Home
Snabbsök

Läs
som en bok:

Start
Juni
Juli
Aug 1
Aug 2

Sept 1
Sept 2

Okt 1
Okt 2

Nov 1
Nov 2

Dec 1
Dec 2

Jan 1
Jan 2

Feb 1

Feb 2

Mars 1

Mars 2

April 1
April 2

Maj 1
Maj 2


Astern

 

 

 

Köp Specialuppdukningar.pdf, 13 sidor med 27 olika uppdukningar för fina middagar, för utskrift på skrivare.

Specialpris: 30 skr

Filen skickas till din email som du anger vid betalning

Vi tar emot PayPal

 

Specialuppdukning, Dukning till finare tillställningar med olika tallrikar och bestick där vett & etikett är viktiga begrepp.

Specialuppdukningar



(1)Räkor med smör och bröd

Heltallrik, halvkniv, halvgaffel, assiett med smör- eller halvkniv. Sköljkopp på mise en place sätts fram när gästen börjat äta, vänster sida om möjligt.

Sköljkopp= Liten glasskål med ljummet friskt vatten och citronskiva. Ställs på assiett med spetspapper och pappersservett. Ångad servett läggs fram på assiett efter måltiden.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~



(2) Hummer eller krabba naturell med smör och bröd.

Heltallrik, halvkniv, halvgaffel, hummerspjut, assiett med smör- eller halvkniv. Sköljkopp på mise en place sätts fram när gästen börjat äta, vänster sida om möjligt.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~



(3) Ostron på isbädd, smör och bröd

Heltallrik, ostrongaffel, assiett med smör- eller halvkniv. Sköljkopp på mise en place.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~


(4) Kräftor, smör, rostat bröd och västerbotten- eller kumminost.
Heltallrik, kräftkniv, assiett med halvkniv och halvgaffel, ev modell mindre. Sköljkopp på mise en place.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~


(5) Sniglar i skal med franskt bröd, baugette, eller liknande.
Heltallrik, snigeltång, snigelgaffel, assiett utan kniv. Sköljkopp då gästerna gärna doppar brödet i smöret. OBS! Sniglarna kommer direkt från ugnen upplagda på snigelfat, vilket står på en halvtallrik med spetspapper mellan. Ställs direkt på heltallriken. Mycket varmt.

 

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~


(6) Gravad lax, smör och bröd

Heltallrik, halvkniv, halvgaffel, assiett med smör- eller halvkniv. Som huvudrätt helbestick. Detta gäller även för s.k. iskällarsaltad eller rimmad lax. Till färskrökt lax bör vanligen fiskbestick användas.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~


(7) Gratinerad hummer eller krabba.

Varm heltallrik, fiskgaffel och fiskkniv. Både som förrätt och fiskrätt.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~


(8) Moules à la marinière

Varm djup heltallrik, helgaffel, helsked, sköljkopp på mise en place. Serveras bröd till sätts en assiett fram på vänster sida.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~


(9) Rysk kaviar, toast Melba

Alt 1. Heltallrik, halvgaffel, halvkniv, assiett utan kniv. Sköljkopp på mise en place.


Alt 2. läggs en tesked fram i stället för halvbestick.
OBS! Toast Melba är smörstekt, därför sköljkopp.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~


(10) Vickning från buffé:
råbiff med rostat knäckebröd och smör

Framdukat: helbestick, assiett med smörkniv, servett och glas. Gästen hämtar råbiff och dryck från buffén och det rostade knäckebrödet serveras.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~


(11) Svartsoppa med krås

Heltallrik, halvgaffel, halvkniv, helsked. Hel varm djuptallrik och varm halvtallrik på mise en place. Halvbesticket kan även läggas på den varma halvtallriken (kniven i gaffeln). Denna uppdukning används även till ärtsoppa med fläsk och korv.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~


(12) Bouillabaisse, fisksoppa från Marseille

Heltallrik, fiskgaffel, fiskkniv, helsked. Varm hel djuptallrik och halvtallrik på mise en place. Fiskbesticket kan även läggas på den varma halvtallriken (kniven i gaffeln). Används även till stenbitsoppa och andra fisksoppor med stora bitar.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~


(13) Grytor i buljong, tex får i kål

Heltallrik, helgaffel, helkniv, helsked. Djup heltallrik, varm, sätts ovanpå den flata heltallriken.
OBS! Har gästen ätit förrätt sätts ingen ny flat heltallrik fram.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~


(14) Spaghetti på svenskt sätt

Heltallrik, helsked, helgaffel, helkniv. Djup varm heltallrik sätts ovanpå den flata heltallriken. Har gästen ätit förrätt sätts ingen ny flat heltallrik fram.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~


(15) Spaghetti på italienskt sätt

Heltallrik, helsked, helgaffel. Djup varm heltallrik sätts ovanpå den flata heltallriken.
Har gästen ätit förrätt sätts ingen ny flat heltallrik fram.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~


(16) Fondue Bourguignonne- Neuchâtel

Varm heltallrik, helgaffel, helkniv, fonduespjut.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~


(17) Bisque d'ecrevisse. Kräftsoppa med fiskfärsfyllda kräfthuvud

Heltallrik, salladassiett, salladsgaffel, helsked. Varm djup heltallrik på mice en place. Vid en tasse-servering används halvsked.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~


(18) Färsk frukt med druvor

Flat halvtallrik, fruktkniv, fruktgaffel, druvsax, sköljglas, svängare med kallt friskt vatten. Sköljkopp på mise en place.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

Uppdukningskombinationer


(A). Räkor, smör och rostat bröd
Rostbiff garni med béarnaisesås
Glasscoupe med bär

Heltallrik, helkniv, halvkniv, helgaffel, halvgaffel, brödassiett med smör- eller halvkniv. Dessert- eller halvgaffel. Dessertsked eller halvsked.
Sköljkopp på mise en place

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

(B). Hummer eller krabba naturell, smör och bröd
Anka à l'orange
Stångsparris med rört smör
Nougatbavaroise

Heltallrik, helkniv, halvkniv, helgaffel, halvgaffel, hummerspjut, assiett med smör- eller halvkniv. Dessert- eller halvgaffel. Dessertsked eller halvsked. Halvbestick till mellanrätt (sparrisen) och sköljkopp på mise en place

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

(C). Ostron på isbädd, smör och rostat bröd
Kalvfilé med sparris och béarnaisesås
Kronärtskocka med rört smör
Aprikoscondè

Heltallrik, halvgaffel, helgaffel, halvkniv, helkniv, ostrongaffel. Dessert- eller halvgaffel. Dessert eller halvsked. Assiett, smör- eller halvkniv. Sköljkopp på mise en place. Obs. Mellanrättsbesticken kan även läggas på mise en place för senare framdukning.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

(D). Kräftor, smör, ost och rostat bröd
Vildand
Hallonsorbet

Heltallrik, kräftkniv, assiett med halvkniv, halvgaffel ev. modell mindre. Sköljkopp på mise en place. Helgaffel, helkniv, Dessert- eller halvgaffel, dessert- eller halvsked. Rullad bredduk

Denna uppdukning är vanlig för mindre sällskap då man ofta stänker vid kräftätandet.
Uppdukningen för större sällskap då det av praktiska skäl kan vara svårt att ha all på mise en place. Då görs en fullständig uppdukning enligt följande

Heltallrik,helgaffel, helkniv, kräftkniv. Assiett med halvkniv och halvgaffel. Dessert- eller halvgaffel, dessert- eller halvsked.
Mice en place
: sköljkopp

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

(E). Sniglar, baguette
Entrecôte Moulin Rouge
Persikoflarn med vispad grädde

Heltallrik, helgaffel, helkniv.Assiett, snigeltång, snigelgaffel
Dessert- eller halvgaffel, Dessert- eller halvsked
Mise en place: sköljkopp

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

(F). Sandwiches
Gratinerad hummer
Filéts Mignons Black and White
Rostade kastanjer med rört smör
Mousse au chocolat

Heltallrik. På heltallriken halvgaffel, halvkniv med bladet instucket mellan gaffelspetsarna gömda bakom servetten. Helgaffel. Fiskgaffel, helkniv, fiskkniv. Dessert- eller halvgaffel, dessert- eller halvsked
Mise en place: halvgaffel, halvkniv, sköljkopp till kastanjerna.
Alt. Heltallrik, fiskgaffel, halvgaffel. Fiskkniv, halvkniv
Dessert- eller halvgaffel, dessert- eller halvsked
Mise en place: helgaffel, helkniv till kötträtt, halvgaffel, halvkniv samt sköljkopp till kastanjerna.


Vissa restauranger tallrikserverar fisk på ovala tallrikar. Sådana kan även användas till arrangerade sallader.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

(G). Rysk kaviar, toast Melba
Fasan Souvaroff
Färsk frukt med druvor

Heltallrik, helgaffel, halvgaffel, helkniv, halvkniv.
Fruktgaffel, fruktkniv
Mise en place: Sköljkopp till toast Melba
Mise en place: Sköljkopp till frukt och druvor

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

(H). Sandwiches
Svartsoppa med krås
Stekt gås med tillbehör
Skånsk äppelkaka med vaniljsås

Heltallrik, helgaffel, halvgaffel, helkniv, soppsked, halvkniv. Dessert- eller halvgaffel, dessert- eller halvsked
Mise en place: halvkniv, halvgaffel samt varm halvtallrik till vänster om heltallriken när krås skall serveras till soppan.
Besticken läggs direkt på den varma halvtallriken.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

(I).Hummercocktail, smör och rostat bröd
Helstekt oxfilé Charlemange
Ostbricka
Italiensk glasscoupe

Heltallrik, halvgaffel, helgaffel, halvkniv, helkniv, cocktailsked, cocktailgaffel. Assiett med smör- eller halvgaffel, dessert- eller halvsked.
Alt: Halvgaffel eller halvkniv till osten kan dukas fram efter oxfilén om så önskas.




 

 


Smörgåsar
Franska potatisar
Fransk Fisk

Goda Såsgrunder
Salladsbuffé

Steka
Grilla

Recept


Lunchlådor

Duka till fest

Drycker


Fra-Sve
Sve-Fra
Sve-Eng


Omvandlings-tabell

GoMat butiken