Snabbsök

Läs
som en bok:

Start
Juni
Juli
Aug 1
Aug 2

Sept 1
Sept 2

Okt 1
Okt 2

Nov 1
Nov 2

Dec 1
Dec 2

Jan 1
Jan 2

Feb 1

Feb 2

Mars 1

Mars 2

April 1
April 2

Maj 1
Maj 2

 

 

Smörgåsar

 


Räkmacka

Allmänt om smörgåsberedning

En huvudregel vid smörgåsberedning är att använda lagom mycket bröd, lite matfett som ska täcka hela brödet, rikligt med pålägg samt garnityr som passar.

 

Några råd vid smörgåsberedning

1.

Placera allt som kommer till användning vid beredningen inom normal räckvidd. Se till att arbetshöjden är bekväm.

 

2.

Förbered alla ingredienser, tex skölj grönsakerna noggrant, skiva upp kött, filea fisk, koka ägg, skala räkor, blanda sallader och så vidare. Lägg sedan ingredienserna snyggt och prydligt på ett bleck med en ren handduk under eller i bunkar.

 

3.

Ta alltid bort kanterna på brödet.

 

4.

Bred matfett på brödet. Matfettet skall alltid vara rumstempererat, om det är för hårt är risken stor att brödet går sönder, använd gärna mjukt smörgåsmargarin. Smöra från kant till kant så att hela ytan täcks. Undvik att få smör på kanterna eftersom det blir kladdigt. Tänk på att brödet torkar snabbt.

 

5.

Gör en sort i taget om du skall göra många olika sorters sandwichar eller canapéer. Det skall vara samma storlek på bröden.

 

6.

Det är pålägget som skall dominera och inte brödet, därför är det oftast lämpligt att använda ljust sandwichbröd. Men till ett pålägg med kraftigare smak, tex ädelost eller köttpaté, kan det passa med något mörkt bröd som kavring.

 

7.

Pålägget skall ge ett luftigt och fräscht intryck. Undvik blöta och kladdiga pålägg. Låt tex sill och inlagda rödbetor få rinna av på hushållspapper innan du använder dem. Om det ska användas flera sorters pålägg skall de läggas på i följande ordning: fisk, sallad, kött och ost.

 

 

 

 

8.

Vid uppläggning av cocktailcanapéer på silverfat eller brickor så skall det vara samma avstånd mellan canapéerna och raka systematiska rader.

 

9.

När dill ingår som garnityr ska den läggas på när anrättningen skall fram. Dillen vissnar och slokar snabbt.

 

10.

Placera smörgåsarna i brödbackar eller på brickor med fuktig handduk i botten och ett väl fuktat, urkramat smörpapper ovanpå handduken. Då torkar inte smörgåsarna ut. Skall smörgåsarna förvaras en längre tid bör du lägga ett fuktigt urkramat smörpapper över smörgåsarna också.

 

Tomat, sallad och gurka är garnityr som passar till de flesta pålägg, När det gäller grönsallad bör du helst använda hjärtbladen. Du kan även använda andra sallatssorter, tex lollo rossosallat, ekbladsallat, friséesallat. Tänk dock på att vissa sallatssorter kan vara rätt beska och passar inte till alla pålägg.

Här är lite tips om vilka garnityr som passar till olika pålägg.

 

 
Tekaka med klyftat ägg, majonnäs, dill, jätteräkor, toppad med citronskiva

 


Tekaka med ägg, pastej, ost, jätteräkor, majonnäs, saltgurka, coktailtomat och klippt gräslök

 

 

Pålägg Garnityr
ost persilja, gräslök, rädisor, paprika, oliver, färsk basilika, legymsallad
skinka mimosasallad, apelsin, färsk rosmarin, färsk timjan, senap, äppelmos
rostbiff pepparrot, pickles, waldorfsallad, friterad lök, persilja
tunga sparrisknoppar
pastrami pickles
köttpaté cumberlandsås, paprika, oliver
leverpastej gurka (färsk eller inlagd), gröna oliver, persilja
ansjovis kokt ägg, dill
varmrökt fisk kokt ägg, färsk rosmarin, färsk timjan
sill kokt potatis, gräslök
lax, gravad hovmästarsås, citron, dill
lax, kallrökt pepparrot
fiskpaté sauce verte, sparrisknoppar, färsk körvel, dill
kaviar kokt ägg, dill, citron
skaldjur

kokt ägg, Rhode Island, citron, dill

 

 

Olika typer av smörgåsar

Smörgåsar kan vara mättande och utgöra en hel måltid, men de kan även ha ett mindre format och serveras som förrätt eller cocktailtilltugg.

Salta kex med blåmögelost, oliv och vindruva

 

 

Ringsmörgåsar
Består av halva rågkakor med ett eller frera pålägg.

 

Rågkaka med lättmargarin, persilja, skivat ägg, räkor, kräftstjärtar, skagenröra, stenbitsrom, tomat, citron och lökringar. Persiljan är lagd som garnityr efter smörgåsens kant.

 


 

Fyllda baguetter
Är matiga mackor, smörgåsar som består av en tredjedels baguette eller en minibaguette fylld med tex grön salat, dallassallad, gurka och tomat, ost och skinka.

 

 

Landgång
Är en avlång smörgås, ca 20 cm lång. Den skall ha minst fyra pålägg, tex ost, sill, leverpastej, skinka. Det finns färdiga landgångsbröd ute i handeln som ofta ligger i frysdisken.

 

Tre små sandwiches
Består oftast av en sandwich med ost, en med kött eller pastej och en med räkor eller lax. De är ca 4-5 cm i diameter och kan vara skurna i olika former. Du kan även servera en liten krustad med svamp eller räkstuvning till. Detta är en trevlig förrätt som av tidsskäl helst bör göras i förväg. Därför passar den bäst vid förbeställningar när man vet exakt antal gäster.

Delikatesssandwiches
Är något mindre än de som ingår i förrätten "tre små sandwiches" och pålägget är mera påkostat. Det kan vara gorgonzola, gåslever, rysk kaviar, hummer mm.

 

Cocktailcanapéer
Är sandwiches som är ca 2 cm i diameter och de kan ha olika former. En tandpetare håller oftast fast garnityret och tjänstgör som transportmedel mellan tallrik och mun. De serveras ofta då gästerna äter stående på vernissager och banketter.

 

Toast
Är en rostad formbrödskiva som är smörad eller stekt i margarin eller olja. Den rostade brödskivan skall vara jämt brun på båda sidor. Stekt bröd skall ha en gyllenbrun färg och vara sprödstekt.

Kalla toastar
Gravlaxtoast- skivor av gravad lax, sallatsblad, citronklyfta och dillkvist. Serveras med gravlaxsås à part.

 

Toast anglaise- rökt laxrullad fylld med pepparrotsgrädde, räkor runt om. Garneras med citronklyfta, hjärtblad av huvudsallat och dillkvist.

 

Toast Argenteuil- äggröra med sparrisknoppar. Beströs med finhackad persilja.

 

Toast danoise- räkor i Rhode Islandsås med finskuren dill som täcks med bräckta, knaperstekta baconskivor. Garneras med citronklyfta, hjärtblad av huvudsallad och dillkvist.

 

Toast skagen- hackade nyskalade räkor och dill blandas med majonnäs till en fast smet som breds på toasten. Löjrom formas till en kula och läggs uppepå. Garneras med citronklyfta och dillkvist och ett sallatsblad.

 

Löj- eller sikromstoast- rommen formas med sked och läggs mitt på toasten. Dill och citronklyfta läggs ovanpå. Hackad gul lök eller rödlök och gräddfil läggs vid sidan av. Garneras med en liten klick créme fraiche.

 

Varma toastar
Böcklingtoast- benfria böcklingfiléer, tomatskivor och finhackad gul lök täcks med ostskivor och gratineras.

Croque monsieur- bräckt kokt skinka täcks med stekta eller råa tomatskivor samt ostskivor av gruyèretyp och gratineras. Det finns flera varianter av denna toast, tex kan skinkan bytas ut mot rökt sådan och rå lök och dijonsenap läggs till.

 

Champinjontoast- fyrdelade champinjoner gräddstuvas, täcks med ostskivor och gratineras. Finhackad knaperstekt bacon och hackad persilja strös över.

 

Halmstadstoast- smörfräst bladspenat med rökt lax i skivor och ett helpocherat ägg uppepå. Garneras med dillkvist och en liten citronklyfta.

 

Patentsmörgås- toasten täcks med skivor av bräckt skinka och ett stekt ägg läggs uppepå.

 

Toast bénédictine- bräckt skinka och helpocherat ägg, glaseras med hollandaise.

Melbatoast- en mycket tunn skiva vitt bröd som först smöras och sedan rostas eller steks. Brödskivan kan även rostas utan att smöras. Serveras omedelbart efter rostningen som tillbehör till tex räkcocktail.

Dubbeltoast- En toast i vardagligt tal är två pressade skivor vitt bröd ofta med ost och skinka med någon kryddning.

 

_________

 

 

 

Äggmacka med sallad och kaviarost

__________

Pastejmacka med sallad, tomat och saltgurka

__________

Pastejmacka med volym. Grovt bröd enligt GI-modell, blandsallad, tomat och inlagd gurka.

__________

Korvmacka med sallad, tomat och saltgurka

__________

Ostmacka med sallad, tomat och gurka

__________

Skinkmacka med sallad, tomat och gurka

__________

Falukorvmacka med sallad, tomat och gurka

 

 

 

 

 


 

 


Smörgåsar
Franska potatisar
Fransk Fisk

Goda Såsgrunder
Salladsbuffé

Steka
Grilla

Recept


Lunchlådor

Duka till fest

Drycker


Fra-Sve
Sve-Fra
Sve-Eng


Omvandlings-tabell