Snabbsök

Läs
som en bok:

Start
Juni
Juli
Aug 1
Aug 2

Sept 1
Sept 2

Okt 1
Okt 2

Nov 1
Nov 2

Dec 1
Dec 2

Jan 1
Jan 2

Feb 1

Feb 2

Mars 1

Mars 2

April 1
April 2

Maj 1
Maj 2

 

 

 

Må 20/9 à la carte, Jessica är i köket i dag tillsammans med Jasmina, de ska göra file b/w

Marcus och jag är i kallskänken. Simin och Kiko serverar i dag. Simin är köksmästare denna vecka och har gjort matsedeln samt visar hur maten skall se ut.

 

Simin

Det är abonnerat av ett sällskap i dag. I fredags sades det vara 10 personer och en man var in och ökade till 14 personer. I dag har han ökat på till 18 st.

Thomas sa till oss att eftersom de är så många får de äta samma mat.

 

 Vi ska göra gravlaxtoast till förrätt och chokladkaka med grädde till efterrätt. Marcus kokade fransk löksoppa till i morron och jag förberedde toast med vitlöksräkor, sedan skivade jag laxen och gjorde gravlaxtoastar.  


 

Det var lätt för oss i dag då alla får samma mat, då kan vi förbereda allt och allt är klart i god tid. Trodde vi :-) först ökades det till 20 pers, sen 21 och slutade med 22 gäster. De var nöjda med maten och tyckte det smakade bra.

 

 

Ti 21/9 à la carte, Kiko, Marcus och jag är i köket i dag och Jessica är i kallskänken. Vi i köket kom överens om att hjälpa varandra men vi ansvarade för varsin rätt ändå.

Kiko valde att göra Filé mignon black&white, Marcus Fläskfilé Oscar och jag Gösfilé à la Soto Mayor. Först av allt gjorde vi en provtallrik av alla rätter så att vi fick se hur de såg ut och smakade. Det fungerade bra.

   
    Gösfile à la Soto Mayor

 

 

On 22/9 Provdag, Den här veckan är dagarna omkastade lite på grund av tävlingen och skaldjursbord. Idag gjorde vi måndagsproven, Marcus och Jessica gjorde 2 prov vardera och jag gjorde provet i dryckeskunskap, vi lyckades alla att klara dem och har nu gjort 4 prov var på à la carten.

Nu var det havets läckerheter, kokning av blåmusslor, havskräftor, krabbor och hummer. Vi ska baka och göra såser, hovmästarsås, Rohde Iland och majonnäs. Klockan 18.00 ska vi träffas i kväll för att äta upp det hela -Skaldjursbord med färska ostron med mera. Mums :-)

Jag blev utsedd till tävlingsassistent av Björn tills i morron för att hjälpa de som kommer norrifrån.

 

 

To 23/9 Tävlingen Guldtuppen, Jag hade sovmorron till halv nio, åt frukost och sen var det dax. Två rätter skulle de tävlande göra, fläskrullader och en tallrik med lax.

Jag var tävlingsassistent till en person från norrland. Det gick inte bra för honom, allt han gjorde brändes vid inte en gång utan flera gånger.

Det var första gången han använde gasspis, vilket öde, under en tävling.


Tävlingsjuryn tittar på deltagarna och bedömer utförande av tillagningen av rätterna.

Sedan var det dax för laxtallriken där han hade ett eget recept. Nu kom kraschen för självförtroendet, han behövde kryddväxter och garnityr som inte fanns i kylarna här. Han blev fyra tillsammans med två andra deltagare. Andra och tredje plats tillföll Jämtland.

Laxen såg ut så här 

Spänd deltagare väntar på juryns besked.

 

 

 

När allt var klart för dagen åkte jag till gamla teatern där det också var mattävling, årets krogrätt i Jämtland/Härjedalen, så här ser de ut:


.

Jag blev imponerad av dessa uppläggningar på gamla teatern, de var avancerade, men jag tycker att man blir hungrigare av de uppläggningar som vi får lära oss att göra.


Dagens och kvällens vinnare
Det blev Sven-Erik och jag. Vi fick varsin matlåda att ta hem, innehållande läckerheter som tillverkats av De 6 bästa kockarna på denna skola i norrland, vilken matlåda!

 

 

 

Fr 24/9 à la carte, Nu är vi inte så många som ska dela på uppgifterna. Marcus, Rasmus och Jasmine är i köket och lagar varsin rätt. Jag och Kiko i kallskänken och Simin i servicen. Jag började med att göra fransk löksoppa och Kiko skivade lax.

Sedan flyttade Simin mig till servicen och Guldtuppen som behövde dukas upp efter gårdagen. Thomas hade fått en beställning från arbetsförmedlingen som skulle äta mexikanskt. Jag hackade grönsakerna till beställningen och packeterade i lådor.

Det gick lite bättre att servera gästerna i dag jämfört med första gången, övning ger färdighet. När sista gästen gått och det var dax för våran lunch fanns det lite såser, tillbehör kött och fisk kvar så vi gjorde en varsin lyxig tallrik till oss själva. Det har inte hållit över helgen i alla fall.

För mig blev det plommonspäckad karre black & white med friterad potatis.

 

 

Sö 26/9 Läste lite i boken Livsmedelshygien

 

 

Må 27/9 Jag tog sovmorron i dag till 8.30 och åt sedan frukost på restaurangen, som vanligt 2 kokta ägg och ett stekt och smörgåsar. Sedan var det dax för marknadsföring med Thomas F. Han talade om hotell och restaurangers olika intressenter, tog några exempel som vi diskuterade. Sedan jobbade vi med intern marknadsföring och marknadsföring ut mot kund.

Jasmina som är en av de två köksmästarna denna vecka håller här koll på recepten

 

Ti 28/9 à la carte, Jag, Jessica och Ullis i köket i dag, där det eldades friskt. Det första som eldades var Ullis släng som hon lade i från sig på gasspisen, Björn kom och släckte. Sedan var det Jessicas flamberade fläskfile, men det var kontrollerad eld.

Själv fick jag göra Oxfilespett med friterad potatis och choronsås. (Såsen blev mycket god:-). Det var första gången jag har gjort grillspett utan att försteka köttet, dessutom på stekbord, och det gick inte bra.

En matgäst skickade tillbaka maten in för mera genomstekning. Sedan förstekte vi alla köttbitar innan vi satte dem på spetten :-) De var tidskrävande, och jag missade hur de andra rätterna skulle se ut. Det får jag ta igen i morron.

 

 

 

On 29/9 à la carte, Jag, Jessica och Ulrika i köket i dag åxå. Men vi bytte rätter. Ulrika gjorde oxfiléspetten, Jessica spätta Walewska och jag konjakflamberade fläskfiléer.

Spätta Walewska Oxfiléspett

Marcus var i kallskänken även i dag och här är tre efterrätter som serveras denna vecka

Punch-parfait Blåbärstartlett Mocca-panacotta med hallonsås

 

 

To 30/9 à la carte, Jag, Jessica och Ulrika i kallskänken i dag. Ulrika började att förbereda mogondagens rätter men skar sig i fingret när hon finhackade äpplen. Hon plåstrade om sig och tog på en plasthandske och fortsatte med andra saker i dag.

Jessica och jag delade på för- och efterrätterna som skulle göras. Björn kom och trixade med asiatiska ätpinnar, sedan var vi sex stycken som stod inne i kallskänken och försökte göra likadant.

Det är ingen köksmästare på dagens rätt nästa vecka och Sven-Erik satte mig på att göra matsedeln. Jag rådgjorde med de andra och fick till en matsedel.

Matsedeln blev ändrad flera gånger och i slutändan blev det ungefär samma rätter som brukar serveras. Sedan fick jag räkna ut hur mycket råvaror som skulle köpas hem.

Torsdagsstädning i dag, jag skrubbade avloppen som luktade som norrlands höstdelikatesser, och hjälpte till med golven i köket. De körde golven i diskrummet med skurmaskin, jag stannade där och tittade, den är verkligen effektiv.

Fortsätt läsa om Oktober >>>

 

 


Smörgåsar
Franska potatisar
Fransk Fisk

Goda Såsgrunder
Salladsbuffé

Steka
Grilla

Recept


Lunchlådor

Duka till fest

Drycker


Fra-Sve
Sve-Fra
Sve-Eng


Omvandlings-tabell