Snabbsök

Läs
som en bok:

Start
Juni
Juli
Aug 1
Aug 2

Sept 1
Sept 2

Okt 1
Okt 2

Nov 1
Nov 2

Dec 1
Dec 2

Jan 1
Jan 2

Feb 1

Feb 2

Mars 1

Mars 2

April 1
April 2

Maj 1
Maj 2

 

 

 

Stekning

Allmänt om genomstekningsgrader


För portionsbitar som pannsteks eller grillas:

När köttsaften tränger upp på den råa sidan av köttbiten skall köttet vändas.
När köttsaften börjar tränga upp på den tidigare stekta ytan är köttet rött-blodigt.
När köttsaften tränger upp ordentligt och börjar rinna av köttet är det rosa-medium.
När köttsaften som tränger ut har en klar rosafärg är köttet svagt rosa-ganska välstekt.
När köttsaften som tränger ut är helt ofärgad är köttet helt genomstekt-välstekt.

Utöver att titta på köttsaften som tränger ut kan man efter vändning av köttbiten känna med pekfingret och genom köttets spänst och mjukhet avgöra genomstekningsgraden. Den råa köttbiten känns lös och sladdrig och blir med längre stektid fastare och fastare.

Dessa genomstekningsgrader är vanligast:

Svenska Engelska Franska Tyska
mycket blodig very rare au bleu sehr blutig
blodig/ lättstekt rare saignant blutig
medium/ /rosa medium rare à point leicht rosa
ganska välstekt rather well done assez bien cuit fast durch
genomstekt/ välstekt well dine bien cuit durch

Dessa kärntemperaturer rekommenderas för respektive köttslag och genomstekningsgrad.

Köttslag
Kärntemp °C
Stekgrad
Magert griskött +75 max +77
ganska välstekt
Magert griskött +78 max +80
välstekt / genomstekt
Fetare griskött +80 max +82
välstekt / genomstekt
Rimmat griskött +75 max +77
välstekt
Kalvkött +72 max +77
genomstekt
Nötkött +45 max +48
mycket blodigt
Nötkött +49 max +52
blodigt / lättstekt
Nötkött +53 max +55
medium /
lätt rött
Nötkött +56 max +58
lätt rött /
svagt rosa
Nötkött +59 max +62
svagt rosa / ganska välstekt
Nötkött +63 max +65
välstekt /
genomstekt
Älgkött och
Antilop
se nötkött
   
Lammkött +65 max +72
medium /
ganska välstekt
Lammkött +72 max +77
ganska välstekt / välstekt
Renkött +59 max +62
medium /
ganska välstekt
Renkött +62 max +75
ganska välstekt / välstekt
Hjortkött +59 max +62
medium /
ganska välstekt
Hjortkött +62 max +75
ganska välstekt / välstekt

 

 

 

 


 

 


Smörgåsar
Franska potatisar
Fransk Fisk

Goda Såsgrunder
Salladsbuffé

Steka
Grilla

Recept


Lunchlådor

Duka till fest

Drycker


Fra-Sve
Sve-Fra
Sve-Eng


Omvandlings-tabell