förrätter och varmrätter.

Plat du jour (fr. dagens rätt) kan vara restaurangens specialitet, Rätten varierar från dag till dag och är ofta färdiglagad och väl förberedd. I bland ingår smör, bröd sallad, måltidsdryck och kaffe i priset.

Arrangé (fr. anordnat) är en beställd måltid. Brukar ofta vara en festmåltid till födelsedag, bröllop eller liknande. Händelseförloppet för festen är nedskrivet på arrangén och delas ut till respektive avdelning som berörs av festen somkök, kallskänk, konditori, kassa, husfru, bar, hovmästare, servis, så att alla skall veta sina arbetsuppgifter. I bland kallas arrangé för pm-beställning.

Goda råd
när du tar en beställning eller komponerar en måltid

 

 

(1) Börja om möjligt med huvudrätten, därefter förrätt-efterrätt.


(2) Undvik upprepningar.


(3) Undvik samma färg på rätterna
.


(4) Undvik samma konsistens på rätterna.


(5) Variera tillagningssätten.


(6) Tänk på tunga och lätta rätter (variera). Lätta före tunga.


(7) Tänk på varma och kalla rätter (variera).


(8) Tänk på kryddorna och smaklökarna.


(9) Tänk på näringsriktigheten.


(10) Tänk på allergier och avvikande.


(11) Tänk på årstiden.


(12) Tänk på priserna.

 

Robert har slutat efter grundutbildningen, vi tycker det är tråkigt, men han hade väl sina skäl. Han skulle bli timmerman i stället, åkte till dalarna och började på en ny skola.

 

 

Ti 14/9. Guldtuppen är restaurangen med à la carte. Idag är första dagen för Marcus, Jessica och mej, jag blev placerad i servicen. Lite att göra på morron, läste lite i böckerna. Fyllde på citrondricka, lingondricka och isvatten i kannor. Hämtade kaffe och tevatten i matsalen och satte ut ljus på borden.

Tryffeln som jag gjorde var lika lös som den jag gjorde kulor av i går trots att jag hade följt receptet ( Lita inte på handskrivna recept). Jessica stekte älgköttbullar och Markus var i kallskänken för att göra för- och efterrätter.

Jag blev imponerad av Jessicas och Markus uppläggningar på tallrikarna, mycket proffsigt, det har inte kunnat se bättre ut. Först kom tre gäster det var Björn och Thomas med fruar. Sedan kom det tre gäster till. Det var alla i Guldtuppen i dag.

Alla var klara snabbt i dag, vi är ca 15 personer och vi fick samlas i demosalen och Björn gav oss i uppgift att räkna ut hur mycket som behövdes till ett julbord för 170 personer. Vi delades in i grupper för att räkna på olika saker.

 

On 15/9 à la carte. I dag blev jag placerad i kallskänken. Det var lugnt på morron i dag också då alla rätter var förberedda sedan gårdagen och jag hade egna studier i datorsalen. De förrätter som skulle göras var Sushi, Kräfttoast samt Skogssvampsoppa och efterrätter var Chokladkaka med svartvinbärssorbé, Glass med tryffel samt Hjortronkaka med grädde.

Det kom några flera gäster i dag och det blev lite stressigt då alla kom nästan samtidigt. När vi var klara samlades vi i demosalen och fortsatte med uppgiften vi fått av Björn.

När vi var klara fick vi redovisa. Sammanräknad julportion per person blev i vikt 2,7 kg och då hade vi inte räknat med kallskuret och bröd. Normal portion är ca 300 gram. (tankeställare!!, på ett julbord äter man inte 8 köttbullar, kanske 2 st, det finns så mycket annat gott att välja).

 

 

To 16/9. à la carte, Köket i dag tillsammans med Marcus, Anna och Simin. Markus sköter kycklingfilén, Anna oxfilén, Simin älgköttbullarna och jag regnbågsfilén. Allt var förberett även i dag så det blev självstudier på morron.

Torsdagsstädning, tog kallskänken med kyl och grönsakskylen, torkade väggar, hyllor och golv och hjälpte Jessica med att städa Guldtuppen.


Jag frågade Björn i dag efter receptsamling för maten som serveras i Guldtuppen och han sade att det har utvecklats nya maträtter där, och det är inte rätt att få alla recept serverade, vi måste lära oss att krypa innan vi kan gå.

Så nästa vecka skall vi börja att följa de traditionella recepten. De får vi söka efter själva. Annars kan handledarna inte bedöma våra kunskaper när vi har matlagningsprov.

 

 

Fr 17/9 à la carte, Det skulle bli bara Marcus ock jag i köket i dag då Simin och Anna skulle förbereda till nästa vecka men Anna kom tillbaka till oss. Markus skulle ta oxfilén, jag skulle ta kycklingfilén och Anna skulle fixa älgköttbullarna och regnbågsfilén.

När Guldtuppen öppnade blev det stressigt för Markus då det kom många beställningar och alla beställde oxfilé. Jag frågade om han ville ha hjälp men han ville klara ut det själv. Flera beställningar på oxfilé och Anna kom och hjälpte Markus att steka oxfilé. Markus tog beställningarna på älgköttbullarna och färdigställde filéportionerna, jag tog regnbågsfiléerna och kycklingfiléerna.

 

 

Lö 18/9 Läste boken servering en gång till, jag har ju aldrig serverat tidigare så det är bara att plugga.

Må 20/9 à la carte, Jessica är i köket i dag tillsammans med Jasmina, de ska göra file black & white.

Marcus och jag är i kallskänken. Simin och Kiko serverar i dag. Simin är köksmästare denna vecka och hon har gjort matsedeln samt visar hur maten skall se ut på provtallrikar.

 

Simin

Det är abonnerat av ett sällskap i dag. I fredags sades det vara 10 personer och en man var in och ökade till 14 personer. I dag har han ökat på till 18 st.

Thomas sa till oss att eftersom de är så många får de äta samma mat.

 

 Vi ska göra gravlaxtoast till förrätt och chokladkaka med grädde till efterrätt. Marcus kokade fransk löksoppa till i morron och jag förberedde toast med vitlöksräkor, sedan skivade jag laxen och gjorde gravlaxtoastar.  


 

Det var lätt för oss i dag då alla får samma mat, då kan vi förbereda allt och allt är klart i god tid. Trodde vi :-) först ökades det till 20 pers, sen 21 och slutade med 22 gäster. De var nöjda med maten och tyckte det smakade bra.

 

 

 

Ti 21/9. à la carte, Kiko, Marcus och jag är i köket i dag och Jessica är i kallskänken. Vi i köket kom överens om att hjälpa varandra men vi ansvarade för varsin rätt ändå.

Kiko valde att göra Filé mignon black & white, Marcus Fläskfilé Oscar och jag Gösfilé à la Soto Mayor. Först av allt gjorde vi en provtallrik av alla rätter så att vi fick se hur de såg ut och smakade. Det fungerade bra.

   
    Gösfile à la Soto Mayor

 

 

On 22/9 Provdag, Den här veckan är dagarna omkastade lite på grund av tävlingen och skaldjursbord. Idag gjorde vi måndagsproven, Marcus och Jessica gjorde 2 prov vardera och jag gjorde provet i dryckeskunskap, vi lyckades alla att klara dem och bli godkända. Vi har nu gjort 4 prov vardera på à la carten.

Nu var det dax för havets läckerheter, kokning av blåmusslor, havskräftor, krabbor och hummer. Vi ska baka och göra såser, hovmästarsås, Rohde Iland och majonnäs. Klockan 18.00 ska vi träffas i kväll för att äta upp det hela -Skaldjursbord med färska ostron med mera. Mums :-)

Jag blev utsedd till tävlingsassistent av Björn tills i morron för att hjälpa de som kommer norrifrån.

 

 

To 23/9. Tävlingen Guldtuppen, Jag hade sovmorron till halv nio, åt frukost och sen var det dax. Två rätter skulle de tävlande göra, fläskrullader och en tallrik med lax.

Jag var tävlingsassistent till en person från norrland. Det gick inte bra för honom, allt han gjorde brändes vid inte en gång utan flera gånger.

Det var första gången han använde gasspis, vilket öde, under en tävling.


Tävlingsjuryn tittar på deltagarna och bedömer utförande av tillagningen av rätterna.

Sedan var det dax för laxtallriken där han hade ett eget recept. Nu kom kraschen för självförtroendet, han behövde kryddväxter och garnityr som inte fanns i kylarna här. Den tallrik och presentation som han tränat på gick inte få till. Han blev fyra tillsammans med två andra deltagare. Andra och tredje plats tillföll Jämtland.

Laxen såg ut så här 

Spänd deltagare väntar på juryns besked.

 

 

 

När allt var klart för dagen åkte jag till gamla teatern där det också var mattävling, årets krogrätt i Jämtland/Härjedalen, så här ser de ut:


.

Jag blev imponerad av dessa uppläggningar på gamla teatern, de var avancerade, men jag tycker att man blir hungrigare av de uppläggningar som vi får lära oss att göra.


Dagens och kvällens vinnare
Det blev Sven-Erik och jag. Vi fick varsin matlåda att ta hem, innehållande läckerheter som tillverkats av De 6 bästa kockarna i norrland, vilken matlåda!

 

 

 

Fr 24/9 à la carte, Nu är vi inte så många som ska dela på uppgifterna. Marcus, Rasmus och Jasmine är i köket och lagar varsin rätt. Jag och Kiko i kallskänken och Simin i servicen. Jag började med att göra fransk löksoppa och Kiko skivade lax.

Sedan flyttade Simin mig till servicen och Guldtuppen som behövde dukas upp efter gårdagen. Thomas hade fått en beställning från arbetsförmedlingen som skulle äta mexikanskt. Jag hackade grönsakerna till beställningen och packeterade i lådor.

Det gick lite bättre att servera gästerna i dag jämfört med första gången, övning ger färdighet. När sista gästen gått och det var dax för våran lunch fanns det lite såser, tillbehör kött och fisk kvar så vi gjorde en varsin lyxig tallrik till oss själva. Det har inte hållit över helgen i alla fall.

För mig blev det plommonspäckad karre black & white med friterad potatis.

 

 

Sö 26/9 Läste lite i boken Livsmedelshygien

 

 

Må 27/9 Jag tog sovmorron i dag till 8.30 och åt sedan frukost på restaurangen, som vanligt 2 kokta ägg och ett stekt och smörgåsar. Sedan var det dax för marknadsföring med Thomas F. Han talade om hotell och restaurangers olika intressenter, tog några exempel som vi diskuterade. Sedan jobbade vi med intern marknadsföring och marknadsföring ut mot kund.

Jasmina som är en av de två köksmästarna denna vecka håller här koll på recepten.

 

Ti 28/9. à la carte, Jag, Jessica och Ulrika i köket i dag, där det eldades friskt. Det första som eldades var Ullis släng som hon lade i från sig på gasspisen, Björn kom och släckte. Sedan var det Jessicas flamberade fläskfile, men det var kontrollerad eld.

Själv fick jag göra Oxfilespett med friterad potatis och choronsås. (Såsen blev mycket god:-). Det var första gången jag har gjort grillspett utan att försteka köttet, dessutom på stekbord, och det gick inte bra.

En matgäst skickade tillbaka maten in för mera genomstekning. Sedan förstekte vi alla köttbitar innan vi satte dem på spetten :-) De var tidskrävande, och jag missade hur de andra rätterna skulle se ut. Det får jag ta igen i morron.

 

 

 

On 29/9. à la carte, Jag, Jessica och Ulrika i köket i dag åxå. Men vi bytte rätter. Ulrika gjorde oxfiléspetten, Jessica spätta Walewska och jag konjakflamberade fläskfiléer.

Spätta Walewska Oxfiléspett

Marcus var i kallskänken även i dag och här är tre efterrätter som serveras denna vecka

Punch-parfait Blåbärstartlett Mocca-panacotta med hallonsås

 

 

To 30/9. à la carte, Jag, Jessica och Ulrika i kallskänken i dag. Ulrika började att förbereda mogondagens rätter men skar sig i fingret när hon finhackade äpplen. Hon plåstrade om sig och tog på en plasthandske och fortsatte med andra saker i dag.

Jessica och jag delade på för- och efterrätterna som skulle göras. Björn kom och trixade med asiatiska ätpinnar, sedan var vi sex stycken som stod inne i kallskänken och försökte göra likadant.

Det är ingen köksmästare på dagens rätt nästa vecka och Sven-Erik satte mig på att göra matsedeln. Jag rådgjorde med de andra och fick till en matsedel.

Matsedeln blev ändrad flera gånger och i slutändan blev det ungefär samma rätter som brukar serveras. Sedan fick jag räkna ut hur mycket råvaror som skulle köpas hem.

Torsdagsstädning i dag, jag skrubbade avloppen som luktade som norrländska höstdelikatesser (surströmming), och hjälpte till med golven i köket. De körde golven i diskrummet med skurmaskin, jag stannade där och tittade, den är verkligen effektiv.

Fortsätt läsa om Oktober >>>


 

 


Smörgåsar
Franska potatisar
Fransk Fisk

Goda Såsgrunder
Salladsbuffé

Steka
Grilla

Recept


Lunchlådor

Duka till fest

Drycker


Fra-Sve
Sve-Fra
Sve-Eng


Omvandlings-tabell